„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. birželio 6 d., Nr. 11 (148)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Sutrikęs Didysis aštuonetas

Į Vokietiją susirinko ne tik
Didžiojo aštuoneto valstybių
vadovai, bet ir dešimtys
tūkstančių vadinamųjų antiglobalistų

Šiandien, birželio 6-ąją, šalia Vokietijos uosto Rostoko esančiuose Heiligendano rūmuose prasidės Didžiojo aštuoneto viršūnių susitikimas. Tam renginiui Vokietijos valdžia iš anksto kruopščiai ruošėsi. Rūmai, kuriuose vyks susitikimas, aptverti pustrečio metro geležine tvora su viršuje įtvirtintomis spygliuočių vielų užtvaromis. Vokietijos iždui vien ši tvora kainavo kelis milijonus eurų. Į Rostoką sutraukta per 13 tūkstančių policininkų, o jūroje patruliuoja vokiečių ir amerikiečių karo laivai. Virš apylinkių skraido kariniai sraigtasparniai ir lėktuvai. Visa tai primena vos ne karinę padėtį. Mat iš anksto buvo visiškai aišku, kad į Rostoką susirinks dešimtys tūkstančių vadinamųjų antiglobalistų.

Tai yra visokių kairiųjų organizacijų, anarchistų ir šiaip chuliganų, kurie niekada nepraleidžia progos kelti riaušes, deginti automobilius, pasitaikius progai patuštinti parduotuvių vitrinas. Todėl galima tvirtinti, kad visas Europos kairiųjų liumpenų, komunistuojančių anarchistų „elitas“ suplaukia į Rostoką. Žinoma, ne už savo pinigus. Kažkas dosniai už tai sumokėjo ir dar davė priedo narkotikams bei kitiems svaigalams.Visa tai pateikiama kaip kova su globalizmu, nepakankamu turtingiausių pasaulio šalių rūpesčiu skurde skendinčiomis Afrikos ir kitomis silpnai išsivystančiomis valstybėmis. Dabar dar prisidėjo tariamas rūpestis visuotiniu atmosferos atšilimu, kuriam pašalinti esą labiausiai trukdo JAV. Apskritai tomis tendencijomis ypač patenkintas Kremlius, kuris dar SSRS laikais organizuodavo ir mokėdavo už įvairiausius „taikos žygius“ bei komunistinių „taikos šalininkų“ judėjimą.

Praėjusį savaitgalį tūkstančiai vadinamųjų antiglobalistų Rostoke surengė didžiulį mitingą ir demonstraciją, protestuodami prieš Didžiojo aštuoneto politiką. Tiksliau, Didžiojo septyneto, nes aštuntasis – Rusijos prezidentas V.Putinas – faktiškai neliečiamas. Tai rodo, kad Rusijos specialiosios tarnybos iš anksto rengė riaušes. Prieš protesto demonstraciją jos organizatoriai teigė, kad protesto akcija bus taiki. Tačiau vos jai prasidėjus minia, kurioje buvo iki 50 tūkst. žmonių, puolė policijos užtvaras, statė barikadas, degino automobilius ir daužė viską, kas pakliuvo po ranka, mėtė į policiją akmenis ir butelius, leido raketas. Šio siautėjimo metu sužeista beveik 450 policininkų, o 30 iš jų – labai sunkiai.

Todėl akivaizdu, kad G8 susitikimas nebus lengvas. Tuo labiau kad susitikimo išvakarėse Rusija atliko naujausios strateginės balistinės raketos, galinčios nešti iki 10 branduolinių užtaisų, bandymą. Buvęs Rusijos gynybos ministras, dabar pirmasis vicepremjeras Sergejus Ivanovas pasidžiaugė, kad ši naujausia rusų raketa gali be vargo įveikti bet kokią apsaugos sistemą. „Rusijos piliečiai dabar gali būti ramūs“, – sakė S.Ivanovas. O V.Putinas, duodamas interviu Italijos žurnalistams, tiesiai pareiškė, kad naujos raketos buvo nukreiptos pirmiausia į taikinius Europoje ir JAV. Dar daugiau, Astrachanės srityje esančiame poligone išbandyta sparnuotoji, kaip teigiama, labai tiksli padidinto nuotolio raketa, skirta operatyviniam taktiniam raketų komplektui „Iskander– M“. V.Putinas tai aiškina kaip atsaką JAV, siekiančioms dislokuoti priešraketinio skydo elementus Čekijoje ir Lenkijoje.

Tuo tarpu toks naujas didžiulio militarizmo protrūkis Rusijoje vertinamas ne tik kaip„šaltojo karo“ atgaivinimas, bet ir galimo tikrojo karo pavojus. Beje, rusų raketos nebuvo nukreiptos į taikinius Europoje nuo pat 1991 metų.

Prieš atvykdamas į Rostoką JAV prezidentas Džordžas Bušas lankėsi Čekijoje, o susitikimui pasibaigus vyks į Varšuvą. Visa tai rodo, kad šiemetinis Didžiojo aštuoneto susitikimas vargu ar duos kokių nors rezultatų. Greičiausiai apsieis tuščiomis diskusijomis apie globalinį atmosferos atšilimą. Tuo tarpu Kremlius užkūrė didžiulį politinės ir karinės įtampos pasaulyje kurstymo laužą, kurio pasekmės gali virsti į pasaulinį gaisrą.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija