"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2003 m. rugsėjo 17d., Nr. 18 (63)

PRIEDAI

Amerikiečiai pamėgo „kalašnikovus“

Amerikiečių ir britų karininkai Irake vis labiau reiškia nepasitenkinimą tradiciniais JAV lengvaisiais ginklais – automatiniais šautuvais M-16. Šie ginklai esant nepalankioms gamtinėms sąlygoms, ypač Irako dykumų smėlyje, siaučiant smėlio audroms, labai dažnai užsikerta. Ir dėl to nemažai JAV karių žūva nuo Sadamo Huseino režimo fanatikų tik todėl, kad reikiamu momentu užsikerta automatinių šautuvų M-16 spynos, nustoja veikti atmetimo spyruoklės. Atsakydami į tokią kritiką, M-16 šautuvų gamintojai nuolat kartoja, jog su šiuo ginklu reikia elgtis prideramai: vengti numesti šautuvą ant žemės, saugoti nuo smėlio, purvo ir drėgmės bei pan.

Automatinis šautuvas M-16
ir rusų gamybos automatai AK

Aišku, patarimai teisingi, bet gana sunkiai įvykdomi kovos sąlygomis. Užtat amerikiečių tankų bataliono, dislokuoto Irako miesto Bakubos apylinkėse, vadovybė leido savo kariams naudotis trofėjiniais sovietų ir rusų gamybos automatais AK-47, vadinamaisiais kalašnikovais, kuriais apginkluotos daugelio pasaulio šalių armijos ir beveik visos pasaulio teroristinės grupuotės. Pradedant Airijos IRA, baigiant islamo teroristų grupuotėmis ir baskų separatistais, kalašnikovus labai mėgsta ir įvairios kriminalinių nusikaltėlių grupuotės.

Pusė S.Huseino armijos automatų AK-47 (iš viso daugiau kaip aštuoni milijonai vienetų) pagaminti Kinijoje ir arabų šalyse, o pusė - buvusioje Sovietų Sąjungoje. Iš tiesų kalašnikovo automatai, ką pripažįsta ir Amerikos kariniai specialistai, - labai patikimas lengvasis ginklas. Šį automatą galima užkasti į smėlį, paskandinti baloje ar upėje, o pakanka tik lengvai papurtyti ir jis vėl veikia. Su M-16 tokie dalykai neįmanomi. Pakanka, pavyzdžiui, smėlio kruopelėms pakliūti į M-16 spyną, ir ji užstringa. Jau nekalbant apie vandenį. Kitas dalykas, šių ginklų šovinių kalibrų skirtumas. Kalašnikovų kalibras – 7,62 mm, o M-16 – 5,56 mm. Tad AK-47 kulkos smogiamoji ir pramušamoji jėga kur kas didesnė nei M-16. Be to, sovietiniai kalašnikovai daug patogesni naudoti, lengviau užtaisomi. Todėl neatsitiktinai juos pamėgo amerikiečių tankistai Irake, nes su jais darbuotis ankštoje tanko erdvėje kur kas patogiau. Beje, jau Vietnamo karo metu amerikiečių kariai labai dažnai išmesdavo savo automatinius šautuvus M-16 ir naudojosi kalašnikovais, kuriuos jie vadino „Vietkongo automatais“.

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija