"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. rugsėjo 3 d., Nr. 17 (62)

PRIEDAI

Rusijos visuomenės nuomonės tyrimų centrui iškilo pavojus būti uždarytam

Rugpjūčio pradžioje Rusijos visuomenės nuomonės tyrimų centro vadovas profesorius J.Levada žiniasklaidos atstovams paskelbė, kad jo vadovaujamai organizacijai gresia pavojus būti uždarytai.
Rusijoje tai jau ne pirmoji visuomeninė organizacija, pakliuvusi valdžios nemalonėn. Visuomenė dar nepamiršo NTV, TV-6 ir TVS kanalų skandalo. J.Levada teigia, kad šiandieninėje Rusijoje įprasta priversti bankrutuoti valdžiai nepalankias organizacijas. Visuomenės nuomonės tyrimų centras žadamas privatizuoti aukcione. Centro direktorius tikina, esą taip mėginama pakeisti centro vadovus ir jo vykdomų tyrimų rezultatus pakreipti kita linkme. Beveik visi darbuotojai įžvelgia grėsmę nepriklausomiems sociologiniams tyrimams.
Visuomenės nuomonės apklausų rezultatai ne visada džiugina Kremliaus pareigūnus. Paskutinės apklausos rodo, jog visuomenės nuomonė gana pastovi, nepastebima itin didelių svyravimų. Vyriausybe pasitiki nedaugelis. O viena centro reorganizavimo priežasčių gali tapti artėjantys parlamento rinkimai. Ne kartą centras buvo kaltinamas sąmoningu partijos „Vieningoji Rusija“ reitingų mažinimu, ypač po to, kai praėjusių metų pavasarį jis siekė vos 18 proc., o šios partijos nariai teigė, jog tokie apklausų rezultatai skelbiami kieno nors užsakymu. J.Levada sako, jog tokių argumentų politinės jėgos dažnai griebiasi rinkiminės kampanijos įkarštyje, taip tikėdamosi neprarasti potencialių rinkėjų balsų.
Rusijoje rinkimų sociologija – dar gana naujas reiškinys, kaip, beje, ir laisvi rinkimai. Nuolat spaudoje pasirodančios sociologinių tyrimų prognozės daro tam tikrą įtaką piliečių sprendimams, todėl prieš pat rinkimus jos viešai neskelbiamos. Tačiau sociologai tvirtina, kad prognozių rezultatai turi įtakos vos 2 proc. rinkėjų apsisprendimui. Dabar Rusijoje tokių tyrimų duomenis draudžiama viešai skelbti likus trims dienoms iki rinkimų, neseniai toks draudimas buvo kiek ilgesnis – net dešimt dienų. Tai, kad Rusijoje parlamento rinkimai įvyks dar šiemet, ne vieną aukšto posto siekiantį politiką gali paskatinti siekti neleistinais būdais palenkti visuomenę savo pusėn. Niekam ne paslaptis, kad „Vieningoji Rusija“ siekia parlamente gauti balsų daugumą, kurios norėtų ir komunistai. Rusijos Dūmos rinkimuose kiekviena partija nori ne tik tapti valdančiąja, bet ir tuo pačiu gauti absoliučią balsų daugumą, kuri leistų bent jau iki kitųparlamento rinkimų lemti šalies ateitį.
Visuomenės nuomonės tyrimų centro darbuotojai sakosi tikėjęsi ir laukę tam tikro politikų spaudimo, tačiau to, kas vyksta dabar, niekas iš jų negalėjo nė įsivaizduoti. Uždaryti centrą, kuris ne tik vykdo gyventojų apklausas ir analizuoja bei interpretuoja jų duomenis, leidžia įvairią analitinę literatūrą, būtų mažų mažiausia neprotinga. J.Levada tikina, kad dėl jo vadovaujamam centrui iškilusių problemų nekaltina nė vienos panašia veikla užsiimančios organizacijos. Pasak jo, tai vien politinis žaidimas, kuriuo siekiama įbauginti kitus nepaklusniuosius. Apmaudu, tačiau Rusijoje tokių priemonių valdžios struktūros vis dar neatsisako. Vargu ar Rusijos valdžia imsis represijų tikrąja šio žodžio prasme, tačiau, be jokių abejonių, bus tam tikrų apribojimų bei suvaržymų, prie kurių, pasak J.Levados, deja, žmonės ilgainiui pripranta.

Gražina MINKAUSKAITĖ

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija