„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. birželio 7 d., Nr. 10 (126)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Atominė bomba ir nafta

Dauguma pasaulio ekonomikos specialistų, jau nekalbant apie politikus, pripažįsta, jog pasaulio naftos biržose Niujorke ir Londone įvykęs naftos kainų šuolis, pasiekęs rekordinį lygį – apie 78 dolerius už barelį, – dar ne pabaiga. Šis „juodojo aukso“ kainų kėlimas pirmiausia siejamas su galimais įvykiais Irane, kuris yra ketvirtasis pagal apimtį naftos eksportuotojas. JAV laikraštis „The New Yorker“ paskelbė, jog prezidentas Džordžas Bušas yra „absoliučiai įsitikinęs“, kad Iranas kuria atominę bombą, todėl jau sudarytas sąrašas objektų, susietų su branduolinių medžiagų gamyba, kurie pirmiausia turi būti sunaikinti. Svarbiausia – urano sodrinimo gamykla, esanti apie 320 km nuo sostinės Teherano.

Kaip teigia šio laikraščio žurnalistas Seimuras Heršas, JAV administracija neketina laukti, kuo baigsis Irano branduolinės problemos svarstymas Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje. Todėl Baltieji rūmai rengiasi smogti ir nuversti „naujuoju Hitleriu“ dabar vadinamą Irano prezidentą Mahmudą Achmadinedžadą. Kaip teigia „The New Yorker“, pirmieji žingsniai rengiantis pulti Iraną jau žengti, šioje šalyje labai sustiprintas agentūrinės žvalgybos tinklas. Be to, JAV karinių oro pajėgų lėktuvai iš lėktuvnešių, esančių regiono vandenyne, jau imituoja užpuolimo objektų sunaikinimą. Alyvos į ugnį dar daugiau įpylė pasaulio, įskaitant ir Rusijos, žiniasklaidos paskelbtas sensacingas pranešimas. Jame teigiama, kad Iranas disponuoja 250 branduoliniais sovietinės gamybos užtaisais, kuriuos jam pardavė buvusi Ukrainos prezidento L.Kučmos valdžia.

Rusijos armijos generalinio štabo viršininkas armijos generolas Jurijus Balujevskis, beje, labai susinervinęs, paneigė šią informaciją. Pasak jo, Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas neturi duomenų, kad Ukraina pardavė ar perdavė Iranui branduolines galvutes. Ši sensacinga žinia pasirodė tą pačią dieną, kai Londone, anot britų spaudos, įvyko aukštų JAV ir Didžiosios Britanijos karinių pareigūnų slaptas pasitarimas, kuriame neva buvo svarstomi galimi taikiniai Irane, kurie bus subombarduoti. Pirmiausia – branduoliniai objektai. Keli Londono laikraščiai tvirtina, jog puolimas prieš įsisiautėjusį ajatolų režimą taps neišvengiamas, jeigu Iranas nenutrauks savo urano sodrinimo darbų. Teherano režimui palanki „patriotinė“ Rusijos spauda bemat apkaltino Vašingtoną ir Londoną, kad tai jie pamėtėjo pasaulio žiniasklaidai žinias apie Irane esančius sovietinės gamybos branduolinius užtaisus.

Didžiosios Britanijos kariniai ekspertai mano, kad operacija prieš Iraną apsiribos tiktai iš oro sunaikinant karinius ir urano sodrinimo objektus. Sausumos operacijos, bent jau dabartiniu metu, nenumatomos. Teigiama, kad taktinės „Tamahauko“ klasės raketos, jeigu jos bus paleistos iš amerikiečių ir sąjungininkų antvandeninių ir povandeninių karo laivų, pirmiausia sunaikins Irano priešraketinės ir priešlėktuvinės gynybos sistemas, esančias aplink Irano branduolinius objektus. Tai suteiks galimybę JAV bombonešiams B2, galintiems nešti bombas BLU-28, kurios sveria net iki 20 tonų ir yra nukreipiamos į taikinius iš žemės palydovų, sunaikinti giliai po žeme esančius požeminius bunkerius. Bombonešiai gali pakilti iš JAV karinių oro pajėgų bazės Diego Garsijos salos, esančios Indijos vandenyne, Didžiosios Britanijos karališkųjų oro pajėgų bazės Gločesteršire ir iš dar vienos JAV bazės Misurio valstijoje.

Taip pat Baltųjų rūmų atstovai, ir ne be pagrindo, prognozuoja, kad Iranas bombarduodamas smogs atsakomąjį smūgį Izraeliui ir amerikiečių bazėms regione. Pirmiausia Inčirliko aviacijos bazei Turkijoje. Amerikiečių žvalgybos duomenimis, Irane dabar yra mažiausiai aštuoni objektai, kuriuose gaminamos branduolinės medžiagos. Tačiau kiti ekspertai tvirtina, jog Irane yra visas slaptas tinklas objektų, kuriuose vykdomas urano sodrinimas.

Beje, savo „kontrpuolimą“ vykdo ir Teheranas. Pasak Irano žiniasklaidos ir oficialių valdžios atstovų, atsakydami į psichologinį ir karinį Vakarų spaudimą Irano generolai pradėjo ilgalaikes karines pratybas Persijos ir Omano įlankų regione, pavadintas „Muchamedas – Alacho pranašas“. Pratybose dalyvauja apie 20 tūkstančių kariškių, daug karinės technikos, karo lėktuvų. Kaip pranešama, šių karinių manevrų metu Irano ajatolų režimas demonstruoja savo paskutinius pasiekimus karinėje srityje. Tarp jų – balistinę raketą „Fadžr-3“, sukurtą tiktai Irano specialistų bei galinčią sunaikinti kelis taikinius iš karto ir kurios negali pastebėti radiolokacinės sistemos. Taip pat Iranas giriasi, kad šiuose manevruose išbandytos naujausios torpedos, kurios, anot Irano generolų, gali sunaikinti ne tik paprastus, bet ir povandeninius laivus. Skelbiama, kad šios torpedos išvysto 100 metrų per sekundę greitį.

Nėra abejonės, kad Maskva, nors ir dedasi spaudžianti Iraną dėl jo branduolinių ambicijų, patyliukais trina rankas iš pasitenkinimo. Juk dėl galimo konflikto ir galimo smūgio Iranui naftos kainos auga kaip ant mielių, o tai naudingiausia Rusijai, jau atvirai besiskelbiančiai didžiausia energetinių resursų imperija.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija