„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. sausio 25 d., Nr. 2 (118)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Dėl Aukščiausiojo Teismo sprendimo

Lietuvos Aukščiausiasis teismas (AT) priėmė galutinį ir neginčijamą sprendimą - priešingą Konstitucinio Teismo sprendimui. Konstitucinis Teismas nustatė, kad Rolandas Paksas atskleidė valstybės paslaptį Jurijui Borisovui, o Aukščiausiasis teismas nerado pakankamai įrodymų R.Paksą laikyti valstybės paslapties atskleidėju. Toks AT sprendimas paskatino R.Paksą ir jo rėmėjus siekti apkaltos rezultatų panaikinimo. Abiejų teismų sprendimai galutiniai ir neginčijami. Kyla klausimas, kodėl AT prieš priimdamas sprendimą nerado reikalo kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad išsiaiškintų dėl Baudžiamojo proceso kodekso, kuriuo remdamasis AT nagrinėjo R.Pakso bylą, kai kurių nuostatų atitikimo Konstitucijai, kaip to reikalauja Konstitucijos 110 str.?

Kai kurių teisininkų bandymai žiniasklaidoje paaiškinti tokią Aukščiausiojo teismo užimtą poziciją šią problemą daro dar labiau miglotą ir nesuprantamą.

Lietuvos visuomenė, kuri nušalinta nuo teisingumo vykdymo, su nerimu stebi susidariusią situaciją ir tikisi aiškaus ir suprantamo atsakingų pareigūnų paaiškinimo, kas vyksta mūsų teisėsaugoje.

Rytas Kupčinskas,
Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija