„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2007 m. rugpjūčio 29 d., Nr. 15 (152)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Teherano ir Pchenjano „vilkų gaujos“

Petras KATINAS

JAV prezidentas Džordžas Bušas dar kartą įspėjo pasaulį dėl vis didėjančios grėsmės, kurią kelia Irano branduolinės ambicijos. Taip pat verčia sunerimti nesiliaujantys Teherano grasinimai nušluoti nuo žemės paviršiaus Izraelį. Apie grasinimus pačiai Amerikai Dž.Bušas nekalbėjo, nors nuo ryto iki vakaro Irano ajatolos „šėtono imperijai“ pranašauja greitą galą. Dž.Bušas įspėjo valstybes, tiesiogiai ir slapčia palaikančias Irano režimą, liautis žaisti su ugnimi.

Tuo tarpu pasaulio žiniasklaidoje nuolat pasirodo informacijos apie tai, kad JAV rimtai rengiasi smogti Teheranui. Didžiosios Britanijos laikraštis „The Guardian“ teigia, kad Baltieji rūmai pradės karinę operaciją prieš Iraną dar iki Dž.Bušo kadencijos pabaigos. Londono laikraštis pažymi, kad tokią informaciją jis gavo iš „labai patikimų šaltinių“. Teigiama, kad prezidentas Dž.Bušas, prieš palikdamas Baltuosius rūmus, nusprendė susitvarkyti su Irano režimu. Vadinasi, iki aktyvių veiksmų prieš Teheraną liko mažiau nei metai. Tiesa, politikos apžvalgininkai teigia, kad tokie pranešimai apie galimą karinę operaciją prieš Iraną tėra vienas iš psichologinio spaudimo elementų. Tačiau amerikiečių pajėgų koncentracija netoli Irano sienų, ypač oro pajėgų, rodo, kad puolimo atmesti negalima. Pagal „The Guardian“ versiją, vis auganti Teherano ajatolų režimo įtaka Artimuosiuose Rytuose ir atkaklus režimo nenoras sustabdyti savo branduolines programas tiesiog verčia Vašingtoną imtis rimtesnių veiksmų, nes diplomatinės priemonės nepadeda. Tuo labiau kad ginklai iš Irano nepaliauja plaukti į Afganistaną ir Iraką. O nesustabdžius to srauto, bent kiek normalizuoti padėtį tose šalyse beveik neįmanoma.

„The Guardian“ tvirtina, kad pasirengimas karinei operacijai prieš Iraną vyksta labai sparčiai. Netoli Irano krantų, Persijos įlankoje ir Arabų jūros vandenyse, taip pat rytinėje Viduržemio jūros dalyje, dislokuota pusė iš 277 JAV karo laivyno laivų. Pranešama, jog dviem amerikiečių lėktuvnešiams – „Nimic“ ir „Džon Stennis“, jau esantiems regione, į pagalbą plaukia dar vienas lėktuvnešis – jo denyje yra 70 karo lėktuvų. Manoma, kad į Raudonąją jūrą, pridengti ir apsaugoti Sueco kanalo, netrukus atplauks dar vienas lėktuvnešis. O jeigu bus nuspręsta pradėti karinę operaciją prieš Iraną, Pentagonas gali pasinaudoti savo karinėmis bazėmis Kuveite, Omane, Bachreine ir Turkijoje. Taip pat Indijos vandenyne Diego Garsijos saloje esančia baze. Be to, Afganistane dabar yra 14,5 tūkst. amerikiečių karių ir dvi aviacijos bazės Bagdade ir Kandahare.

Alyvos į ugnį įpylė Kuveito laikraštis „Arab times“. Jo žodžiais, amerikiečių armija jau artimiausiu metu smogs raketų ir bombų smūgį Iranui. Esą karo veiksmai bus labai intensyvūs ir jau pirmąją dieną numatyta smogti ir sunaikinti 10 tūkstančių objektų. Tiesa, pats prezidentas Dž.Bušas ne kartą paneigė tokius pranešimus apie rengiamą Irano puolimą, pavadindamas tuos pranešimus „plepalais“. Tačiau valstybės sekretorė Kondoliza Rais, neseniai lankydamasi keliose arabų valstybėse, tokios galimybės neatmetė.

Na, o Teherano ajatolų karingumas neslūgsta. Ajatolos susiuostė su dar viena blogio ašies valstybe – stalinistine Šiaurės Korėja. Net Rusijos laikraštis „Rossijskaja gazeta“, remdamasis Italijos žiniasklaidos pranešimais, paskelbė, kad Šiaurės Korėja perdavė Iranui mini povandeninį laivą, kuris bus panaudotas prieš amerikiečių laivus Persijos įlankoje. Tokie mini povandeniniai aparatai jau seniai naudojami Šiaurės Korėjoje, o dabar italų specialistai, dar nuo Musolinio laikų turintys didelę patirtį šioje srityje, tuos aparatus modernizavo. Karinių specialistų nuomone, tiktai Šiaurės Korėja ir Italija turi patirtį panaudojant tuos labai nedidelius povandeninius laivus. Karininkų jie vadinami „vilkų gauja“, nes gali efektyviai persekioti didelius karo laivus, ypač siaurose ekvatorijose. Pchenjano režimas nuolat naudoja tą „vilkų gaują“ prasiskverbiant į Pietų Korėjos ir Japonijos pakrantes. Pagrindinis jų privalumas – didelis manevringumas ir tai, kad jų nesugeba užfiksuoti jokie radarai. Tų povandeninių aparatų – dalis jų korpusų pagaminti iš plastiko – įgula – nuo keturių iki dvylikos jūreivių. Tačiau Šiaurės Korėja paprastai į juos „sukiša“ iki 20 žmonių. Todėl amerikiečių kariniai ekspertai įsitikinę, kad Iranui perduoti Šiaurės Korėjos povandeniniai aparatai pirmiausia bus panaudoti atakuojant amerikiečių lėktuvnešius ir kitus laivus Persijos įlankoje. Neabejojama, kad jų įgulų pagrindą sudarys viskam pasirengę savižudžiai – šachidai. Šiaip ar taip, tokios „vilkų gaujos“ pasirodymas Irano laivyne pareikalaus papildomų amerikiečių pastangų susitvarkyti su ta „gauja“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija