"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2003 m. gruodžio 3 d., Nr. 23 (68)

PRIEDAI

Dėl grėsmės Lietuvos laisvei

Esame slibino gniaužtuose. Po 12 metų visuomenės dezintegracijos ir kiršinimo, po daugelio vyriausybių ekonominių ir socialinių klaidų, niekam negynus tinkamai žmogaus teisių ir suvešėjus dar didesnei negu sovietmečio korupcijai, mūsų neatspariai ir manipuliuojamai visuomenei gali būti primestas neofašistinis arba Rusijos tipo režimas. Tam tarnaus svetimais pinigais išlaikomos populistinės partijos, viena net su imperijos herbu, o kita vertus silpna vykdomoji ir teisminė valdžia, totaliai parsiduodantys du ar trys laikraščiai. Šie už Rusijos agentūrų pinigus jau spausdina didžiuliais tiražais specialaus turinio – totalitarinio šmeižto ir kompromitavimo laikraščius. Neatsiliks nė pavieniai asmenys – ambicingos politinės prostitutės. Senųjų komunistų valdoma leidykla neatsitiktinai išleido pamišėliško šmeižimo kupiną „Durnių laivą“. Pasakyti, kad šią knygą iš keršto parašė girtas stribas, dabar jau būtų pernelyg paprasta. Tokiu „laivu“ vadina mūsų šalį, kuri per kraujo auką išsikovojusi trapią nepriklausomybę dabar lyg nesusivokdama stebi, kaip ją ryt poryt pavers Kremliaus tarnaite.

Visuomenė šiandien yra sustiprintai veikiama visokeriopo dvasinio ardymo ir gali būti paversta avinėlių banda, kuri noriai judės į Nepriklausomybės skerdyklą. Kad nesipriešintų, visiems pažadėta po agurką. Blogiausias dalykas, kad paspartintai dezintegruojama valstybės valdžia. Pagal Konstituciją Aukščiausiąją parlamentinės Respublikos valdžią – Seimą – kasdien viešai žemina ir šmeižia antroji grandis – Prezidentas.

Seimo nurodymas nesikišti, nedaryti spaudimo ir ne darys įtakos Prezidentūros skandalą tiriančios Komisijos darboui – ignoruojamas ligi pat paskutinės valandos, prieš pat surašant išvadas, kad spaudimo aplinką dar stiprintų Prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba. Ji niekaip nebegali ginti valstybės nuo Prezidento sėbrų.

Vytautas Landsbergis

Seimo narys,
buvęs aukščiausiasis valstybės pareigūnas


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija