"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. spalio 13 d., Nr. 19 (88)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai

Neapibrėžtumas

Petras KATINAS

Didžiausias viltis Maskva
sieja su R.Pakso, K.Prunskienės
ir V.Uspaskich grupuotėmis

Sovietų Sąjungos gyvavimo laikais buvo labai paplitęs būdas papirkti žinomus Vakarų pasaulio intelektualus, mokslininkus, netgi Nobelio premijos laureatus, žurnalistus, rašytojus, kultūros ir meno veikėjus, politologus, kad tie savo šalių žiniasklaidoje šlovintų SSRS „taikingą politiką“, ekonominius laimėjimus, penkmečio ir septynmečio planus. Tai buvo viena svarbiausių KGB ir SSKP Centro komiteto propagandinio ir ardomojo darbo dalių. Tas pats kartojasi ir dabartinėje Rusijoje, ypač atėjus į valdžią prezidentui V.Putinui. Štai neseniai žinomas JAV politologas Stivenas Koenas amerikiečių spaudoje paskelbė straipsnį: „Putinas priverstas kovoti su chaosu“. S.Koeno straipsnį bemat persispausdino vienas didžiausių Rusijos dienraščių „Komsomolskaja pravda“.


Rusija po Beslano Priešų paieškos

Antanas UOSIS

Vladimiras Putinas,
demonstruodamas savo
užuojautą, dalyvavo
pamaldose žuvusiems
įkaitams atminti

Kruvina mokslo metų pradžia Šiaurės Kaukaze skambiu aidu nuvilnijo per Rusiją ir privertė krūptelėti visą pasaulį. Sotūs demokratiški vakariečiai buvo priversti prisiminti tokią nepatogią Čečėnijos problemą. Tiesa, įkaitų dramos sumaištyje šimtų vaikų žudynės nesukėlė didesnės užuojautos vaikams čečėnams. Greičiau atvirkščiai – nekaltų aukų fone vis stipresni tapo kaltinimai „tarptautiniams teroristams“. Bet kur buvo ši pasaulio visuomenės užuojauta tada, kai dviejų karų ugnyje žuvo 250 tūkst. Čečėnijos gyventojų, iš jų 32 tūkst. vaikų?


Mirė prancūzų rašytoja F. Sagan

Rašytoja Fransuaza Sagan
EPA-ELTA nuotrauka

Rugsėjo 24 dieną mirė 69 metų prancūzų rašytoja Fransuaza Sagan. Aštuoniolikos metų išpopuliarėjusi savo pirmuoju romanu “Sveikas, liūdesy”, F. Sagan buvo praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio intelektualų simbolis ir gyveno bohemišką gyvenimą, kurį vaizdavo savo kūryboje. Ilgą laiką ji draugavo su prezidentu Fransua Miteranu. Rašytoja buvo nuteista už narkotikų vartojimą ir mokesčių vengimą. Ligoninėje rašytoja praleido kelias paskutines savo gyvenimo dienas ir mirė nuo širdies sutrikimo. Prie jos budėjo sūnus.


Rusijos pretenzijos Lietuvai – dūmų uždanga kitam puolimui?

Dėl Rusijos neteisėtų finansinių pretenzijų Lietuvai

Dabartinė oficialioji Rusija, užuot gerinusi santykius su Lietuva ir kitomis Baltijos šalimis, ėmėsi priešingų, dabar jau finansinio gąsdinimo veiksmų. Vėl, kaip ir SSRS žlugimo išvakarėse, skaičiuojamos užkariautojų „investicijos“ buvusiose okupuotose valstybėse ir tikimasi primesti joms dalį SSRS tarptautinių skolų. Tų pretenzijų nepripažino jokios tarptautinės institucijos, jau nekalbant apie pačias Baltijos valstybes, patyrusias sovietinį kolonializmą. Okupanto rizika, jeigu jis ką nors stato užimtose žemėse, net jei manytų, kad užėmė amžiams. Taigi dalykas buvo baigtas jau prieš dvylika metų. Todėl dabartinis tuščias triukšmas ir vandens drumstimas turi kažkokias kitas politines priežastis bei tikslus.


Prorusiškai nusiteikę populistai laimi rinkimus Lietuvoje

Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza“ rašo, kad V.Uspaskich partijos pasirodymas politinėje scenoje nebuvo netikėtas. Jis jau seniai mėgino patekti į politikos salonus, bet politikai nenorėjo jo įsileisti. Todėl nusprendė pats paimti valdžią - įkūrė ir finansuoja Darbo partiją, pažymi laikraščio korespondentas Jacekas J. Komaras.


Mūsų tikslas –
mažinti Vakarų naivumą

Andrius KUBILIUS

Rusijos permainos nieko gero nežada

Keletas žodžių ne rinkimų, bet labai svarbia tema, susijusia su spalio 5 dieną, Prezidentūroje planuojamu pasirašyti politinių partijų susitarimu dėl pagrindinių valstybės užsienio politikos tikslų ir uždavinių 2004-2008 metams. Dokumentas buvo derintas, jis nėra blogas, ir mes jį pasirašysime, bet, manau, kai kurių akcentų jame iš tiesų trūksta. Matyt, tai tam tikra prasme simbolizuoja šių dienų Vyriausybės ir Seimo daugumos negebėjimą kalbėti atvirai apie tai, kas darosi Rusijoje, kaip vystosi mūsų santykiai su Rusija. Ši tema ne tik buvo labai svarbi, bet ji tampa dar svarbesnė, turint galvoje tai, kas vyksta Rusijoje, kokie priimami santykius su Lietuva liečiantys pareiškimai.


Galimi kariniai NATO susidūrimai 2003-2012 metais: Baltijos scenarijus

2002-ųjų pabaigoje vienas garsiausių JAV „smegenų centrų“ „RAND Corporation“ („RAND Corporation“– nevyriausybinė nepelno tyrimų organizacija, kurioje dirba per 800 aukštos kvalifikacijos tyrėjų, dirbančių visose akademinės minties srityse, pradedant inžinerija, baigiant medicina ir švietimu. Lietuvoje žinomiausia „RAND Corporation“ veikla, susijusi su saugumo užtikrinimu. Jų 1995 metais parengtas darbas „NATO plėtra: nauji vaidmenys ir uždaviniai“ buvo svarbus ir Lietuvos kelyje į NATO) JAV kariuomenės vadovybės užsakymu parengė darbą „Prieigų strategiškai svarbiausiuose regionuose užtikrinimas“.


Kas atsitiko lietuvių tautiniam orumui?

Populizmo triumfas kartu yra signalas Lenkijai, nes rinkimai Lietuvoje jau ne kartą parodė, ko galima tikėtis iš rinkimų Lenkijoje. „Vakarykščių rinkimų laimėtojai, tarp jų - Viktoras Uspaskich, neturėtų sukelti grėsmės valstybei, kuri neseniai tapo ES ir NATO nare. Net jei jie norėtų vykdyti prorusišką ir antidemokratinę politiką, jiems to daryti neleis subrendusios demokratinės institucijos. Lietuva sykį jau susitvarkė su atėjusiu į valdžią populistu, keistai susijusiu su Rusija. Tikėkimės, kad susitvarkys dar kartą. Nors sunku ignoruoti tą faktą, kad populistai atgimsta ir net stiprėja“, - pažymi Lenkijos dienraščio „Rzeczpospolita“ apžvalgininkas.


Lietuva pasirengusi prisidėti prie JT pastangų kovojant su pasauliui tekusiais iššūkiais

Lietuva yra pasirengusi prisidėti prie Jungtinių Tautų (JT) pastangų kovojant su šiuolaikinio pasaulio iššūkiais - terorizmu, skurdu, neraštingumu. Tai Niujorke vykstančioje 59-ojoje JT Generalinės Asamblėjos sesijoje praėjusią savaitę sakė prezidentas Valdas Adamkus. Lietuvos prezidentas savo kalboje pabrėžė, jog terorizmui įveikti gyvybiškai būtini solidarumas ir partnerystė, o terorizmo neįmanoma pateisinti. Terorizmo grėsmė nepaiso valstybių sienų, religijų ar tautybių. Kova su terorizmu turi tapti visų JT tautų prioritetu. „Terorizmo neįmanoma pateisinti. Kovoje su terorizmu neleistinas joks atlaidumas ir jokie pateisinimai“, - pabrėžė V.Adamkus. Pasak šalies vadovo, Irake laisvus rinkimus temdo beveik kiekvieną dieną griaudėjantys sprogimai, o saugumas šiame regione dar toks pažeidžiamas, jog JT turėtų ten ir vėl imtis pagrindinio vaidmens.


Baltijos valstybės neskolingos Rusijai

Rusijos atstovų keliamas turtines pretenzijas Baltijos šalims Lietuvos ir Estijos prezidentai vadina visiškai nepagrįstomis. Lietuvoje viešėjęs Estijos prezidentas Arnoldas Riuitelis tokius pareiškimus pavadino politine propaganda. Estijos vadovo teigimu, patirtus nuostolius nesunku suskaičiuoti atsigręžus atgal.


Imtis griežtesnės politikos Rusijos atžvilgiu

Europarlamentarė Laima Andrikienė ragina imtis griežtesnės politikos Rusijos atžvilgiu. Iš Europos Parlamento tribūnos parlamentarė Laima Andrikienė apgailestavo, kad ir dabar Rusijos vyriausybė žaidžia nesąžiningą žaidimą, ypač prieš ES ir Rusijos viršūnių susitikimą, įvyksiantį lapkričio 11 dieną. „Turiu galvoje Rusijos reikalavimus, kad kai kurios valstybės, dabartinės Europos Sąjungos narės, kurios penkiasdešimt metų buvo neteisėtai okupuotos Sovietų Sąjungos, sumokėtų milijardus JAV dolerių Rusijai. Pagal tarptautinės teisės normas tokie reikalavimai yra niekiniai ir turi būti nedelsiant atmesti“, - teigė L.Andrikienė. Kitas reikalavimas yra spaudimas atidaryti tranzito koridorių per Lietuvos, t.y. Europos Sąjungos teritoriją. „Šį reikalavimą Rusija pridengia įvairiais projektais, tokiais kaip greitasis traukinys ar supaprastintos muitinės procedūros. Tai yra ne kas kita, kaip Rusijos siekis, kad rusams būtų taikomos išskirtinės sąlygos Europos Sąjungos teritorijoje, o vėliau - ir Šengeno erdvėje“, - pastebėjo L. Andrikienė.


Neatskyrė geležinė uždanga,
neskiria vandenynas

Algimantas ZOLUBAS

Juozas Eretas

Čikagoje gyvenantį inžinierių Algį Liepinaitį atpažinčiau tik pagal nuotrauką ir iš balso, nes nesu jo matęs, nors draugystė, virtusi bičiulyste, tęsiasi dešimtmetį. Su juo susirašinėjame, jis man prenumeruoja „Draugą“, atsiunčia kitus Amerikos lietuvių leidinius, o telefonu paskambina labai dažnai. Bičiuliui rūpi Lietuvos kultūros, politikos, ekonomikos, turizmo reikalai, todėl nesitenkina spaudos, radijo, televizijos bei interneto paslaugomis, bet, turėdamas savo „ambasadorius“ Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Marijampolėje, savo žinias papildo, per juos veikia. Jo pavardė pastebima Amerikos lietuvių ir Lietuvos spaudoje. Prieš pasakodamas apie mano neakivaizdinę pažintį su Algiu, turiu paminėti kitą pažintį – su profesoriumi Juozu Eretu, deja, taip pat neakivaizdinę ir jau po profesoriaus mirties.


Kas pavogė gintaro kambarį?

Petras KATINAS

Rengiantis Berlyno šturmui.
1-ojo Baltarusijos fronto
vadas A.Žukovas (antras
iš dešinės) su kitais generolais.
Kairėje – Karinės tarybos
narys vyriausiasis politrukas
generolas K.Teleginas.
Nuotrauka iš G.Žukovo
atsiminimų knygos „Atsiminimai
ir apmąstymai. Maskva. 1979

Rusijos dienraštis „Komsomolskaja pravda“ paskelbė sensacingą straipsnį apie jau 60 metų ieškomą garsųjį gintaro kambarį. Į redakciją paskambino kažkoks Igoris Smykovas ir pranešė, jog jis turi legendinio gintaro kambario liekanų ir kitų jo fragmentų. Atvykę dienraščio žurnalistai sužinojo, kad I.Smykovas yra sovietinio „visų laikų karvedžio“ G.Žukovo numylėtinio generolo Konstantino Telegino vaikaitės vyras. Generolas K.Teleginas buvo areštuotas 1948 metais ir apkaltintas svetimo turto grobimu bei plėšikavimu. Mat, naudodamasis paties G.Žukovo palankumu, jis iš okupuotos Vokietijos vagonais vežė brangiausius ir vertingiausius meno kūrinius, vazas, paveikslus, senuosius ginklus, vertingiausius kelių šimtmečių senumo juvelyrinius dirbinius iš aukso ir sidabro. Kratos metu MGB čekistai pastebėjo, kad viena didžiulio K.Telegino kabineto siena išklota meninėmis gintaro plokštėmis. Jos buvo konfiskuotos kaip daiktiniai įrodymai, bet K.Telegino žmonai pavyko paslėpti kelias plokštes.


Indijos Tadž Mahalas švenčia
350-ąjį gimtadienį

Indijos Tadž Mahalas
Agros mieste švenčia
350-ąjį gimtadienį
EPA-ELTA nuotrauka

Vienas žymiausių pasaulio paminklų - Indijos Tadž Mahalas rugsėjo pabaigoje šventė 350-ąjį gimtadienį. Kultūros paminklas bei istorinis meilės simbolis buvo tinkamai pagerbtas. Šventė buvo surengta garsiajame Mughalo forte prie balto marmurinio mauzoliejaus Šiaurės Indijoje. Gimtadienio šventė prasidėjo balandžių paleidimu į dangų bei aitvarų rungtynėmis. Vėliau įvyko klasikinės muzikos koncertas.


Teroro bacilos geografija:
prievarta mumyse ir teroras pasaulyje

Pastarųjų mėnesių įvykiai verčia iš esmės peržiūrėti savo nuomonę teroro ir teroristų atžvilgiu. Prievartos plitimas reiškiasi tiek vertikaliame, tiek horizontaliame matmenyse. Plinta ne vien jos pasireiškimo geografija įprastine šio žodžio prasme, bet keičiasi pati prievartos sąvoka ir jos supratimas kasdienybėje. Tad pabandykime aptarti šių dviejų aspektų sąsajas ir iš to kilusias pasekmes.


Pavijo amerikiečius...

Vienas rusų humoristinis žurnalas dėl benzino kainų kilimo Rusijoje ironizavo, kad metų pabaigoje benzinas bus matuojamas stiklinėmis – po dolerį už stiklinę. Iš tiesų nuo vasaros pradžios benzino kaina padidėjo keturiais rubliais už litrą ir faktiškai susilygino su benzino kaina Jungtinėse Valstijose. O kai kuriose JAV valstijose ta kaina netgi mažesnė nei Rusijoje. Be to, nuo metų pradžios benzino kaina išaugo 8-12 proc., tuo metu Rusijoje – net 40 proc. Anot Rusijos dienraščio „Rossijskaja gazeta“, jeigu tokiais tempais kainos augs ir toliau, tai dauguma rusų, išskyrus oligarchus ir valdžios žmones, vaikščios pėsčiomis.


Aneksijos planas

Neseniai Latvijos valdžia išsiuntė iš šalies vieną aršų Latvijos nepriklausomybės priešininką, vadinamojo Rusiškų mokyklų gynimo štabo viršininką, rusakalbių moksleivių riaušių ir neramumų organizatorių Aleksandrą Kazakovą. Jis apkaltintas nacionalinės nesantaikos kurstymu. Po A.Kazakovo išsiuntimo nedelsiant buvo paskelbtas dar vienas antilatviškas Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimas, o patį A.Kazakovą priėmė aukšti Kremliaus administracijos pareigūnai. Rusijos žiniasklaida irgi bemat pasinaudojo proga ir apkaltino Latviją „žmogaus teisių pažeidinėjimais“ bei rusakalbių skriaudimu. Tai, aišku, nieko nauja.


Senėjanti Europa ir to pasekmės

Lietuvos „gelbėtojai“, besiveržiantys į Seimą, šiemet staiga prisiminė Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną ir užpirko ištisus dienraščių puslapius, kuriuose sveikina pagyvenusius žmones ir, aišku, žada dangišką maną.

Tačiau apie tai – jau kita kalba. Pasaulis vis dažniau susimąsto, kas gi laukia mūsų planetos gyventojų bent jau po artimiausių 50 metų. Tai ne tik paprastas domėjimasis ateitimi. Didžiosios Britanijos dienraštis „The Guardian“ šiomis dienomis pateikė artimiausią pasaulio demografinę prognozę. Iškart reikia pasakyti, kad ta prognozė gana pesimistiška, be to, ir grėsminga. Pirmiausia žmonijos laukia didžiuliai populiaciniai pakitimai, kurie, beje, ir dabar jau juntami.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija