„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2008 m. gegužės 7 d., Nr. 7 (166)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Badmečio grėsmė ir graužikai

Petras Katinas

Tarptautinis valiutos fondas ir pasaulio bankas įspėjo, kad jau šiemet ir artimiausiais metais visame pasaulyje neregėtai brangs maisto produktai. Taigi gresia bado šmėkla, ypač silpnai išsivysčiusioms šalims. Ir ne tik joms. Ir Lietuvoje dauguma šeimų maistui išleidžia daugiau kaip trečdalį visų pajamų (Estijoje tos išlaidos sudaro tiktai 10 proc.). Beje, Tarptautinio valiutos fondo ir Pasaulio banko ekspertai įspėja, kad su maisto problemomis susidurs ir išsivysčiusios šalys.

Bet pavojų derliui kelia ir dar viena problema – tai graužikų antplūdis, smarkiai naikinantis grūdų ir kitų maistinių kultūrų atsargas, tarsi pasišaipant iš žiniasklaidos išreklamuotų Žiurkės metų. Gana grėsmingi pranešimai apie žiurkių antplūdį ateina iš įvairių pasaulio rajonų. Tačiau bene labiausiai kenčia nuo žiurkių Indijos valstiečiai. Pagal pasaulinę statistiką, žiurkės kasmet suėda penktąją dalį derliaus. Daugeliui žemdirbystės šalių tai tapo tikru prakeiksmu. Ypač šiandien, kai maisto produktai planetoje brangsta ne dienomis, o valandomis. Pasaulio laikraščiai užpildyti raudančių Indijos valstiečių nuotraukomis, o jų fone – žiurkių nusiaubtos ryžių plantacijos, kuriose be ryžių niekas daugiau neauga. Tokius liūdnus vaizdus vos ne kasdien rodo Indijos televizija. Graužikų antplūdis sunaikino visą ryžių derlių pačioje piečiausioje Indijos Mizoramo valstijoje. Mokslininkai teigia, kad tokį didžiulį žiurkių aktyvumą sukėlė bambukų žydėjimas, vykstantis tik kartą per 50 metų. Tie žiedai – mėgstamiausias šių kenkėjų skanėstas ir nuo jo žiurkės dauginasi fantastiškais tempais. Tuo tarpu ryžiai tos valstijos gyventojams bene vienintelis maistas. Todėl badas gali neišvengiamai ištikti ne tiktai šią, bet ir kitas pietinės Indijos valstijas.

Beje, žymiai arčiau mūsų esančioje Ukrainoje tokio masinio graužikų antplūdžio dar nesulaukta. Tačiau, anot Ukrainos spaudos, ši problema įgauna nacionalinę svarbą. Kai kuriuose Ukrainos regionuose žiurkės jau sunaikino pusę žieminių kultūrų derliaus. Bet baisiausia tai, kad nėra jokio išsigelbėjimo nuo tokio siaubingo antplūdžio. Ukrainos valstiečiai bando išnuodyti žiurkių gausybę, barstydami laukus kviečių ir nuodų mišiniu. Tačiau šie graužikai moka prisitaikyti ir jų skaičius nemažėja. Kita vertus, nuo panašios „cheminės apsaugos“ žūsta naminiai gyvuliai, gyvūnai ir paukščiai.

O pernai Rusijos Stavropolio krašto laukus nusiaubė ne žiurkės, o lauko pelės. Pasak spaudos, šios graužikės sunaikino daugybę tonų grūdų ir kukurūzų derliaus.

Įvairių šalių mokslininkai ne juokais susirūpinę tokiu graužikų antplūdžiu, tuo labiau kad vadinamoji maisto infliacija katastrofiškai didėja. Todėl atskirų šalių, kurių dar nenusiaubė žiurkės ir kiti graužikai kaip Indijos valstijų, ragina savo vyriausybes padaryti jų valstybes kuo mažiau priklausomas nuo žemės ūkio produktų ir grūdų importo. Pavyzdžiui – ryžių. Juk akivaizdu, kad Indija bus tiesiog priversta žymiai sumažinti ryžių eksportą, o Indija yra viena iš pagrindinių šių grūdų eksportuotojų. Tad nieko stebėtino, kad grūdų, ne tik ryžių, kainos viso pasaulio parduotuvėse auga kaip ant mielių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija