„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2008 rugsėjo 10 d., Nr.14 (173)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Mokykloje – diskusija apie Lietuvos karybos istoriją

Dainius VARNAS

Romanas A. Sedlickas, Raimundas Kaminskas,
generolo Stasio Raštikio puskarininkių
mokyklos viršininkas plk. ltn. Aleksandras
Kucharevas ir Dainius Varnas

Beveik prieš dvylika metų grupė entuziastų, besidominančių Lietuvos karybos ir saugumo istorija, įkūrė Atlanto sutarties Lietuvos bendriją (LATA). Tuo metu buvo tik svajojama įstoti į NATO, tačiau apie šios organizacijos narių kariuomenių tradicijas, žymiausias pergales, mūšių vietas bei vadus jau buvo kalbama.

Siekdami įgyvendinti savo svajones, kurios sutapo su valstybės siekiais, šie žmonės surengė ne vieną mokslinę-istorinę konferenciją karybos klausimais, skaitė paskaitas, rašė straipsnius. Stengtasi sudominti jaunimą, studentus bei moksleivius, nes juose buvo galima įžvelgti būsimos atkurtos Lietuvos kariuomenės pagrindą.

Rugpjūčio 30 dieną Divizijos generolo Stasio Raštikio puskarininkių mokykloje Atlanto sutarties Lietuvos bendrijos nariai ir rėmėjai dalyvavo diskusijoje apie Lietuvos karo istoriją. Diskusijoje mokyklos viršininkas plk. ltn. Aleksandras Kucharevas, buvęs Seimo narys Romanas A. Sedlickas, miesto tarybos narys Raimundas Kaminskas, LATA Kauno skyriaus projektų koordinatorius Dainius Varnas ir kiti nevyriausybinių organizacijų atstovai išsamiai apžvelgė Lietuvos karybos istoriją, prisiminė XX amžiaus Lietuvos prieškario, šaltojo karo bei šių dienų tarptautinius karinius-politinius įvykius. Buvo diskutuojama įvairiais klausimais, pavyzdžiui, kiek kainuotų „užimti Lietuvą“. Vienas iš atsakymų buvo toks: Lietuvos valstybės institucijoms papirkti iš esmės užtektų pinigų sumos, kuria galima įvertinti dviejų nenaujų tankų kainą. Bendrai sutarta, kad bene vienintelis būdas pasipriešinti yra nepaliaujamas piliečių sąmoningumo ugdymas ir patriotizmo skatinimas.

Po diskusijos LATA valdybos pirmininkas Raimundas Kaminskas mokyklos viršininkui įteikė knygą „Lietuvos istorija“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija