„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. liepos 18 d., Nr. 14 (151)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Nebūkime nusižeminę prašytojai

Lietuvos Sąjūdžio kreipimasis į Lietuvos ir Italijos piliečius, Lietuvos Respublikos Prezidentą, Lietuvos Respublikos Seimą, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministeriją, Italijos užsienio reikalų ministeriją bei tarptautines organizacijas dėl Italijos užsienio reikalų ministro M.d’Alemos istorijos iškraipymo, paskleisto Lietuvos spaudoje

Liepos 2 dienos „Lietuvos ryto“ laikraštyje, straipsnyje „Roma: imkite pilį arba...“ cituojamas Italijos užsienio reikalų ministras M.d’Alema. Jo tvirtinimu: „Italijos vyriausybė 1940 metais susitaikė su tuo, kad sovietų valdžia perėmė savo nuosavybėn „Villa Lituania“.

Jei tai tikrai Italijos ministro pasakyti žodžiai, tai jis yra arba menkai informuotas ir netiesą pasakė iš nežinojimo, arba netiesą sakė sąmoningai.

Ir pirmu, ir antru atveju netiesa ar nežinojimas nepuošia ministro valstybės, kurios teisė grindžiama romėnų teisine sistema.

Primename gerbiamajam diplomatui, kad:

a) Italijos fašistinė vyriausybė 1940 metais pareikalavo Lietuvos Respublikos diplomatų išsikraustyti iš Lietuvos ambasados „Villa Lituania“;

b) Italijos fašistinės vyriausybės atstovai 1940 metais perėmė „Villa Lituania“;

c) Italijos fašistinė vyriausybė 1940 metais ne „susitaikė“ su tuo, kad sovietai perėmė „Villa Lituania“, o pati perdavė ją sovietams;

d) Italijos vyriausybė visiškai atsako už neteisėtus buvusių vyriausybių veiksmus.

Reikia realiai spręsti „Villa Lituania“ grąžinimo klausimą bei piniginės kompensacijos išmokėjimą už visą laikotarpį, kai Lietuvos nepriklausomas diplomatinis korpusas negalėjo disponuoti savo turtu. Italijos užsienio reikalų ministro argumentacija primena lotynišką posakį „ab absurdo“ – įrodinėti remiantis klaidingu pagrindu.

Rekomenduojame Italijos užsienio reikalų ministrui atgaivinti istorijos žinias ir neskleisti netiesos. Nobelio premijos laureatas, rusų rašytojas Aleksandras Solženycinas sakė, kad didžiausia XX amžiaus žmonijos nelaimė buvo „gyvenimas mele“. Neperkelkime šios nelaimės savo veiksmais į XXI amžių.

Siūlome Lietuvos Respublikos Prezidentui, Seimui, Užsienio reikalų ministerijai ne imituoti bandymus atgauti „Villa Lituania“, nebūti nusižeminusiais prašytojais, o pareikalauti iš Italijos vyriausybės atitaisyti buvusios Italijos fašistinės vyriausybės padarytus nusikaltimus, natūra sugrąžinti Italijos užgrobtus pastatus, atvirai kelti šias problemas dvišaliuose, daugiašaliuose bei teisiniuose susitikimuose, informuojant apie tai Lietuvos bei pasaulio visuomenę.

Kviečiame teisingumo sampratą turinčius Italijos ir Lietuvos piliečius, spaudos atstovus, politines, pilietines, kultūrines organizacijas bendromis pastangomis padėti Italijos vyriausybei nusikratyti Italijos fašistinio režimo padarytų nusikaltimų šleifo. Kviečiame tarptautines organizacijas prisidėti prie šios problemos sprendimo.

Rytas KUPČINSKAS,
Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija