„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2008 m. sausio 23 d., Nr. 1 (161)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuvių karo medikų pagalba Goro provincijos gyventojams

Kpt. Tomas Balkus,

PAG-6 visuomenės informavimo karininkas

Lietuvos karo medikų pagalbos
Afganistane laukia
Badgaho kaimo gyventojai

Sausio 14 dieną Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės šeštosios pamainos (PAG-6; PAG – tai NATO Tarptautinėms saugumo paramos pajėgoms priklausanti Lietuvos vadovaujama bendra civilinė ir karinė misija) kariai vykdė medicininį patruliavimą viename iš Goro provincijos kaimų – Badgahe (Badgah), esančiame apie 30 km nuo Čagčarano. Jo metu medicininė pagalba buvo suteikta 144 pacientams.

Patruliavime dalyvavo Lietuvos ir Kroatijos kariai, PAG-6 medicinos personalas ir Čagčarano ligoninės gydytojas. Per vieną dieną buvo apžiūrėti 96 vyrai, 23 moterys ir 25 vaikai.

„Deja, buvo ir beviltiškų pacientų, kurių jau neįmanoma pagydyti. Jiems laiku nebuvo suteiktas gydymas ir pagalba, o liga padarė negrįžtamų pakitimų. Tarp pacientų pasitaikė sergančių labai retomis ir Lietuvoje beveik nepasitaikančiomis ligomis,“ – sakė PAG-6 Medicinos skyriaus vadas pulkininkas leitenantas Marijus Šalkevičius.

Pasak PAG-6 medicinos personalo, pacientams vyrams dažniausiai buvo diagnozuojamas gastritas, artritas, infekciniai virškinimo trakto susirgimai, stuburo patologijos, moterims – gastritas, infekciniai virškinimo trakto susirgimai, moteriškos ligos, dermatitai, vaikams – akių ir ausų ligos, pneumonijos ir bronchitas.

„Vaikai negydyti nuo ligos pradžios. Pagrindinė priežastis – šeima neturi lėšų nuvykti į ligoninę arba vaistams pirkti. Pagrindinės ligų priežastys – higienos stoka ir supratimo, kad jos reikia laikytis, trūkumas,“ – kalbėjo pulkininkas leitenantas M. Šalkevičius.

Lietuvos gydytojams asistavo Čagčarano ligoninės gydytojas stomatologas Nasimas. Jis organizavo pacientų priėmimą, padėjo bendrauti su pacientais ir paaiškinti  tikslias ligos priežastis. Visa tai paspartino patikrinimo procesą. „Gydytojas Nasimas puikiai kalba angliškai, todėl žymiai palengvino mūsų medikų bendravimą su pacientais, nes vietiniai vertėjai ne visada gali išversti specifinius simptomus. Mes jam už tai labai dėkingi,“ – sakė PAG-6 medikas viršila Irmantas Kavaliauskas.

Šios operacijos metu, be bendrosios medicininės pagalbos, buvo teikiama ir odontologinė. Be to, vietiniams gyventojams išdalyta šiltų rūbų, batų, antklodžių, termosų, prožektorių, radijo imtuvų.

Nors ir nebuvo įmanoma suteikti medicininės pagalbos visiems norintiems, kaimo vyresnysis padėkojo PAG-6 kariams už suteiktą medicininę ir materialinę pagalbą kenčiantiems žmonėms.

PAG-6 kontingento kariai su medikais pradėjo planinį tokio tipo operacijų Goro provincijoje vykdymą vadovaudamiesi NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų medicininės pagalbos programa. Tokių medicininių operacijų tikslas – suteikti pagalbą labiausiai pažeidžiamų gyvenviečių žmonėms žiemos metu, nes iškritus sniegui jie negali pasiekti rajono ligoninės.

Lietuvos vadovaujama PAG misija Afganistano Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 m. birželio mėnesį. Pagrindinė PAG užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija