„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. gegužės 17 d., Nr. 9 (125)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Brazausko šrioderizmas

Jeigu kas norėtų parodyti Lietuvos neveiksnumą svarbiu tarptautiniu ir nacionalinio saugumo klausimu, geresnės progos neras.

Baltijos dujų vamzdis arba Putino–Šrioderio paktas skaldo ne tik Europą. Jis puikiai skaldo Lietuvos valdžią. Iškart po sutarties pasirašymo Seimas reiškė nerimą ir apgailestavimą, kad neatsižvelgta „į kitų Europos Sąjungos šalių narių interesus“, tad ir Lietuvos, kreipėsi į ES viršūnes, jog visoms valstybėms narėms, tad ir Lietuvai, „būtų užtikrintas energetinis saugumas bei energetinių išteklių diversifikacija“. Prezidentas Valdas Adamkus buvo gerokai griežtesnis ir Europoje išgirstas; tos pačios nuostatos jis laikosi nuosekliai. Mūsų strateginė partnerė Lenkija dėl gudriai politinio Rusijos vamzdžio laikosi ypač griežtos neigiamos bei reiklios nuostatos. Jos gynybos ministras nepasivaržė priminti aną žinomąjį 1939 metų „paktą“. Jo rūpestį parėmė Lietuvos krašto apsaugos ministras – nors tiek. Per Vilniaus konferenciją Lietuva ir Lenkija rodė vienybę prezidentų lygmeniu. O štai vyriausybių lygmeniu, A.Brazauskui nuvairavus į krūmus, šiandien atrodom apgailėtinai. „Partneriai“, atsiprašant. Stovime Rusijos pusėje ir be atsiprašymų.

1990 metais sovietai dėjo daug pastangų, kad atsikurianti Lietuva neturėtų vienos politikos. Dabar tai pačiai kontorai sekasi dar geriau. Šio Premjero Seimas nesudrausmins. Žinoma, parlamentarai galėtų bent mėginti parodyti veiksnumą, bet juk ne tai galvoje.

Ir visi lyg tyčia pamiršta, kad vamzdžio tiesimas gresia ekologine katastrofa dėl cheminių bombų, kurias sovietai plačiai ir dosniai pasėjo Baltijos jūros erdvėje. Dabar surūdijusias bombas gal pajudins, gal ne, bet Lietuva nereikalauja net šio saugumo garantijų. Neduok Dieve, jei katastrofa įvyktų, premjerui A. Brazauskui įsirašyti dar ir tą atsakomybę, nekeliant jokių Rusijai nepatogių klausimų.

Lieka paprasčiausias klausimas, kodėl pritarimas vamzdžiui iš esmės pareikštas šiandien?

Maskvoje paradas, tai gal čia gėlytė Tėvynės karo laimėjimų proga? Kremlius tikrai patenkintas. O gėlytės vardas būtų pataicunus lituanicus. Kvepia prastai. Šrioderis už skaldymą bent pinigų gavo.

Vytautas Landsbergis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija