„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. spalio 25 d., Nr. 18 (134)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

JAV valstybės sekretorės vizitas Azijoje

JAV valstybės sekretorė
Kondoliza Rais AFP nuotrauka

JAV valstybės sekretorė Kondoliza Rais praėjusią savaitę vyko oficialaus vizito po Aziją, per kurį bandė padidinti paramą Šiaurės Korėjai skirtoms sankcijoms vykdyti. Kelios regiono vyriausybės nurodė būdus, kuriais jos bus vykdomos. Per trijų dienų vizitą Tokijuje, Seule ir Pekine, K.Rais nepavyko įtikinti Šiaurės Korėjos atnaujinti šešiašales derybas dėl šalies branduolinių ambicijų po to, kai spalio 9 dieną Pchenjanas išbandė atominį ginklą, sukeldamas tarptautinį pasmerkimą ir užsitraukdamas Jungtinių Tautų (JT) sankcijas. Po susitikimo su Kinijos pasiuntiniu, vedusiu derybas su Šiaurės Korėjos lyderiu, K.Rais atsisakė detaliau komentuoti kinų pareigūno misiją, tačiau ji kalbėjo gana pesimistiškai, tvirtindama, kad Šiaurės Korėja vis dar agresyviai nusiteikusi. Ji taip pat norėjo įtikinti Azijos šalis, kad labai svarbu visiškai vykdyti JT sankcijas, dėl kurių vienbalsiai anksčiau nutarė JT Saugumo Taryba.

Kinija ir Jungtinės Valstijos spaudė Šiaurės Korėją grįžti derėtis dėl jos branduolinių ginklų programos nutraukimo ir paragino įgyvendinti visas Jungtinių Tautų sankcijas, kurios Pchenjanui buvo įvestos po spalio 9 dieną atlikto branduolinio bandymo. Kinijos užsienio reikalų ministras Li Džaosingas per spaudos konferenciją Pekine, kurioje taip pat dalyvavo JAV valstybės sekretorė K.Rais, paragino laikytis rimties ir ieškoti diplomatinio krizės sprendinio. K.Rais vizitą Rytų Azijoje, kuris buvo surengtas dėl šios krizės, temdė spėliojimai, kad komunistinė Šiaurės Korėja galbūt rengiasi netrukus susprogdinti antrą branduolinį užtaisą. K.Rais per šią spaudos konferenciją sakė, kad Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas buvo „rimta provokacija” ir kelia rimtą grėsmę taikai ir saugumui, ypač - Rytų Azijoje. „Kalbėjomės apie visiško (Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos) 1718-osios rezoliucijos įgyvendinimo svarbą, kad galėtume užtikrinti nelegalių medžiagų, pavojingų nelegalių medžiagų tranzito ir prekybos nebuvimą dėl Šiaurės Korėjos”, - sakė ji. Per susitikimus su Kinijos prezidentu ir užsienio reikalų ministru K.Rais turėjo mėginti išsklaidyti Pekino skepticizmą dėl JT įvestų sankcijų kai kurių elementų ir leisti suprasti, kad Jungtinės Valstijos nenori didinti įtampos, sakė vienas su ja keliaujantis JAV valstybės departamento aukšto rango pareigūnas.

Šeštadienį Jungtinių Valstijų valstybės sekretorė K.Rais išvyko į Rusiją toliau derėtis dėl Šiaurės Korėjos krizės. Šių derybų išvakarėse Šiaurės Korėja pranešė neva neketinanti atlikti daugiau branduolinės bombos bandymų. K.Rais susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, siekdama išlaikyti bendrą užsienio šalių nuomonę apie Pchenjano veiksmus ir parodyti, kad pasaulis netoleruos kito branduolinio ginklo bandymo. K.Rais su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu taip pat aptarė sankcijas Šiaurės Korėjai ir paragino Rusiją bei Gruziją mažinti tarpusavio santykių įtampą. Prieš susitikdama su prezidentu V.Putinu K.Rais priėmė nužudytosios žurnalistės Anos Politkovskajos kolegas ir sūnų. K.Rais, pareiškusi nepasitenkinimą dėl naujojo įstatymo, reglamentuojančio užsienio pagalbos organizacijų veiklą, pademonstravo Rusijai savo nepritarimą žmogaus teisių pažeidimams. JAV valstybės sekretorė ir jos bendradarbiai stengėsi daugiau sužinoti apie naująjį įstatymą, reikalaujantį iš naujo įregistruoti užsienio nevyriausybines organizacijas. Kinijoje K.Rais užsiminė ir apie Rusijos konfliktą su Gruzija bei paragino abi puses sušvelninti bendravimo toną. „Mes prašome Gruzijos ir Rusijos daryti viską, ką tik įmanoma, kad būtų sumažintas konfliktas“, – žurnalistams teigė iš Pekino į Maskvą vykusi K.Rais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija