„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. vasario 28 d., Nr. 4 (141)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Išsiskyrė nuomonės dėl misijos Irake

Praėjusią savaitę netikėtai iškilo vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado – prezidento Valdo Adamkaus ir krašto apsaugos ministro Juozo Oleko ginčas dėl pusšimčio karių būrio misijos Pietų Irake. J.Olekas patvirtino, kad Lietuva ketina mažinti karių skaičių Irake. „Mūsų partneriai britai nutarė mažinti karių skaičių Pietų Irake, todėl tokią galimybę svarsto ir Lietuva“, – sakė ministras ir pridūrė, kad karių Irake galbūt jau nebus šį rugpjūtį. Taip jis esą reagavo į tai, kad praėjusią savaitę Didžioji Britanija paskelbė apie savo pajėgų Pietų Irake mažinimą, o Danija – apie kontingento, kuriame tarnauja ir Lietuvos kariai, visišką išvedimą iki vasaros pabaigos. Ministras J.Olekas pareiškė, kad svarstoma galimybė nebesiųsti pamainos rugpjūčio mėnesį misiją baigiančiam būriui „LITCON-9“, Irake paliekant tik mokymo misijoje ir sąjungininkų štabuose tarnaujančius karius. Ministro nuomone, kariuomenės išteklius būtina sutelkti į Lietuvos prisiimtų didelių įsipareigojimų NATO misijoje Afganistane vykdymą.

Šį pareiškimą kategoriškai sukritikavo prezidentas V.Adamkus, pareiškęs, kad sprendimą dėl Lietuvos karių atšaukimo iš Irako turi priimti visos svarbiausios šalies institucijos, tai esąs „visos Lietuvos, o ne vieno ministrų kabineto nario“ reikalas. „Atšaukimas gali būti tik valstybiniu lygiu, dalyvaujant Vyriausybei, Seimui, Valstybės gynimo tarybai. Manau, Prezidentas irgi turi savo žodį šiame reikale, – sakė V.Adamkus. – Mes esame padarę įsipareigojimus, ir mes jų laikysimės. Jei situacija keisis, jei bus persiorganizavimas, Lietuva atitinkamai reaguos ir prisitaikys prie naujų sąlygų. O nuo savo įsipareigojimų nepasitraukiame“.

Maždaug 50-ies karių Lietuvos kariuomenės būrys LITCON (angl. Lithuanian Contingent) tarnauja netoli Basros miesto dislokuotame Danijos batalione, Didžiosios Britanijos daugianacionalinėje Pietryčių divizijoje. Misija truks iki rugpjūčio pabaigos. Iki šiol buvo planuojama, kad Lietuvos būrys LITCON Pietų Irake tarnaus mažiausiai iki 2007 metų pabaigos. 2006 metų pradžioje iš misijos Irake buvo atšauktas šalies vidurinėje dalyje, Lenkijos atsakomybės sektoriuje, tarnavęs maždaug pusšimčio karių Lietuvos karių kontingentas LITDET (“Lithuanian Detachment“). Lietuva Lenkijos sektoriuje paliko kelis karius, kurie dalyvauja Irako kariuomenės pajėgų mokyme. Lietuvos instruktoriai taip pat dalyvauja NATO vadovaujamoje Irako pajėgų mokymo misijoje.

Nepaisant ministro pareiškimo, Krašto apsaugos ministerija siūlo, kad į tarptautines operacijas įvairiuose pasaulio regionuose iki 2010 metų pabaigos būtų siunčiama iki 420 karių ir civilių tarnautojų. Siunčiamas karinis vienetas galėtų būti perduotas Jungtinių Tautų, NATO arba ES valstybių ar institucijų operaciniam vadovavimui ir kontrolei, jeigu šios valstybės ar institucijos perimtų vadovavimą tarptautinei operacijai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija