„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. sausio 25 d., Nr. 2 (118)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Variantai

Pasak užsienio spaudos pranešimų, tai Jungtinių valstijų Centrinė žvalgybos valdyba parengė prognozes apie geopolitinę pasaulio padėtį iki 2020 metų. JAV žvalgybos specialistai ir analitikai esą numato keturis labiausiai tikėtinus įvykių vystymosi scenarijus. Nežinia, ar tai žiniasklaidininkų išsigalvojimai, ar iš tiesų CŽV prognozės. Kad ir kaip ten būtų, matant, kas vyksta pasaulyje, prognozės skamba gana įtikinamai.

Pirmasis galimų įvykių variantas CŽV pranešime pavadintas „Davoso pasaulis“. Pagal jį, Kinija ir Indija su Rusijos naftos pagalba aplenkia Europą ir rengiasi pavyti Ameriką. Nestabilumas ypač neturtingose musulmoniškose valstybėse išlieka. Tačiau bendras pragyvenimo lygis kyla, ir todėl atsiranda vilčių, jog islamiškojo terorizmo grėsmė ims mažėti.

Antrasis scenarijus - „Pax Americana“, tai yra pasaulis priima Vašingtono lyderystę ir „auksinio milijardo“ principą. Vadinasi, penki šeštadaliai planetos gyventojų dirba vieno šeštadalio gerovei ir galybei. Mainais už tai Amerika užtikrina viso pasaulio globalinį saugumą.

Trečiasis modelis – „Naujasis kalifatas“. Pasaulio musulmonai kuria tarpnacionalinę teokratinę bendruomenę, kurioje neatsiranda vietos Vakarų vertybėms ir ekonominiams modeliams. Tokiame darinyje neišvengiamai kyla ekonominis nuosmukis, todėl neišvengiami socialiniai sukrėtimai ir priešiškumas tarp atokių islamiškųjų grupių.

Pagaliau ketvirtasis modelis - „Baimės kontūrai“. Pagal jį, nestabilumo ir prievartos židiniai atsiranda didžiulėje erdvėje – nuo Afrikos iki Pietryčių Azijos. Spartus moderniųjų technologijų vystymasis tiesiog į teroristų rankas atiduoda branduolines bombas ir biologinius masinio naikinimo ginklus. Pajutusios pavojų, civilizuotos valstybės sukelia kelis prevencinius karus ir uždaro savo sienas. Globalizacija gęsta. Įsigali visaapimantis netikrumo jausmas.

Vis dėlto CŽV pranešime teikiama vilčių, jog pasaulio žmonės įsitikins, kad kur kas geriau gyventi patogioje, saugioje ir harmoningoje žemėje, todėl gali ir išvengti nepalankiausių netolimos ateities variantų.

P.K.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija