„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2008 m. sausio 23 d., Nr. 1 (161)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Kaip kurtiniai per vestuves

Algimantas Zolubas

Lietuvos Seimas, Vyriausybė ir verslininkai taip įsiaudrino dėl naujos atominės elektrinės (AE) statybos bei statybos partnerystės, kad pamiršo atsakyti į klausimą, ar tikrai tokia AE Lietuvai reikalinga. Pamiršo ir anuomet buvusio premjero Algirdo Mykolo Brazausko užtikrinimą, kad Lietuva gali apseiti ir be AE. Nekreipiamas dėmesys nei į iškilių mokslininkų patarimus, juolab neatsižvelgiama į visuomenės nuomonę. O reikalas vertas tautos referendumo. Pamiršo alternatyvas – atsinaujinančių  energijos šaltinių plėtrą, biokurą, geoterminę energiją ir energijos taupymą (dabar energija nedovanotinai švaistoma).

Nei valstybė, nei privatus verslas Lietuvoje nepajėgia sukurti ir valdyti stambių pramonės objektų (bankrutuoja arba nuostolingai parduodami). Kai mūsų valstybė įsivelia į partnerystę, dėl patirties stokos ir korupcijos nuolat lieka partnerių apmulkinta.

Lietuvos valstybė neturi patirties ir nemoka prekiauti, todėl pelnas atitenka kitiems. Išmintingiau būtų pirkti elektros energiją. Kam pirkti ir išlaikyti karvių bandą, neturint tinkamų ganyklų (savo urano, atominio kuro atliekų saugyklų), jei pieno reikia vos kelių litrų?

Atominė elektrinė Lietuvoje – visais  atžvilgiais pavojingas monstras (kupra tautai). Pavasariop stambiausi vištinių šeimos miškų paukščiai kurtiniai kelia vestuves, tada jie per savo ritualinį šnypštimą nieko nebegirdi, todėl medžiotojai juos vieną po kito sėkmingai šaudo. Panašus ritualas vyksta Lietuvoje, o jo naudą neabejotinai kiti gaudys – prancūzas ar rusas jau laukia gardaus atominės kurtinienos kąsnio.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija