„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. sausio 25 d., Nr. 2 (118)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Mirė Kosovo prezidentas

Kosovo albanų prezidentas
Ibrahimas Rugova

Nuo plaučių vėžio šeštadienį mirė Kosovo albanų, siekiančių nepriklausomybės nuo Serbijos, 61-erių metų prezidentas Ibrahimas Rugova. Jam mirus, tiesioginių derybų su Belgradu išvakarėse albanai, kurie sudaro 90 proc. Kosovo gyventojų, liko be lyderio. Austrijos sostinėje Vienoje vyksiančios derybos buvo atidėtos iki vasario pradžios. Jose bus sprendžiamas klausimas - suteikti Kosovui nepriklausomybę ar palikti jį Serbijos dalimi, kaip to reikalauja Belgradas.

Kol kas nėra tinkamo atstovo, kuris galėtų pakeisti charizmatišką ir tvirto charakterio I.Rugovą prezidento pareigose ir vadovauti Kosovo derybininkų komandai. Prezidentas bus palaidotas ketvirtadienį Prištinoje.

Parlamentas naująjį prezidentą turi išrinkti per tris mėnesius, tačiau Kosovo rėmėjai Vakaruose nori, kad I.Rugovos partija - Kosovo demokratinė lyga - nugalėtų frakcinį susiskaldymą ir greičiau paskirtų įpėdinį.

Teisiniu požiūriu į Serbijos sudėtį įeinantį Kosovą, turintį du milijonus gyventojų, nuo 1999 metų administruoja Jungtinės Tautos. Srities kontrolę jos perėmė po NATO bombardavimų, kurie privertė pasitraukti serbų pajėgas, kaltinamas “etniniu albanų civilių valymu” ir žiauriu elgesiu su separatistų sukilėliais.

2005 metų pabaigoje JT Saugumo Taryba leido pradėti derybas dėl Kosovo statuso. Didžiosios valstybės leido suprasti, kad sprendimas dėl statuso turėtų būti priimtas per vienerius metus. Serbija Kosovą vadina serbų tautos lopšiu ir sako, kad jis niekada nebus nepriklausomas. Tačiau albanų dauguma atmetė galimybę sugrįžti prie serbų valdžios po ne vienerius metus užsitęsusių represijų 10-ajame dešimtmetyje, kai I.Rugova atsisakė kovos ir įkūrė pogrindinę valstybę.

Jo pasyvią rezistencijos politiką 1998 metais aptemdė partizaninis judėjimas, tačiau po karo jis atsigavo ir buvo dukart išrinktas prezidentu. Jam mirus, sekmadienį prasidėjo penkių dienų gedulas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija