"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2003 m. gruodžio 3 d., Nr. 23 (68)

PRIEDAI

Įklimpusio „Prometėjo“ gelbėjimas

Petras KATINAS

Valstybės gynybos tarybos vardu Prezidentas kreipėsi į Seimo laikinąją komisiją, Generalinę prokuratūrą, Valstybės saugumo departamentą ir policijos vadovybę prašydamas nedelsiant pateikti jam visą turimą informaciją bei visą turimą medžiagą, susijusią su galimomis grėsmėmis valstybė saugumui. Toks prašymas nuskambėjo gana keistai. Juk Prezidentas ir tie, kas jį konsultuoja, puikiai žino, kad visa turima medžiaga perduota Laikinajai Seimo komisijai. Kita vertus, kaip pažymėjo Seimo pirmininkas A.Paulauskas, dar skandalo pradžioje jis pasiūlė Valstybės gynimo tarybai susipažinti su surinkta medžiaga, bet tuomet šis pasiūlymas buvo ignoruojamas. Kelia nuostabą ir tai, kad R.Paksas ėmė kalbėti visos Valstybės gynimo tarybos vardu, nors toks klausimas taryboje visai nebuvo svarstytas.

Įdomu tai, jog, tokį pageidavimą išreiškęs labai kategorišku tonu, Prezidentas paskelbė jį tos dienos rytą, kai dar nebuvo žinoma, kad pagrindinio rėmėjo J.Borisovo viloje bus padaryta nauja krata, kurios metu rasti nauji su Rusijos specialiosiomis tarnybomis dirbančių viešųjų ryšių konsultantų planai, kaip Prezidentui išsisukti iš šio skandalo. Pasirodo, garsiosios „Al Max“ juodųjų technologijų specialistai A.Zatonskaja ir A.Potninas jau nuo lapkričio 22 dienos yra Lietuvoje ir rengia naujus planus Prezidentui pagelbėti. Per kratą J.Borisovo dvare netoli Trakų rastas taip pat Maskvoje parengtas R.Paksą remiančio leidinio maketas, kurį planuota išleisti net 1,1 milijono egzempliorių tiražu. Toks laikraštis turėjo būti išleistas tą pačią dieną, kai Seimo laikinoji komisija skelbs savo išvadas. Ir nelabai keistai atrodo toks sumanymas, nes laikraščio, išleisiančio tą priedą, redaktorius jau seniai žinomas kaip bendradarbiavęs su KGB. O A.Zatonskaja ir A.Potninas lapkričio 22 dieną atvyko į Lietuvą kažkodėl ne tiesiai iš Maskvos per Baltarusiją, bet per liūdnai pagarsėjusius Pagėgius, kur šeimininkauja Prezidento prievaizdu vadinamas meras K.Komskis.

Tad jau pakankamai aišku, kas iš tiesų rengia perversmą Lietuvoje ir rengiasi pakartoti patobulintą 1940-ųjų variantą. Galima tiktai liūdnai atsidusti girdint teisingus, bet bejėgiškus Seimo pirmininko A.Paulausko žodžius: „Jeigu jau reikia pasikviesti Rusijos specialistus, kad parašytų krizės įveikimo planą, o patys aukščiausi Lietuvos pareigūnai jį įgyvendina, tuomet apie kokį valstybės saugumą ar nepriklausomybę galima kalbėti“.

Kol Prezidentas, o tiksliau, J.Borisovo bei Rusijos specialiųjų tarnybų pastangomis ir pinigais sukurtos liberalų demokratų grupuotės aktyvistai laksto po visą Lietuvą gindami kalamą prie uolos Prometėją, pasaulis, iš pradžių gana santūriai vertinęs Lietuvos įvykius, vis dažniau atkreipia dėmesį į juos. Daugeliui ir Vakaruose atsiveria akys, kad šalies – be penkių minučių ES ir NATO narės – Prezidentūroje ir aplink ją susisuko lizdą Maskvos žmonės. Vos išrinkus R.Paksą Maskva puikiai suvokė, jog atėjo labai palankus metas galutinai padaryti Lietuvą klusnia savo tarnaite ir Rusijos interesų gynėja ES ir NATO struktūrose. Antra vertus, Rusijos specialiosios tarnybos puikiai žino nemažos dalies Lietuvos rinkėjų mentalitetą – nostalgiją sovietinei praeičiai.

Tai, kad Lietuva neištrūko iš Rusijos traukos lauko, parodė 1992 metų Prezidento rinkimai, kai buvo išrinktas vienas buvusios okupacinės valdžios Lietuvoje ramsčių A.Brazauskas. Tačiau netgi jis, būdamas Prezidentu, vengė demonstruoti savo partinę priklausomybę, taip pat, būdamas „piramidės“ viršūnėje, stengėsi bent jau akivaizdžiai neparodyti esąs Maskvos, kaip buvusios metropolijos, marionetė.

Tuo tarpu R.Paksas niekada nekalbėjo ir nepareiškė savo nuomonės Lietuvos ir Rusijos santykių klausimu. Tai daug ką pasakantis faktas. Dar daugiau, imta skleisti kalbas, jog dabar, „atsikratęs“ savo nevykusių prorusiškų patarėjų, Prezidentas renka naujus, „tikruosius Lietuvos patriotus“, nesusijusius su Maskva. Ir į pagalbą kviečiasi netgi, anot vieno pagrindinio savo patarėjo G.Šurkaus vertinimų, „Reigano ranką“ iš už Atlanto – p. L.Kojelį. Be to, teigiama, kad „sąmokslininkai“ nenori, jog R.Paksas vykdytų Ukrainos, Gruzijos, Azerbaidžano bei Armėnijos įtraukimo į Aljansą politiką. Leista suprasti, kad R.Paksas yra kone vienintelis tokios politikos vykdytojas. Tai visiškas absurdas, dar vienas pigus triukas. Kaip ir akiplėšiškas melas, jog Prezidentui neleidžiama pasisakyti per televiziją ar spaudoje. Visai nesvarbu, kad ne tik nacionalinei televizijai, bet ir LNK jau nusibodo maldauti Prezidento, kad jis galėtų išdėstyti savo požiūrį į vykstančius įvykius. Be to, ką gi pasakysi, jeigu, be kelių standartinių frazių, pigių anekdotų, nuolat kartojamų tarsi budistų mantros nuo Kretingos iki Zarasų, nieko daugiau nemoka. Netgi toli nuo politikos esantis rašytojas Markas Zingeris atkreipė dėmesį, jog vargu ar žmogus, sugebantis pasakyti tik keletą standartinių frazių, gali būti valstybės vadovas.

Šioje situacijoje taškus renka premjeras A.Brazauskas ir dar vienas Maskvos interesų gynėjas V.Uspaskich. Į tai atkreipė dėmesį netgi labai įtakingas Vokietijos dienraštis „Frankfurter Algemeine“. Pasak dienraščio, Prezidentas jau nebeturi jokio autoriteto Seime, o tokia įvykių raida naudinga tik A.Brazauskui, nes Prezidentūra neteks Valdo Adamkaus kadencijos metu įgyto autoriteto, o didžiausią pasitikėjimą įgys Vyriausybė ir valdančioji partija. Vokietijos laikraštis taip pat primena, kad tiems Lietuvos politikams, kurie iš karto po nepriklausomybės atgavimo reikalavo griežtai atsiriboti nuo Rusijos, šie sukrėtimai tik patvirtina ankstesnes jų baimes. „Frankfurter Algemeine“ taip pat primena, jog J.Borisovas siekia tvirtai susieti Lietuvą su Rusija.

Panašią publikaciją paskelbė ir milijoniniu tiražu leidžiamas JAV dienraštis „Chicago Tribune“. Labai keista buvo Prezidento reakcija į šį straipsnį. R.Paksas iškart pareiškė, kad kitą savaitę numatomo vizito į JAV metu jis nesilankys Čikagoje, kur turėjo susitikti su gausiausia JAV lietuvių bendruomene. Tuo parodydamas, kad Amerikos išeivija, įnešusi didžiulį indėlį į Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą, jam visai nerūpi. O dėl šio vizito, tai Vašingtonas stumiamas į gana nemalonią padėtį. Todėl neatsitiktinai NATO plėtros krikštatėviu vadinamas įtakingas JAV politologas Ronaldas Asmusas, geras Lietuvos bičiulis, ragina R.Paksą nevykti į JAV ir nestatyti JAV prezidento į keblią padėtį.

Premjero laikysena akivaizdžiai palaikant susikompromitavusį Prezidentą, o tuo pačiu ir J.Borisovą, taip pat valdančiosios partijos pareiškimas, likus kelioms dienoms iki Seimo komisijos išvadų paskelbimo, rodo, kad valdžioje esanti „didžiausią atsakomybę valstybėje turinti politinė jėga“ įžvelgia bandymus supriešinti visuomenę. Pasak socialdemokratų pareiškimo, visuomenę priešina ne Prezidentas, o konservatoriai ir liberalcentristai, reikalaujantys Prezidento atsistatydinimo. Taigi Seimo laikinosios komisijos darbas lyg ir nurašomas. Pasakyta pakankamai aiškiai. Socialdemokratai, tiksliau pasakius, A.Brazauskas, R.Pakso nuversti neleis, nepaisant kad ir kokias išvadas paskelbė Socialdemokratų partijos garbės pirmininko Aloyzo Sakalo vadovaujama Seimo komisija.

Tokiu būdu savo reitingus sėkmingai kelia ne tik A.Brazauskas, bet ir V.Uspaskich. O gal tai ir yra dar viena „Strekoza“ plano dalis? Neišdegus Maskvos užmačioms pasinaudoti R.Pakso–J.Borisovo variantu, bus panaudotas antrasis – A.Brazausko-V.Uspaskich duetas. Tuo labiau kad Rusijos FSB analitikai puikiai žino R.Pakso ir A.Brazausko elektoratą. Tai tie patys liumpenizuoti visuomenės sluoksniai, nepagydomai sergantys praeities nostalgija ir manantys, kad Lietuvą išgelbėti gali koks nors šauniai atrodantis veikėjas su raudona žvaigžde ar geltonu ereliu. O tai, kad politinius procesus Lietuvoje ir „artimajame užsienyje“ akylai stebi Rusijos analitikai, niekam neturi kelti abejonių. Apie tai neseniai kalbėjo labai aukštas FSB vadovybės pareigūnas, įsakmiai „paprašęs“ Rusijos laikraščio „Novaja gazeta“ apžvalgininko neminėti jo pavardės. Tas rusų žvalgybos šefas neslėpė savo džiūgavimo dėl to, kad prezidentas V.Putinas ryžtingai ėmėsi atkurti Rusijos galybę. „O kaipgi tada su demokratija?“, - paklausė „Novaja gazeta“ apžvalgininkas. FSB generolas nedvejodamas atsakė: „Demokratija – tai didžiulis blefas. Skaitomasi tiktai su jėga. Prisimink: kada SSRS buvo stipri, jos bijojo visas pasaulis. O dabar mes silpni, todėl ir stengiamės sunaikinti B.Jelcino įvesto bordelio pasekmes“. – „Tai kur vedat Rusiją? Vėl į totalitarizmą?“ – „Taip. Tik tai nebus socialistinis totalitarizmas. Tokią valstybę mes jau turėjome Jekaterinos II laikais ir po jos“, - atsakė FSB generolas.

Taigi Maskvos užmojai jau net nebeslepiami – siūloma atkurti Jekaterinos II ir Petro I imperiją.

O kol Seimo komisija rengė savo galutines išvadas, nesnaudė ir J.Borisovas. Praėjusį sekmadienį nuo pat ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro jis sėdėjo Kaune, „Ūkininko patarėjo“ redakcijoje, kur rengė vieno milijono 123 tūkst. egzempliorių tiražu šio laikraščio nemokamą priedą „Tvarka bus?“, už ką šio laikraščio redaktorius gavo beveik 350 tūkst. litų. O jeigu reikės, Maskvos agentai nupirks ne tik „Ūkininko patarėją“, bulvarines „Vakaro žinias“, „Klaipėdą“, „Vakarų ekspresą“, bet ir kitus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija