„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. kovo 8 d., Nr. 5 (121)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Teroristo Nr. 1“ mįslės

Prieš Kalėdas lankydamasis Pakistane JAV gynybos sekretorius Donaldas Ramsfeldas pareiškė, kad Vašingtonas iki šiol visomis išgalėmis siekė sučiupti teroristą Nr. 1 Osamą bin Ladeną, prisiėmusį atsakomybę už 2001 m. rugsėjo 11 d. teroro išpuolius Niujorke ir Vašingtone. Kartu D.Ramsfeldas abejojo, ar iš tiesų O. bin Ladenas dar sugeba vadovauti teroro išpuoliams Irake ir kitose pasaulio vietose. Įvairių šalių žiniasklaidoje vis dažniau pasirodo pranešimų, jog „Al Qaedos“ vadeiva sunkiai serga ir tebesislapsto kažkur kalnų urvuose Pakistano ir Afganistano pasienyje. Kur tūno pasaulio teroristų tikras ar tariamas lyderis, pastaraisiais metais buvo kalbėta ir tebekalbama daugybę kartų. Vienas JAV laikraštis rašė: „Visi žino, kur yra bin Ladenas, tačiau jo sugauti nesugeba arba nenori“.

Pernai vasarą JAV Centrinės žvalgybos valdybos direktorius Piteris Gosas žurnalui „Times“ pareiškė: „JAV puikiai žino, kur yra bin Ladenas“. Netrukus Reuterio informacijos agentūra išplatino interviu su Pakistano prezidentu Pervezu Mušarafu, kuriame sakoma, kad JAV ir Pakistano žvalgyboms nežinoma ta vieta, kur slapstosi O. bin Ladenas, tačiau ir amerikiečių, ir Pakistano žvalgyba įsitikinusi, jog teroristų vadeiva slapstosi kažkokioje labai sunkiai prieinamoje kalnų vietoje prie Afganistano ir Pakistano sienos.

Apskritai situacija medžiojant O. bin Ladeną labai neaiški ir joje netrūksta įvairių mįslių. Viena tikra, jis pats, kaip ir Talibano judėjimo lyderis mula Mohamedas Omaras, tebėra laisvėje.

Kai kurie ekspertai netgi linkę manyti, kad nei JAV, nei Pakistanas nesuinteresuoti esant dabartinei situacijai sučiupti O. bin Ladeną arba, dar daugiau, nukauti jį suėmimo metu. Tokiu atveju, jų įsitikinimu, O. bin Ladenas iškart įgytų kankinio už tikrąjį tikėjimą ir Alachą aureolę. O tai savo ruožtu galėtų sukelti dar didesnį islamo ortodoksų ir radikalų ekstremizmą visame musulmoniškame pasaulyje bei naujo terorizmo bangą visame pasaulyje.

Beje, tokią nuomonę netiesiogiai patvirtino ir pats JAV Centrinės žvalgybos valdybos direktorius. „Mes siekiame apčiuopiamų rezultatų ieškant bin Ladeno, tačiau, ieškodami „Al Qaedos“ vadeivos užsienio valstybių teritorijoje, amerikiečių specialiosios tarnybos susiduria su JAV tarptautinių įsipareigojimų problemomis“, – pažymėjo CŽV direktorius. Už šios formuluotės slypi Vašingtono nenoras, kad Pakistanas, kaip Vašingtono šalininkas, netaptų šalimi, kurioje būtų sugautas teroristas Nr. 1. Tai ir suprantama. Juk Pakistane iki šiol gana stiprias pozicijas užima radikalieji musulmonai, o O. bin Ladeno sugavimas ar sunaikinimas gali sukelti didelę kruvinų protestų bangą Pakistane. Tas pats būtų ir Afganistane. Taigi „nesugaunamasis“ O. bin Ladenas, gal jau ir nebeturintis jokios įtakos pasaulio islamo ekstremistams, tėra daugiau simbolis, o ne realus priešas. Kai dėl Irako ir jame nesibaigiančių teroristinių išpuolių, tai tik labai maža dalis pačių irakiečių dalyvauja juose. JAV informacinė–analitinė agentūra „Washington Pro File“, remdamasi informacinio centro „Global Center for International Affaires“ duomenimis, teigia, jog šiuo metu Irake veikia 12-20 tūkst. vadinamųjų sukilėlių, iš kurių du tūkstančiai – užsieniečiai. Daugiausia islamo ekstremistų yra atvykę iš Alžyro, Sirijos, Sudano, Egipto ir Saudo Arabijos. Absoliuti dauguma teroristų mirtininkų irgi yra užsieniečiai, o ne Irako gyventojai. Tą parodė ir neseniai Irake įvykę rinkimai, kai juose gausiai dalyvavo ne tik buvusio diktatoriaus S.Huseino persekioti musulmonai šiitai, bet buvę privilegijuoti sunitai.

Kad ir kaip ten būtų, teroristų vadeivų gretos retinamos. Pakistane, kurio pasienyje, kaip manoma, slapstosi ir O. bin Ladenas, neseniai nukautas trečias žmogus „Al Qaedos“ hierarchijoje po O. bin Ladeno ir Aimano az Zavachiri, egiptietis Abu Chamza Rabija. Kaip pareiškė Pakistano prezidentas P.Mušarafas, JAV ir Pakistano specialiosios tarnybos medžiojo šį teroristą dvejus metus, o Pakistanas už jo galvą skyrė milijoną dolerių. Po šio teroristų vadeivos sunaikinimo P.Mušarafas, duodamas interviu Turkijos laikraščiui „Hiurijet“, paskelbė dar vieną pareiškimą, kurį apžvalgininkai vertina kaip sensacingą. Pakistano prezidentas pareiškė, kad šalies Šiaurės Vaziristano provincijoje Pakistano saugumo pajėgos vos nesučiupo paties O. bin Ladeno. „Mes pastebimai artėjame prie pagrindinio tikslo – išsiaiškinti, ar jis dar gyvas, ar jau miręs“, – pareiškė P.Mušarafas. Jis taip pat leido suprasti, kad Šiaurės Vaziristano provincijos vadinamojoje Genčių zonoje yra pagrindinė O. bin Ladeno buveinė. Matyt, neatsitiktinai šioje zonoje Pakistanas sutelkė net 70 tūkst. žmonių karinę grupuotę.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija