„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. vasario 22 d., Nr. 4 (120)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Dantys vėl galandami

Petras KATINAS

Rusijos karinių oro pajėgų vadas armijos generolas Vladimiras Michailovas pranešė, kad penktosios kartos strateginis bombonešis pakils į orą ne vėliau kaip 2007 metais. „Visi darbai kuriant šį penktosios kartos lėktuvą vyksta pagal tikslų grafiką. Žinoma, yra tam tikrų problemų dėl finansavimo, tačiau tai mažiau svarbu Gynybos ministerijai, o kur kas daugiau „Suchoj“ konstruktorių biurui“, – pareiškė žurnalistams generolas V.Michailovas. Karinių oro pajėgų vadas paaiškino, kad pastaruoju metu „Suchoj“ konstruktorių biuras didelę dalį gaunamų lėšų skiria naujiems civilinės aviacijos lėktuvams kurti, bet leido suprasti, kad dabar visą dėmesį skirs karo aviacijai. Generolas taip pat pranešė, kad strateginis bombonešis TU-160 buvo iš esmės modernizuotas, o 2005 m. gruodžio 30 d. prezidento V.Putino įsakymu įtrauktas į Rusijos karinių oro pajėgų sudėtį. V.Michailovas taip pat pasigyrė, jog šiemet Rusijos karinės oro pajėgos pasipildys ne tik modernizuotais strateginiais bombonešiais, bet ir kitais karo lėktuvais bei sraigtasparniais. Tarp jų – SU-34, sraigtasparniais M-28, o metų pabaigoje – visiškai nauju JAK-130.

Tačiau Rusijos karo aviacija pasipildys ne tik naujais bombonešiais, naikintuvais, sraigtasparniais ir transporto lėktuvais. Jau šiais metais zenitiniame-raketiniame pulke Pamaskvėje pirmą kartą į karinį budėjimą stos visiškai nauja priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistema S-400 – „Triumf“. Artimiausiu metu, anot generolo V.Michailovo, visi 35 priešlėktuvinės gynybos pulkai bus apginkluoti naujomis „Triumf“ sistemomis, kurios pakeis iki šiol buvusias S-400 ir S-200. Teigiama, kad naujas priešraketinis kompleksas „Triumf“ neturi sau lygių pasaulyje, sugeba „pasirinkti“ taikinius, aprūpintus nedidelių gabaritų sparnuotomis raketomis, skrendančiomis 4,8 kilometrų per sekundę greičiu, ir t.t.

Taip pat Rusijos gynybos ministerijos pareigūnai praneša, jog kosminės rusų armijos pajėgos šalia Sankt Peterburgo išbando naujos kartos galingą radiolokacijos stotį „Voronež-DM“. Pasak Rusijos karinių specialistų, ši stotis leis išplėsti raketinės-kosminės gynybos galimybes. Neslepiama, kad ši radiolokacinė stotis sukurta todėl, jog nepasitikima tokio pobūdžio stotimis, esančiomis Ukrainoje. Esą Kijevas jau rengiasi jas atiduoti amerikiečiams. Šiuo metu Ukrainos teritorijoje yra dvi tokios radiolokacinės stotys – Sevastopolyje ir Mukačiove, kurias aptarnauja ukrainiečių personalas. Be to, Rusija naudoja ir kitas radiolokacines stotis, esančias kitų NVS šalių teritorijose. Tai „Darjalo“ sistema Azerbaidžane, „Dniepr“ – Kazachstane ir „Volga“ –Baltarusijoje. Šiuose objektuose dirba tik rusų kariškiai. Jeigu Kijevas uždarys Ukrainos radiolokacines stotis, tai, kaip teigia laikraštis „Komersant“, Rusija praras savo dviejų tūkstančių kilometrų sienos oro erdvės kontrolę. Į tą kontrolės zoną įeina Viduržemio jūra, dalis Artimųjų Rytų, Centrinė ir Pietų Europa. Taip pat leidžia stebėti oro erdvę net iki Etiopijos ir Atlanto vandenyno. Vienas aukštas Rusijos gynybos ministerijos pareigūnas pareiškė: „Tuo momentu, kai mums prireiks informacijos iš pietvakarių sektoriaus, mes jos negausime iš Sevastopolio ir Mukačiovo, nes tą informaciją, perduodamą į centrinę vadavietę, ukrainiečiai gali užblokuoti“. Kitas rusų generolas, vadovaujantis raketinei-kosminei kariuomenei, V.Kraskovskis dar paaiškino: „Negalima jokiu būdu atmesti to, kad JAV imsis kraštutinių veiksmų, kaip tai buvo padaryta su radiolokacine stotimi Skrundoje (Latvija), ir pasieks, kad stotis bus sunaikinta. Ukraina gali perduoti Sevastopolio ir Mukačiovo radiolokacines stotis amerikiečiams jau šiais metais“.

Maskva tvirtina, jog Ukrainos prezidentas V.Juščenka jau perdavė pluoštą pasiūlymų dėl Ukrainos ir JAV glaudaus bendradarbiavimo raketinėje-kosminėje sferoje. Teigiama, kad oficialūs dokumentai dėl tokio bendradarbiavimo gali būti pasirašyti jau šių metų pirmąjį pusmetį. Rusų generolai aimanuoja, kad nuostoliai dėl tų radiolokacinių stočių netekimo bus kelis kartus didesni už tą, kurią gaus Rusija, padidinusi dujų kainą Ukrainai. Sprendžiant iš gana ribotų Rusijos žiniasklaidos pranešimų, Rusija naujoms radiolokacinėms stotims „Voronež“ kurti 2006 metams skyrė 55,2 proc. daugiau lėšų, nei buvo numatyta anksčiau. Taip pat „Voronež“ klasės radiolokacinės stotys pakeis dabar esančias Azerbaidžane ir Kazachstane. Dėl Baltarusijoje esančio radiolokacinio komplekso „Volga“ Maskva yra rami, nes visiškai įsitikinusi, kad ir kovo mėnesį įvyksiančius prezidento rinkimus užtikrintai laimės A.Lukašenka.

Generolas V.Kraskovskis taip paaiškino situaciją: „Baltarusijoje esančią radiolokacinę stotį „Volga“ išlaikysime. Pirmiausia todėl, jog Maskva nelaukia jokių politinių siurprizų iš Baltarusijos valdžios, panašių, kokie įvyko Ukrainoje“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija