„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2008 m. vasario 20 d., Nr. 4 (163)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

 

Vilniuje NATO sprendė kylančius iššūkius

Lietuvos vadovas priėmė Jungtinių
Amerikos Valstijų gynybos sekretorių
Robertą Geitsą (viduryje)
ir su juo atvykusią delegaciją

Prieš beveik dvi savaites Vilniuje vykęs neformalus NATO gynybos ministrų susitikimas buvo svarbus įvykis ir NATO organizacijai, ir Lietuvai, kaip NATO narei. Buvo nagrinėjami svarbūs ir aktualūs NATO bendradarbiavimo klausimai, bet svarbiausiai buvo aptariami sąjungininkų veiksmai vidaus karo niokojamame Afganistane. Apie susitikimą esame jau iš anksto trumpai informavę skaitytojus, čia pateikiame platesnę susitikimo apžvalgą.


Lietuviški kontrastai

Gintaras VISOCKAS

2007-ųjų rudenį visose 27 Europos Sąjungos valstybėse atliktas standartinis „Eurobarometro“ tyrimas. Šių metų vasario mėnesį rezultatai buvo pateikti Lietuvos visuomenei. Rezultatai byloja, jog tiek Lietuvoje, tiek kitose ES mažėja optimistiškai į ateitį žvelgiančių piliečių. Kodėl optimizmas užleidžia vietą pesimizmui? Kuo skiriasi lietuvių nuotaikos nuo kitų ES šalių gyventojų nusiteikimų?


V. Adamkus Didžiojoje Britanijoje

Prezidentas Valdas Adamkus įteikė
buvusiai Didžiosios Britanijos
premjerei Margaretai Tetčer
Vytauto Didžiojo ordino
Didžiojo kryžiaus apdovanojimą

Praėjusią savaitę su oficialiu vizitu Didžiojoje Britanijoje lankėsi Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus. Susitikime su britų premjeru Gordonu Braunu buvo kalbėta apie Lietuvai ir daugeliui kitų ES šalių kylančią energetikos problemą – priklausomybę nuo vienintelio šaltinio Rytuose. D. Britanijos premjeras pabrėžė, kad Europa turėtų kurti stipresnę ir vieningesnę energetinę politiką, domėjosi padėtimi Lietuvoje, kuri susidarys uždarius Ignalinos atominę elektrinę. V. Adamkus pristatė praėjusią savaitę pasirašytą sutartį dėl elektros tilto tarp Lietuvos ir Lenkijos ir planus sujungti Lietuvos ir Skandinavijos tinklus. Prezidentas pridūrė, kad Lietuva ketina imtis didelio ir atsakingo projekto – kartu su kaimyninėmis šalimis pastatyti naują ir modernią atominę elektrinę.


V. Landsbergis apie Rusijos „mažąjį šaltąjį karą“

Buvęs Lietuvos Atkuriamojo Seimo pirmininkas, pirmasis atkurtos Lietuvos Respublikos vadovas Vytautas Landsbergis, vasario 12 dieną Vašingtone, Nacionaliniame spaudos klube pasakė, jog Rusija su Vakarų Europa sudariusi energetikos sutartis, kurios vėliau leis Maskvai plėsti savo politinę įtaką pasitelkus įbauginimo taktiką, Baltijos valstybėms paskelbė „mažąjį šaltąjį karą“. Apie tai rašo rašo „The Washington Times“.


Trijų beždžionių laikai Lietuvoje

Vilius Bražėnas

Vargu ar daug kas Lietuvoje nesupranta ar bent nejaučia, kad visame plačiame mūsų pasaulyje kunkuliuoja istorinis ir šiandieninis melo ir tiesos košės katilas. Mūsų ir kitų tautų istorijon atsigręžę matytume, kad tautoms lemtingais atvejais būta apie pavojų įspėjančių ženklų, kurių dėl įvairių priežasčių nebuvo paisoma. 2008 metų sausio pabaigoje – vasario pradžioje Kiniją sukrėtusi sniego audra yra geras pavyzdys. Būta aiškių meteorologinių įspėjimų. Tačiau „tobuliausia“ (socialistinė) Kinijos vyriausybė tam atitinkamai nepasiruošė ir neįspėjo milijonų skaudžiai dėl to nukentėjusių žmonių.


Valdomos demokratijos grimasos

Petras KATINAS

Buvęs KGB rezidentas Rytų Vokietijoje, dabar Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas puikiai įsisavino Lubiankos mokslus. Jis sugalvojo ir paskelbė niekur negirdėtą „valdomos demokratijos“ valstybės modelį. Ir kas keisčiausia, netgi demokratinių šalių sostinėse šis modelis susilaukia nemažos dalies politikų ir intelektualų pritarimo. Esą per ilgus amžius taip susiklostė, kad rusai yra ypatinga tauta, turinti kažkokią paslaptingą „rusų sielą“, kuriai demokratija visiškai svetima ir nepriimtina. Tokias idėjas palaiko dabartiniai Kremliaus ideologai, nemaža dalis rašytojų, filosofuojančių Kremliaus dvaro pataikūnų. Todėl neatsitiktinai V. Putinas ir paskelbė visus opozicijos atstovus ar dabartinės valdžios kritikus išdavikais, šakalais, besimaitinančiais iš užsienio numestais trupiniais ir t. t.


Kremlius vėl grasina

Petras Katinas

„Nenugalimosios ir legendinės“ Rusijos armijos, kaip ji vadinama dar nuo Stalino laikų, pulkininkai ir generolai pataria Kremliui pernelyg nesijaudinti dėl to, kad amerikiečiai ketina pastatyti savo priešraketinės gynybos elementus Lenkijoje ir Čekijoje. Rusijos armijos generalinis štabas yra absoliučiai ramus, nes jau atrado galingą priešnuodį prieš visus be išimties Rusijos priešus. Pulkininkas Vladimiras Svarcievičius į klausimą, kuo Rusija gali pasipriešinti amerikiečių radarams Čekijoje ir raketoms perėmėjoms Lenkijoje, atsakė, kad tokių priemonių yra ne viena. Tarp tų priemonių – ir Rusijos pasitraukimas iš Sutarties dėl vidutinio ir artimo nuotolio raketų, kuri buvo pasirašyta 1987 metais.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija