„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. balandžio 11 d., Nr. 7 (144)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

2006 metai
2007 metai

 

Lietuva yra Europos sėkmė

Žozė Manuelis Barozas,

Europos Komisijos Pirmininkas

Europos Komisijos Pirmininkas
Žozė Manuelis Barozas

Gerbiamasis Pirmininke, gerbiamieji Lietuvos parlamento nariai, nedrįstu versti… Bijau, jog jau šiandien visas savo lietuvių kalbos žinias išdėsčiau, bet aš tikrai pažadu po truputėlį žengti į priekį.

Gerbiamasis Pirmininke, gerbiamieji parlamento nariai, aš labai dėkoju už galimybę kreiptis į jus čia, šiandieną jūsų demokratijos rūmuose kaip tik tokių iššūkių kupiname etape ir Europai, ir Lietuvai. Lietuva yra Europos sėkmė daugeliu prasmių ir man didelė garbė, kad aš galiu atvykti į šiuos rūmus, kuriuose prieš 17 metų jūs visam pasauliui paskelbėte, kad jūs esate vėl laisva tauta. Tik pažvelkite, kur dabar esate ir kur buvote tada. Jūs turėtumėte didžiuotis savimi. Per mažiau kaip du dešimtmečius jūs tapote klestinčia demokratija, labai gyvai besivystančia ekonomika ir jūs daugeliu sričių esate puikus pavyzdys kitiems.


Antplūdis

Petras KATINAS

Rusijos prezidento V.Putino sprendimas visomis išgalėmis padėti tėvynainiams, gyvenantiems buvusių sovietinių „respublikų“ teritorijose bei buvusiose „liaudies demokratijos“ šalyse, vykdomas įvairiausiais būdais. Pirmiausia Lietuvą tiesiog užplūdo Rusijos estrados žvaigždės. Jų gastrolės po mūsų šalį skelbiamos beveik kasdien. Atvyksta netgi didysis šarlatanas ir avantiūristas Anatolijus Kašpirovskis, kuris gegužės mėnesį surengs savo „gydymo“ seansus Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Bet ir to dar negana. Maskvos meras Jurijus Lužkovas, vienas iš aktyviausių buvusios imperijos atkūrimo šauklių, netveria džiaugsmu, kad netrukus Vilniuje atsidarys „Maskvos namai“ („Moskovskij dom“).


Prezidentas padėkojo profesorei Birutei Galdikas už nuveiktus darbus gamtosaugos srityje

Prezidentas Valdas Adamkus
ir pasaulinio garso mokslininkė,
antropologė prof. Birutė Galdikas iš JAV

Kaip praneša Prezidento spaudos tarnyba, Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus priėmė pasaulinio garso mokslininkę, antropologę, profesorę Birutę Galdikas iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

B.Galdikas ilgametė mokslinė veikla Indonezijoje padeda išsaugoti natūralią krašto aplinką ir gyvūniją.

Šalies vadovas padėkojo žymiai antropologei už pastangas užkirsti kelią gyvosios gamtos niokojimui.


Raudonosios bangos pavojus

Petras KATINAS

Tuo metu, kai Vašingtonas bando ieškoti išeities iš vis blogėjančios situacijos Irake ir Afganistane, JAV „galiniame kieme“ – Pietų Amerikoje – bręsta gana pavojinga padėtis.

Per paskutiniuosius dvejus metus naujuoju pasaulio revoliucionieriumi pasiskelbęs Venesuelos prezidentas, faktiškai tapęs vienvaldžiu diktatoriumi, prisipirko iš Rusijos ginklų už daugiau nei keturis milijardus dolerių. Taigi Ugo Čaveso režimas ginklavimosi srityje tvirtai pirmauja visoje Lotynų Amerikoje. Nuo 2006 metų Venesuela jau sudarė kontraktus su Rusija dėl 24 naujausios konstrukcijos naikintuvų, 50 sraigtasparnių ir 100 tūkst. Kalašnikovo automatų pirkimo.

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija