„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2008 m. spalio 8 d., Nr.16 (175)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Izraelyje formuojama nauja vyriausybė

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

„Kadimos“ partijos vadove
išrinka Cipi Livni

Rugsėjo viduryje Izraelyje pagaliau iš esmės sprendžiama užsitęsusi politinė krizė. Vietoje Ehudo Olmerto valdančiosios „Kadimos“ partijos vadove išrinka Cipi Livni. Ji tapo naująja „Kadimos“ lydere, partijos vadovo rinkimuose nugalėjusi savo pagrindinį konkurentą generolą Šaulį Mofazą ir kitus du pretendentus. Rugsėjo 17 dieną įvykusiuose rinkimuose C. Livni gavo 47,2 proc. balsų,  Š. Mofazas surinko 37 proc., A. Dichteris – 8,1 proc., O Šatritas – 6,6 proc. Rugsėjo 21 dieną Ehudas Olmertas atsistatydino iš vyriausybės vadovo posto, rugsėjo 22 dieną Izraelio prezidentas Šimonas Peresas pavedė Cipi Livni suformuoti naują vyriausybę.

Vyriausybės formavimas vyksta sėkmingai. Spalio 4 dieną vienas iš ,,Kadimos“ lyderių, vidaus reikalų ministras M. Šatritas pareiškė: „Derybos dėl vyriausybės formavimo jau eina i pabaigą. Naujos vyriausybės pagrindą sudarys trijų partijų – „Kadimos“ , „Avodos“ ir religinės partijos ŠAS – nariai. Pavyko susitarti pagrindiniais klausimais, – taip pat  ir dėl biudžeto“.

E. Olmerto korupcijos skandalas gerokai apkartino Izraelio vyriausybės darbą dar nuo pavasario pradžios. Jau gegužės pabaigoje premjeras buvo raginama atsistatydinti, tačiau vis delsė, todėl buvo net kalbama apie priešlaikinių rinkimų galimybę. Galų gale liepos pabaigoje E.Olmertas su kitais „Kadimos“ lyderiais susitarė, kad rugsėjį įvyks partijos lyderio rinkimai ir pareiškė, kad juose nedalyvausiantis.

Cipi Livni yra patyrusi viduriniosios kartos politikė, jai 50 metų. Cipi Livni gimė Jeruzalėje 1958 metais. Jos tėvai buvo litvakų kilmės, tėvas A. Livnis XX amžiaus 7-8 dešimtmečiuose aktyviai dalyvavo politinėje veikloje, kurį laiką buvo ir Izraelio Kneseto nariu. C. Livni tarnavo Izraelio kariuomenėje, jai buvo suteiktas leitenantės laipsnis. 1980-1984 metais dirbo Izraelio žvalgyboje ,,Mosade“, vėliau užsiėmė advokatės praktika. Nuo 1993 metų ėmė dalyvauti politinėje veikloje. 1996 metais C. Livni pateko į Knesetą, 2001-2002 metais A. Šarono vyriausybėje ėjo žemės ūkio ministrės pareigas, 2003 metais tapo repatriacijos reikalų ministre. 2005 metų pabaigoje C. Livni paliko „Likudo“ partijos gretas ir įstojo į „Kadimą“. 2006 m. sausio 18 dieną buvo paskirta Izraelio užsienio reikalų ministre, šiame poste pažymėjo kaip tvirta ir įžvalgi politikė.

Rugsėjo 29 dieną laikinai einantis Izraelio premjero pareigas E. Olmertas pareiškė: „Izraeliui reikia palikti kai kurias teritorijas, tarp jų ir Rytų Jeruzalę. Kai kurių teritorijų valdymas kainuoja pernelyg brangiai“. Šis jo pareiškimas sukėlė nemažą pasipiktinamą. Tokiu E. Olmerto pasisakymu pasipiktino partijos NDI lyderis A. Libermanas, „Likudo“ partijos vadovas B. Natanjahu, įtakinga politikė L. Gerštein ir nemažai kitų politikų.

Paskutiniu metu susirūpinta blogėjančia Izraelio arabų padėtimi. Vis daugiau Izraelio arabų skursta, per 60 proc. gyvena žemiau skurdo ribos. Kuriamos įvairios socialinės programos, dedama daug pastangų tokiai padėčiai pakeisti, bet Izraelio valdžios atstovai pripažįsta, kad susiduria su kai kurių arabų abejingumu savo ateičiai. Dalis arabų šeimų yra tik pašalpų prašytojai, tarp arabų daug nusikaltėlių. Šiaip kainų politika Izraelyje panaši kaip ir Europos Sąjungos šalyse – brangsta vanduo, elektra, pinga pokalbiai telefonu ir buitinė technika.

Tarp Izraelio politikų nemažai litvakų kilmės politikų: Izraelio prezidentas Šimonas Peresas, partijos „Avoda“ lyderis, buvęs premjeras Ehudas Barakas, kurio tėvai kilę iš Panevėžio, ir dar nemažai žinomų politikų. Iš litvakų buvo kilęs ir 2002 metais miręs rabinas E. Šachas, ŠAS partijos įkūrėjas, gyvenęs Vabalninkuose ir Panevėžyje, 1936 metais emigravęs į Izraelį. Iš Lietuvos išvykusio rašytojo G. Kanovičiaus knygos dabar labai populiarios Izraelyje, čia gyvena ir daugiau 1970-2000 metais iš Lietuvos išvykusių žydų kilmės literatų ir dainininkų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija