„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. sausio 25 d., Nr. 2 (118)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Apetitai

Tai, kad Rusijos politikai ir jų šeimų nariai užsiima nešvariu bizniu, pinigų plovimu, žino visi. Skandalai dėl jų aferų kyla kone kasdien. Pakanka tik prisiminti neseniai iš Šveicarijos arešto paleistą buvusį Rusijos atominės energetikos ministrą Adamovą, beje, mūsų „valstietės K.Prunskienės bičiulį. Aišku, pastarasis dėl akių tėvynėje mažumėlę pasėdės kalėjime, bet greitai bus paleistas. Kaip ir daugelis jo kolegų, kurie įkliuvo už pernelyg didelį godumą ir žioplumą.

Dabar dar vienas skandalas kilo dėl Rusijos politiko, vadinamosios Rusijos ir Baltarusijos sąjungos valstybės sekretoriaus B.Borodino dukters Jekaterinos Sileckos. Italijos teisingumo organai pateikė jai visą krūvą kaltinimų. Tarp jų, J.Silecka kaltinama korupcija ir ypač didelių pinigų grobimu. Italijos Trento prokuratūra kategoriškai pareikalavo nedelsiant areštuoti valstybės sekretoriaus Borodino dukrą ir jos bendrininkus. Tarp tų bendrininkų figūruoja ir buvęs „Rosvooruženje“ vadovas 57 metų KGB generolas Jevgenijus Ananjevas.

Trento prokuroras Stefanas Dragonė sutiko telefonu duoti interviu Rusijos žurnalistams apie šį atskleistą skandalą. Pasak S.Dragonės, jis jau išdavė orderį suimti Borodino dukterį J.Silecką ir buvusį KGB generolą J.Ananjevą. Analogiškos bylos iškeltos dar visai grupei Rusijos piliečių: Viktorui ir Ravidai Bondarenkoms, Andrejui ir Margaritai Nerodenkovams ir kitiems. Visi šie asmenys kaltinami korupcija, dalyvavimu nusikalstamame suokalbyje, materialinių gėrybių vagystėmis, pinigų plovimu ir panašiais nusikaltimais, kurie padaryti tuo metu, kai praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje vyko didžiulė Maskvos Kremliaus rūmų rekonstrukcija. Rekonstrukcijai buvo skirti didžiuliai pinigai, ir Rusijos spauda, tada dar nebuvusi Kremliaus priklausomybėje, labai daug rašė apie didžiulius grobstymus, vykusius tos rekonstrukcijos metu.

Galima priminti, kad KGB generolas J.Ananjevas įkliūva jau nebe pirmą kartą. Praėjusių metų vasarą generolas buvo apkaltintas pinigų plovimu parduodant Pietų Amerikos Peru valstybei rusiškus MiG’ų klasės karinius naikintuvus. Buvo netgi išduotas jo arešto orderis. Nežinia, kaip tada generolas išsisuko nuo arešto. Kalbama, kad už jį mūru stojo pats Rusijos KGB įpėdinio FSB vadovas generolas Patruševas. Šį kartą jis kaltinamas beveik trijų milijonų dolerių pasisavinimu. J.Silecka pasigrobė kiek daugiau – penkis milijonus dolerių.

Ši žinia labai sunervino „sąjunginės“ valstybės sekretorių. Jis pareiškė, kad bylą jo dukrai inspiravo kažkokios „piktosios jėgos“, kaltinimai sufabrikuoti ir t.t. Paklaustas, kokios gi piktosios jėgos pasikėsino į šeimos gerą vardą, P.Borodinas atrėžė, jog neturi laiko aiškinti apie tai, nes yra labai užsiėmęs Rusijos-Baltarusijos sąjungos reikalais.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija