„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. spalio 25 d., Nr. 18 (134)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Nobelio Taikos premija – kovotojams su skurdu

Bangladešo ekonomistas
Muhamadas Junusas šiemet
gavo Nobelio taikos premiją
Reuters nuotrauka

2006 metų Nobelio taikos premija netikėtai buvo paskirta Bangladešo ekonomistui Muhamadui Junusui ir jo įkurtam bankui „Grameen“, kuris teikia paskolas neturtingiems žmonėms be jokių finansinių garantijų. Kaip sakoma Nobelio komiteto pareiškime, patvari taika nebus įmanoma tol, kol didelės gyventojų grupės neras būdų, kaip išsivaduoti iš skurdo. Mikrokreditai yra viena tokių priemonių. Vystymasis iš apačios taip pat pasitarnauja demokratijai ir žmogaus teisėms. M.Junusas ir bankas „Grameen“ parodė, kad net patys skurdžiausieji, nepaisant kultūros ir civilizacijos skirtumų, gali savo jėgomis laiduoti savo vystymąsi.

Naujovišką banką M.Junusas 1976 metais įsteigė norėdamas teikti kreditus patiems skurdžiausiems savo šalies gyventojams, ypač moterims, ūkininkams, žvejams ir amatininkams, kad jie galėtų pradėti smulkų verslą be jokio užstato. Taip jis sugalvojo mikrokreditų sistemą, kurią buvo imta taikyti visame pasaulyje. „Bangladeše, kur niekas nefunkcionuoja ir nėra elektros, mikrokreditai veikia kaip laikrodžio mechanizmas”, - sakė M.Junusas. „Vargšų bankininku“ vadinamas M.Junusas Norvegijos visuomeninei televizijai sakė, kad džiaugiasi premija. „Jūs remiate svajonę apie pasaulį be skurdo”, - sakė jis.

M.Junusas išsiaiškino, kad moterys buvo smarkiai įsiskolinusios lupikaujantiems palūkininkams, ir iš pradžių siekė įtikinti vietos banko vadovą įsikišti ir pasiūlyti gyventojams normalius kreditus. Bankininkas atsakė, kad be garantijų tai neįmanoma. M.Junusas pasiryžo įrodyti, kad bankininkas klydo. Jis buvo įsitikinęs, kad moterys gali įveikti skurdą paimdamos nedidukes paskolas ir pradėdamos ar išplėsdamos savo smulkų verslą. Paskolas iš „Grameen“ šiuo metu yra paėmę 6,1 mln. klientų. Bankas „Grameen“, kurio pavadinimas bengalų kalba reiškia kaimą, nuo įsteigimo išmokėjo iš viso 5,72 mlrd. JAV dolerių (15,7 mlrd. litų). 5,07 mlrd. šių pinigų - 98,85 proc. - buvo grąžinta. 1997 metais iš banko išsiplėtojęs fondas „Grameen Foundation” 22-iose pasaulio valstybėse turi 52 partnerius, kurie padėjo maždaug vienuolikai milijonų žmonių Azijoje, Afrikoje, abiejose Amerikose ir Artimuosiuose Rytuose.

Norvegijos Nobelio komitetas šių metų taikos premijos laureatus išrinko iš ilgo 191 kandidato sąrašo. Tarp realiausių kandidatų buvo minimas buvęs Suomijos prezidentas Martis Ahtisaris, taip pat nevyriausybinė organizacija “Crisis Group” ir Kinijos tremtinė Rebija Kader.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija