„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. liepos 4 d., Nr. 13 (150)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Maskvos – Karakaso ašis

Petras Katinas

Kremliaus valdovas V.Putinas, nelaukdamas liepos 1-2 dienomis planuoto vizito į Vašingtoną, tos kelionės išvakarėse amerikiečiams pakišo „purviną kiaulę“. Matyt, už tai, kad amerikiečiai faktiškai atmetė Didžiojo aštuoneto susitikimo metu V.Putino baltais siūlais siūtą suktą pasiūlymą, kad Rusija maloningai suteiktų amerikiečiams savo karinę bazę Azerbaidžane ir leistų joje dislokuoti JAV priešraketinio skydo sistemas. Apie tokio pasiūlymo atmetimą tiesiogiai Briuselyje pareiškė JAV gynybos ministras Robertas Geitsas, pabrėžęs, kad amerikiečių priešraketinio skydo elementai bus dislokuojami Europoje. Tam, kad atkeršytų Vašingtonui, į Maskvą birželio 28 dieną skubiai pakviestas karingasis Venesuelos prezidentas, naujojo marksizmo-leninizmo gaivintojas, nusenusio Kubos diktatoriaus Fidelio Kastro įpėdiniu ir jo reikalo tęsėju bei būsimuoju Amerikos imperializmo duobkasiu pasiskelbęs Ugo Čavesas. Sprendžiant iš Kremliaus „činovnikų“ ir Rusijos armijos generolų neslepiamo džiūgavimo, Venesuelos diktatorius atvyko į Rusiją pirmiausia ketindamas nusipirkti keletą rusiškų povandeninių laivų su visa ginkluote. Mat U.Čavesas jau ne kartą sakė, kad rusiški povandeniniai laivai jam būtini apsaugoti savo naftos versloves, esančias Venesuelos jūros šelfe, nuo esą būsimos Jungtinių Valstijų jūrinės blokados. Aišku, tokie marksistinių dogmų apkvailinto indėno išsidirbinėjimai labai nervina ne tik Baltuosius rūmus, bet ir Pentagoną. Vašingtonas ir taip ne kartą priekaištavo Maskvai, kad ji pardavė U.Čavesui karo naikintuvus Su-30, jau nekalbant apie 200 tūkstančių Kalašnikovo automatų, taip pat už pažadą skubiai pastatyti Venesueloje tų kalašnikovų gamyklą. Be to, sprendžiant iš Rusijos karinių apžvalgininkų pranešimų, „brangus draugas“ iš Karakaso labai susidomėjo naujausios konstrukcijos Rusijos kariniais sraigtasparniais. Nesvarbu, kad Venesuelos diktatorius jau anksčiau įsigijo iš Rusijos karinio-pramoninio komplekso MI-17 ir MI-26 markių karinius sraigtasparnius. Dabar U.Čavesas užsimanė pačių moderniausių. Neatsitiktinai po „broliško priėmimo“ Kremliuje jam surengtas pompastiškas priėmimas Rostove prie Dono. Mat čia yra pagrindinė smogiamųjų sraigtasparnių gamykla „Rostvertol“. Šios karinės gamyklos vadovai ir Rusijos karinės aviacijos vadovybė surengė Venesuelos diktatoriui didžiulį aviacijos šou. Kad šou naujajam marksistui-leniniečiui galvą apsuktų ir tas nepagailėtų savo naftos dolerių Rusijos kariniam-pramoniniam kompleksui. Apskritai V. Putino ir U.Čaveso „broliavimasis“ pirmiausia nukreiptas prieš Jungtines Valstijas. Taigi Maskva Pietų Amerikoje vietoj Kubos įkūrė žymiai pavojingesnį ir dar agresyvesnį režimą Venesueloje. U.Čavesas kur kas agresyvesnis ir turintis nepalyginti daugiau galimybių kelti įtampą ne tik Pietų Amerikoje, nei faktiškai jau nuo politinės scenos nuėjęs Fidelis Kastro. Be to, ir jo bičiuliai bei globėjai Maskvoje nepalyginti agresyvesni nei dabartinio Kremliaus šeimininko V.Putino pirmtakai.

* * *

Pasiligojusį „Amerikos imperializmo duobkasį“ Kubos diktatorių Fidelį Kastro pakeitęs jo brolis Raulis negali tikėtis tokio titulo, tuo labiau tradicinių malonių iš Maskvos. Mat Pietų Amerikoje atsiradęs naujasis marksistas-leninietis, besivadinantis netgi naujuoju Bolivaru, Venesuelos prezidentas Hugo Čavesas, mėgstantis nešioti raudonos spalvos marškinius, Rusijos ir Baltarusijos prezidentus Vladimirą Putiną ir Aleksandrą Lukašenką bei besigviešiantį pasigaminti atominę bombą Irano prezidentą M.Achmedinedžadą paskelbė savo geriausiais draugais. H.Čavesas, jau lankęsis Minske ir Teherane, atvykęs į Maskvą, Kremliaus šeimininką V.Putiną paskelbė geriausiu savo draugu ir sąjungininku kovojant su bendru priešu – Amerikos imperializmu. Prieš tai lankydamasis Baltarusijoje ir Irane, J.Čavesas tokiais pat geriausiais draugais įvardijo A.Lukašenką ir M.Achmedinedžadą. Pagrindinis jo vizitų į Minską, Teheraną, o ypač Maskvą tikslas – nusipirkti kuo daugiau ginklų. Maskva, be šimtų tūkstančių kalašnikovo automatų, taip pat pardavė keliolika naujausios markės naikintuvų, kokiais dar nėra apginkluota net Rusijos karinė aviacija, taip pat ir raketų bei dyzelinių povandeninių laivų. Didelė ginklų partija užpirkta ir Baltarusijoje.

Atvykęs į Maskvą H.Čavesas pabrėžė, kad jam nepaprastai džiugu ir malonu lankytis Rusijoje, kuri, pasirodo, kaip ir Venesuela keliasi ant kojų, užuot klūpojusi kaip Jelcino laikais, ir dabar galės kartu imtis naikinti „pasaulio piktžaizdę“ – Amerikos imperializmą. Dar daugiau, „brangusis svečias“ iš Karakaso patarė rusams ilgai nelaukiant grįžti prie leninizmo, nes Lenino mokymas vienintelis yra teisingas. Pamokyti Rusijos politikus marksizmo-leninizmo H.Čavesas bandė parengtoje savo kalboje Rusijos Valstybės Dūmoje, tačiau V.Putinas, matyt, suvokė, kad to jau per daug ir neleido svečiui pernelyg įsisiautėti. Užtat Sovietų Sąjungos atgaivinimo šalininkai, ypač komunistai ir armijos generolai, neslėpė savo džiūgavimo. Vienas jų, generolas V.Varenikovas, gerai žinomas Lietuvoje kaip Sausio 13-osios agresijos prieš Lietuvą akto organizatorius bei Maskvos rugpjūčio pučo dalyvis, H.Čavesui įteikė puošniai inkrustuotomis makštimis ir rankena kardą, kuriuo esą bus nukirstas JAV prezidentas Džordžas Bušas. Apskritai vargu ar atsitiktinai V.Putinas pakvietė raudonmarškinį Venesuelos diktatorių savo išvykimo į JAV išvakarėse. Rusijos prezidentas pakviestas pasisvečiuoti Dž.Bušo vasaros rezidencijoje Meino valstijoje, kad „šeimyninėje aplinkoje“ būtų apsvarstyti aktualūs pasaulio klausimai. Pirmiausia JAV priešraketinės gynybos sistemos elementų dislokavimas Europoje ir Kosovo problema. Dauguma JAV ir Rusijos politikos apžvalgininkų bei specialistų nesitiki iš šio „šeimyninio“ susitikimo nieko gero. Aišku, neišvengiamai bus aptarta ir Venesuelos šeimininko H.Čaveso keliama grėsmė ne tik Pietų Amerikos žemynui. Venesuela – tai ne Kuba. Turėdamas gausius naftos išteklius, naujojo marksizmo-leninizmo kūrėjas turi pakankamai pinigų apginkluoti įvairias kairiųjų teroristų grupuotes ne tik Bolivijoje ar Kolumbijoje, bet ir kitose Pietų Amerikos šalyse. Neatsitiktinai Amerikos laikraščiuose H.Čavesas lyginamas netgi su „Al Qaedos“ teroristų lyderiu Osama bin Ladenu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija