„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. vasario 8 d., Nr. 3 (119)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Propagandinė ataka

Rusijos radijo stotis, pasivadinusi „Golos Rossiji“, dar kitaip vadinama „Sodružestvo“, skirta transliacijoms į NVS šalis, nepamiršta ir Baltijos valstybių. Žinomas sovietinių laikų propagandos stumbras, sovietmečiu neišlįsdavęs iš televizijos ekranų ir paskutiniais žodžiais vanodavęs Amerikos „imperialistus“, Vokietijos „revanšistus“, profesorius Valentinas Zorinas tapo pirmuoju šio propagandinio radijo politikos komentatoriumi. Tas komunistinis dinozauras nė trupučio nepasikeitė. Juodina Baltijos šalis, virkauja dėl jose neva skriaudžiamų rusakalbių, o ypač puola naujuosius Ukrainos ir Gruzijos prezidentus V.Juščenką ir M.Saakašvilį. Pastaruoju metu vėl imtas kelti į padanges buvęs Kremliaus kandidatas į Ukrainos prezidentus ekspremjeras Viktoras Janukovičius ir jo partijai žadama pergalė būsimuosiuose Ukrainos parlamento rinkimuose.

Ši galinga radijo stotis, puikiai girdima visoje buvusioje Sovietų Sąjungoje, skleidžia ne tik neoimperinę propagandą, bet net muziką laidoms parenka atitinkamą – sovietines dainas ir maršus. Negana to, paties prezidento V.Putino iniciatyva įsteigtas visą parą transliuojantis propagandines laidas anglų kalba palydovinis informacinis televizijos kanalas. Pastarasis skirtas ne buvusių homosovietikų, o naivių vakariečių sąmonei ir protams apdoroti. Beje, to kanalo, vadinamo „Russia today“ („Rusija šiandien“), vadovai net ir neslepia, kad jis pirmiausia skirtas Rusijos reputacijai Vakaruose kelti. Esą dabar Vakarai gauna tendencingą informaciją apie Rusiją ir joje vykstančius procesus, labai dažnai skelbia ir rodo rusų mafijos krikštatėvius ir eilinius, kurie užplūdo Vakarų valstybes ir pasiekė net Afriką. Vyriausiąja šio kanalo redaktore paskirta gera Kremliaus koridorių ir kabinetų žinovė, įgijusi net paties V.Putino pasitikėjimą ir pelniusi simpatiją, dirbusi valstybinės televizijos „Rossija“ korespondente Kremliuje, Margarita Simonian. Ši 25-erių metų žurnalistė, matyt, iš tiesų gerai išstudijavo savo pirmtakų, besitrynusių SSKP gensekų ir politbiuro narių kabinetuose, praktiką, jeigu gavo tokį svarbų postą, apie kurį galėjo svajoji didžiausi sovietinės propagandos profesoriai, puikiai mokėję iš juoda daryti balta ar atvirkščiai. Kanalas rodys nudailintus Rusijos vaizdus, kitaip tariant, naudosis Potiomkino kaimų tradicijomis. Pačią pirmąją naujojo televizijos kanalo transliacijos dieną į vakariečius nepriekaištinga anglų kalba kreipėsi pats Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir net nesislėpdamas išdėstė apie Rusijos interesus ir siekius posovietinėje erdvėje. Nors ir teigė, kad Jungtinės Amerikos Valstijos ir Europa irgi turi savų interesų toje erdvėje, tačiau jos pirmiausia turi pripažinti Rusijos interesus, o tik tada rūpintis savaisiais.

Šioje „Russia today“ televizijoje dirba 360 žmonių, o 80 jų – gana žinomi užsienio žurnalistai. Kaip teigiama, jiems bus mokami didžiuliai atlyginimai, apie kuriuos dirbdami namuose galėjo tiktai svajoti. Todėl teks gerokai prisitaikyti prie visiškai jiems neįprastos informacijos pateikimo sistemos. „Russia today“ – vien tiktai valstybės finansuojamas televizijos kanalas. Oficialiai skelbiama, jog šiemet šiam propagandiniam kanalui skirta 30 milijonų dolerių, o kitais metais bus skiriama kelis kartus daugiau. Kaip teigia dar drįstantys pasirodyti nepriklausomi rusų apžvalgininkai, vienas pagrindinių kanalo uždavinių bus užtušuoti Čečėnijoje vykdomas skerdynes ir genocidą bei demaskuoti piktus Ukrainos ir Gruzijos bei Baltijos šalių „kėslus“ Rusijos atžvilgiu.

P.K.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija