„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. sausio 25 d., Nr. 2 (118)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Dujų karo“ atgarsiai

Įtakingas JAV laikraštis „The New York Times“, komentuodamas Rusijos ir Ukrainos konfliktą dėl dujų tiekimo ir jų kainos, rašo: „Jeigu prezidentas V.Putinas nori įtikinti pasaulį, jog Rusija yra kur kas patikimesnis energoresursų tiekėjas nei Artimieji Rytai, tai, pradėjęs neaiškius žaidimus su Ukraina, jis pasuko ne tuo keliu. V.Putinas, prisidengęs Rusijos dujų monstru „Gazprom“, bando nubausti Ukrainos prezidentą V.Juščenką dėl jo provakarietiškos orientacijos. To pasekmė – jis pats sudavė smūgį pačiai Rusijai ir atstumia nuo jos Europą“. Toliau JAV dienraštis konstatuoja, kad V.Putinas tokiu savo žingsniu, panaudodamas energetinį spaudimą kaip politinį ginklą, pasirodė kaip labai nepatikimas partneris Didžiajam aštuonetui (G-8), kuriam pradėjo pirmininkauti nuo šių metų pradžios.

„Gazprom“, t.y. Rusijos aukščiausiosios valdžios, nustatyta dujų kaina buvusioms sovietinėms respublikoms rodo, kad tos kainos reguliuojamos priklausomai nuo tų respublikų lojalumo ar naudingumo Maskvai. „The New York Times“ teigia: „Kol kas Rusija iš tiesų yra patikimesnis energoresursų tiekėjas nei Artimieji Rytai. Tačiau Europai ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms vertėtų priminti ponui Putinui apie tai, kad energetinis saugumas negali nebūti lazda su dviem galais. Aišku, Ukraina negali amžinai naudotis pigiomis rusiškomis dujomis, bet jeigu V.Putinas ir toliau vykdys rimbo ir meduolio politiką, manipuliuodamas dujų kainomis, tai jis pavers niekais Rusijos pretenzijas pateikti save kaip patikimą energoresursų tiekėją“.

Tuo tarpu Kremlius labai užpyko dėl Ukrainos užsienio reikalų ministro pavaduotojo Antono Buteikos pareiškimo, beje, gana nekalto ar įžeidžiamo, ir net užsiminė, kad A.Buteika privalo atsistatydinti arba prezidentas V.Juščenka turi jį nedelsiant pašalinti. Bet A.Buteika juk nepasakė nieko nauja, tik priminė visiems žinomus dalykus: „Visos imperijos žlunga, kaip tai buvo su Romos imperija. Todėl ir Rusijos imperija irgi sugrius, bet dar ne taip greitai“.

Ta proga, Kremliaus kontroliuojama Rusijos žiniasklaida bei informacinės agentūros išplatino Kremlius eksperto, užsiimančio posovietines erdvės, t.y. NVS ir Baltijos valstybių reikalais, Valerijaus Tursunovo labai piktą ir gana absurdišką komentarą, kuriame teigiama: „Jeigu tokie paranojiniai labai aukšto Ukrainos valdžios pareigūno kliedesiai yra tiesa, tai jis, vadovaudamasis civilizuotos diplomatijos taisyklėmis, privalo nedelsiant ir visam laikui pasitraukti arba pats, arba prezidento V.Juščenkos įsakymu. Tokie asmenys turi būti išvyti iš civilizuotos politikos, kurie kartu su įvairiais marginalais teplioja panašius šūkius ant tvorų ir namų sienų. A.Buteika ir jo beraščiai įkvėpėjai neturi jokios istorinės atminties. Jeigu jie bent jau trejetais būtų baigę sovietines mokyklas ir universitetus, tai privalėtų žinoti, kad dabartinė Ukraina visiškai ir visa yra ne tik imperijos kūdikis, bet ir pati yra imperija. Imperija, kurią sukūrė Stalinas ir Chruščiovas. Tai jie 1939 metais prijungė prie Ukrainos lenkišką Galiciją, 1945 metais – Prikarpatės Rusią (!), o 1954 metais – rusišką Krymą. O ką jau kalbėti apie Brežnevą, jo Dneprodzeržinsko klaną, tiesiog pripumpavusį Ukrainą visos Sovietų Sąjungos pinigais. Jeigu jau Buteika, kliedintis apie imperijų žlugimą, nori motinos Ukrainos žlugimo, tai yra jo asmeninė problema. Tačiau kuo čia dėta broliška Rusijai Ukraina? Jeigu tarp Ukrainos elito dar liko nors kiek intelektualinės sąžinės, tai jis turi nedelsiant vyti lauk tokius diplomatus kaip Buteika“.

Skaitant ir girdint panašius išvedžiojimus nepaliauji stebėtis, kokio „meistriškumo“ pasiekė dabartiniai putiniškos Rusijos propagandininkai.

Petras Katinas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija