„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. gruodžio 20 d., Nr. 21 (137)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Gąsdina patys save

Ukrainos ir Gruzijos prezidentų –
V.Juščenkos ir M.Saakašvilio –
nuotrauka su užrašu: „Šios
rankos tiesiasi į Rusijos kaklą“

Rusijos valstybės Dūmos deputatams išdalytas „slaptas“ pranešimas, kurį parengė, pasivadinę garsiais politikos ekspertais, buvęs SSKP CK sekretorius, vėliau SSRS ambasadorius Vokietijos Federacinėje Respublikoje Valentinas Falinas ir buvęs GRU šnipų koordinatorius atsargos generolas leitenantas Genadijus Jevstafjevas. Šiame pranešime šie abu aršūs imperijos atkūrimo šalininkai atsako į klausimą „Ko galima laukti Rusijai iš Vakarų 2008 metais?“ Pranešimo autoriai atsako vienareikšmiai – nieko gera.

V.Falinas ir G.Jevstafjevas savo pranešimo įžangoje pabrėžia, kad JAV ir jų sąjungininkai rengia prieš Rusiją tokius piktus planus:

1.Tarptautinė teisinė aukščiausių valdininkų ir jėgos struktūrų vadovų izoliacija. Rengiamasi paskelbti juos kompromituojančią medžiagą, taip pat apie aukščiausių Kremliaus pareigūnų ir generolų korupcinius ryšius.

2. Paspartinti kuo greitesnį Ukrainos ir Gruzijos priėmimą į NATO.

3. Panaudoti „oranžinius“ scenarijus visų lygių rinkimuose pačioje Rusijoje. Tai yra išrinkti palankius deputatus į Valstybės ir regionų Dūmas. Rusijos Juščenkos (Ukrainos prezidento) vaidmeniui numatytas buvęs premjeras Michailas Kasjanovas.

4. Socialinio nepasitenkinimo protestų eskalavimas. To nepasitenkinimo sukėlėjų vaidmeniui atlikti bus pasitelkti Rusijos bankai, kuriuos galima įkalbėti ar priversti užšaldyti fizinių asmenų indėlius. Vakarų valstybės gali užšaldyti Rusijos indėlius užsienio bankuose.

5. Alternatyvių informacijos priemonių kūrimas. Pavyzdžiui, visuomeninės televizijos. Su „savų“ mass media priemonių pagalba vykdyti Kremliaus politikos sabotažą.

6. Palaikyti separatizmą Rusijos Federacijos viduje – Komijoje ir Karelijoje, Totorijoje, Baškirijoje, Kalmukijoje. Aktyvus antirusiškas darbas Šiaurės Kaukazo respublikose.

7. Forsuoti derybas su stambiojo Rusijos kapitalo atstovais, kad jie suaktyvintų savo pagalbą opozicijai. Dabartinės valdžios opozicijai vadovauti jau pasirinkta trijulė: Kasparovas – Belych – Kasjanovas. Tačiau kad nesudėtų kiaušinių į vieną pintinę, Vakarai stiprina savo darbą su kairiaisiais politikais. Pavyzdžiui, su D.Rogozinu (imperinės partijos „Rodina“ lyderiu – P.K. ).

Taip pat pranešime Dūmai gana plačiai pateikiama, kaip Vakarai ir kiti Rusijos priešai griauna naująjį Kremliaus politikos kursą – padaryti Rusiją energetine supervalstybe. „Dedamos didžiulės pastangos bet kokia kaina prisišlieti prie rusiško vamzdžio. Ir tada iš Rusijos rankų bus išplėšti trys pagrindiniai jos užsienio politikos veiklos instrumentai – naftos čiaupai, dujų sklendės ir elektros energijos tiekimo svertai“.

Vos paskelbus tą pranešimą, Rusijos Valstybės Dūmos saugumo tarybos narys Nikolajus Kurjanovičius pareiškė, kad šio pranešimo autoriai labai arti tiesos. „Vien tai, kad Vakarai mus kritikuoja, reiškia, jog Rusijoje viskas gerai, ir ji eina teisingu keliu“, – pabrėžė N.Kurjanovičius. Žinomas imperininkas Rusijos politinių tyrimų instituto direktorius Sergejus Markovas bemat paskubėjo pagirti buvusį SSKP CK sekretorių ir generolą už tai, kad laiku pateikė Dūmai pranešimą apie tai, kokį pavojų Rusijai kelia priešai iš Vakarų.

Štai ką pareiškė S.Markovas: „Esu įsitikinęs, kad šis analitikų paskelbtas scenarijus vykdomas. Planas toks: įpiršti Kremliui dar porą monetizacijos pobūdžio įstatymų ir sukelti visuomenėje masinius neramumus ar riaušes ir taip sukelti politinės valdžios krizę. Be to, pamiršti, kad pagal šį planą numatoma finansuoti kairįjį politiką. Tai yra vykdomas valdžios perėmimo planas, apie kurį jau seniai kalbėjo B.Berezovskis. Dabar tą planą vykdyti rengiasi M. Kasjanovas. Tačiau aš nemanau, kad šio plano pagrindiniai vykdytojai yra amerikiečiai. Jie labiau yra sąjungininkai. O realiai šį scenarijų rengia pabėgę iš Rusijos oligarchai – Berezovskis ir Nevzlinas“. Kai Rusijos Valstybės Dūmoje buvo išplatintas aukšto SSKP funkcionieriaus V.Falino ir generolo G.Jevstafjevo pranešimas, keliuose Maskvos dienraščiuose pasirodė Ukrainos ir Gruzijos prezidentų – V.Juščenkos ir M.Saakašvilio – nuotrauka su užrašu: „Šios rankos tiesiasi į Rusijos kaklą“.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija