„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. spalio 25 d., Nr. 18 (134)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Valymai su stalinišku kvapu

Rusijai pradėjus deportuoti ne tik Maskvoje, bet ir Sankt Peterburge bei kituose miestuose gyvenančius gruzinus, šie veiksmai vertinami kaip grubiausias pasityčiojimas iš žmogaus teisių ir labai primenantis sovietinių laikų žmonių deportacijas. Visame pasaulyje nuskambėjus žiniai, kad Maskvos Demodedovo oro uoste staiga mirė vienas deportuojamas gruzinas, prieš tai laikytas kelias dienas Sankt Peterburgo specialiame izoliatoriuje, Tengizas Togonidzė, Vakarų žiniasklaida skelbia, jog Rusija kaip gyvulius deportuoja gruzinus. Gruzijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnė pažymėjo, kad gruzinas, vežamas į oro uostą, net kelis kartus prašė vairuotoją sustoti, tačiau niekas į tai nebekreipė jokio dėmesio. Mirusiajam buvo 47 metai ir jis pastaraisiais metais legaliai gyveno ir dirbo Sankt Peterburge. Atsakydamas į priekaištus dėl gruzinų deportacijos Rusijos prezidentas V.Putinas atsakė neįžvelgiąs čia nieko bloga, nes tokiu būdu Rusija saugoja savo piliečius nuo migrantų antplūdžio.

Rusijos emigracijos tarnybos viršininkai savo ruožtu paskelbė, jog deportuojami ne tiktai gruzinai, bet ir kitų tautų atstovai, kurie nelegaliai gyvena Rusijoje ar gyvendami legaliai užsiima neleistina veikla. Pasak Federalinės migracijos tarnybos atstovų, neatsitiko nieko ypatinga, nes ši tarnyba ir anksčiau dirbo ta kryptimi, bet dabar tiktai suaktyvino savo veiklą prieš vadinamuosius „gastarbeiterius“ ne tik iš Gruzijos, bet ir kitų šalių. Migracijos tarnybos pareigūnai taip pat aiškino, jog įsigaliojo naujas įstatymas, pagal kurį iš Rusijos vidaus reikalų ministerijos pasų ir vizų kontrolė perduota Migracijos tarnybos žinion. Tam šioje tarnyboje suburti specialūs padaliniai, kurie dabar, pasak šios tarnybos vadovų, „ėmė dirbti visu pajėgumu“. O gruzinai ir Gruzijos prezidentas M.Saakašvilis esą tik be reikalo garsiai šaukia, siekdami sukelti pasaulyje antirusiškas nuotaikas.

Federalinė migracijos tarnyba netgi paskelbė sąrašą, kiek žmonių ir iš kur buvo deportuota iš Rusijos nuo šių metų pradžios iki spalio mėnesio. Skelbiamame sąraše, kurį bemat išspausdino keli Kremliui palankūs Rusijos laikraščiai, pateikiami skaičiai, kiek ir kokių valstybių žmonių buvo deportuota: Tadžikistanas – 2331, Uzbekistanas – 1728, Gruzija – 1151, Moldova – 980, Kirgizija – 961, Azerbaidžanas – 556, Vietnamas – 551, Armėnija – 332, Ukraina – 312, Kinija – 311 žmonių.

Taigi leidžiama suprasti, jog gruzinų deportacija tėra tik Rusijos apvalymo nuo migrantų plano dalis.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija