„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2008 m. spalio 8 d., Nr.16 (175)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

 

Prisimename Aną Politkovskają

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Ana Politkovskaja

Spalio 7 dieną suėjo dveji metai nuo to laiko, kai pasaulį sukrėtė žinia apie prie savo namų žiauriai nužudytą Rusijos žurnalistę Aną Politkovskają, vieną žymiausių Rusijos demokratijos krypties žiniasklaidos darbuotojų. Ji iki paskutinės akimirkos aktyviai dirbo, rengė dar vieną stambų straipsnį apie korumpuotą Kadyrovo režimą, valdantį Čečėniją. Į ją buvo paleisti keturi šūviai iš Makarovo pistoleto, vienas iš jų – kontrolinis. Nors greitai į įvykio vietą atvyko milicija, žudikų sulaikyti nepavyko.


JAV horizonte – permainų vėjai

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Vis labiau artėja Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento rinkimų diena. Dėl prezidento posto varžysis du pretendentai – Respublikonų partijos kandidatas Džonas Makeinas ir Demokratų partijos kandidatas Barakas Obama. Abu kandidatai vyksta į priešrinkimines keliones po visą šalį, dažnai dalyvauja radijo ir televizijos laidose. Rinkimų kampanija darosi vis aštresnė.


Būkime budrūs

Eugenijus Rimantas STANCIKAS,

Laisvės kovų dalyvis

Dėl Rusijos įvykdytos agresijos prieš Gruziją ir jos tolimesnių siekių aneksuoti šios neseniai atgavusios nepriklausomybę valstybės dalį, daugelio iš mūsų, sovietmečio politinių kalinių, sielose vėl atsivėrė patirtos dvasinės kančios ir baisus nerimas dėl tėvynės ateities įsismelkė į mūsų širdis.

Šį mūsų pastarųjų savaičių įspūdį šiek tiek praskaidrino žinia iš Briuselio, jog rugsėjo 9 dienos Europos Parlamentas (EP) priėmė rašytinę deklaraciją dėl rugpjūčio 23 dienos paskelbimo „Europine stalinizmo ir nacizmo aukų atminimo diena“, kurią pasirašė dauguma EP narių. Užgimė viltis ir Vakarų demokratai pagaliau suprato, kokias kančias ir baisybes atnešė pasauliui komunizmas, gerokai šioje srityje pralenkęs nacizmą. Natūraliai atėjo laikas įvertinti ir tas piktadarybes, kurias įvykdė komunistų veiksmams vadovavęs pasaulio baisūnas Stalinas ir pasmerkti jo nusikaltimus, kaip tai buvo savo laiku padaryta nacių vado Hitlerio atžvilgiu.


Kam nauda, kam pavojai  ir žala

Algimantas ZOLUBAS

Šiaurės Europos dujotiekio „Nord Stream“ projektą, mūsų žiniasklaidoje jau įvardintą „Molotovo-Ribentropo vamzdžiu“, 2005 metais pradėjo Vokietija ir Rusija, siekdamos tiekti rusiškas dujas į Vokietijos rinką Baltijos jūros dugnu ir iš to turėti abipusę naudą. „Nord Stream“ projekto kontrolinį akcijų paketą (51 proc.) valdo Rusijos dujų milžinė „Gazprom“, po 20 proc. turi Vokietijos įmonės „E.ON Ruhrgas“ ir BASF (per antrinę bendrovę „Wintershall“), dar 9 proc. akcijų priklauso Nyderlandų bendrovei „Gasunie“.


Apie nebaigtą karą Gruzijoje

Vytautas Landsbergis,

Europos Parlamento narys

Teroristinis aktas Cchinvalyje, užmušęs būrį Rusijos karių, kaip ir ankstesnieji valstybių karo veiksmai rugpjūtį, Gruzijai kariauti visai nepatogiu laiku, gali būti reikalingas Kremliui atkakliai norinčiam pakeisti valdžią Tbilisyje ir jos politinę orientaciją. Daug kas prisimins namų sprogdinimus Maskvoje, padėjusius pulti Čečėniją.

Dabartinio sprogimo šaltiniai galima spėti ir kiti – gal Šiaurės Kaukazo engiamųjų smūgis nelauktoje vietoje, gal sudegintų, išprievartautų ir išvarytų Pietų Osetijos gruzinų kerštas, gal nelaimes žmonėms atnešusio Rusijos statytinio Kokoity savos opozicijos išpuolis, – bet Kremliaus apkaltintai Gruzijos vyriausybei toks įvykis absoliučiai nenaudingas ir pavojingas.


Paskelbti korupcijos indeksai

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Paskelbti šių metų korupcijos indeksai. Pasaulinėje korupcijos reitingų lentelėje Lietuvai tenka 58 vieta (greta Turkijos, kuri užima 59 vietą). Toliau rikiuojasi Afrikos valstybės – Namibija, Mauritanija ir Seišelių salos. Kaimyninė Estija yra 27 vietoje ir kartu su 26 vietoje esančia Slovėnija pirmauja tarp Rytų ir Vidurio Europos valstybių. Pasaulio valstybių sąraše pirmauja Danija, Švedija ir Naujoji Zelandija. Be šių valstybių, dešimtuke yra Singapūras, Suomija, Šveicarija, Islandija, Olandija, Australija ir Kanada, Honkongas užima 12-ą vietą, JAV – 16 vietą, greta rikiuojasi Japonija (17) ir Belgija (18). Rusija užima tik 147 vietą, greta Nigerijos ir Angolos. Kiek toliau yra Kazachstanas (152 vieta) ir Kirgizija (153 vieta). Bet vis dėlto šios valstybės lenkia kai kurias Vidurio Azijos respublikas, esančias šioje lentelėje dar žemiau – Turkmėniją (162 vieta) ir Uzbekiją (175 vieta). Iš Artimųjų Rytų valstybių mažiausiai korumpuotas Izraelis, užimantis sąraše 33 vietą, greta Malta (34 vieta) ir Taivanis (35 vieta). Kitos Artimųjų Rytų valstybės yra gerokai žemiau – Jordanija (53 vieta), Libanas (99 vieta), Sirija (138 vieta). Iš Afrikos valstybių mažiausia korupcija yra Botsvanoje (38 vieta). Iš Lotynų Amerikos valstybių geriausiai vertinamos Čilė (23 vieta) ir Urugvajus (25). Karibų regione esanti  Barbadoso valstybė užima 24 vietą. Paskutines vietas sąraše užima Somalis (180), Mianmaras (179) ir Haitis (178).


Rusijos demokratinė žiniasklaida išbandymų akivaizdoje

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Padėtis Rusijoje darosi vis niūresnė, vadinamasis „veržlių sukimas“ šalyje vis stiprėja. Tas buvo prognozuojama. Kad Rusijos ir Gruzijos karas ir padidėjęs spaudimas Ukrainai, Baltijos kraštams ir kitoms valstybėms turės pasekmių ir šalies viduje, buvo aišku jau nuo Rusijos agresijos prieš Gruziją pradžios. Rusijoje didėja spaudimas opozicinei žiniasklaidai. Rugsėjo pradžioje premjeras V. Putinas į savo rezidenciją pasikvietė 35 įvairių žiniasklaidos priemonių vadovus. Kritikuodamas „Echo Moskvy“ direktorių A.Venediktovą, jis galiausiai pareiškė: „Jūs, Aleksejau Aleksejevičiau, ne išdavikas, jūs – priešas“.


Izraelyje formuojama nauja vyriausybė

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

„Kadimos“ partijos vadove
išrinka Cipi Livni

Rugsėjo viduryje Izraelyje pagaliau iš esmės sprendžiama užsitęsusi politinė krizė. Vietoje Ehudo Olmerto valdančiosios „Kadimos“ partijos vadove išrinka Cipi Livni. Ji tapo naująja „Kadimos“ lydere, partijos vadovo rinkimuose nugalėjusi savo pagrindinį konkurentą generolą Šaulį Mofazą ir kitus du pretendentus. Rugsėjo 17 dieną įvykusiuose rinkimuose C. Livni gavo 47,2 proc. balsų,  Š. Mofazas surinko 37 proc., A. Dichteris – 8,1 proc., O Šatritas – 6,6 proc. Rugsėjo 21 dieną Ehudas Olmertas atsistatydino iš vyriausybės vadovo posto, rugsėjo 22 dieną Izraelio prezidentas Šimonas Peresas pavedė Cipi Livni suformuoti naują vyriausybę.


Prisaikdintas naujasis Pakistano prezidentas

Naujasis Pakistano prezidentas
Asifas Ali Zardaris

Rugsėjo 7 dieną buvusios Pakistano ministrės pirmininkės Benazir Bhuto našlys Asifas Ali Zardaris ryškia persvara laimėjo prezidento rinkimus. A. A. Zardaris surinko 481 balsą iš 702. Pakistane prezidentas renkamas slaptu balsavimu nacionalinėje bei keturiose provincijų asamblėjose. Rinkimai buvo surengti iš posto pasitraukus prezidentui Pervezui Mušarafui, kuris atsistatydino baimindamasis apkaltos proceso. A. A. Zardaris buvo prisaikdintas rugsėjo 9 dieną įvykusioje ceremonijoje, kurioje dalyvavo Afganistano prezidentas Hamidas Karzajus.


Prof. Borisas Sokolovas: „Grįžo sovietų laikai“

Rusijoje sustiprėjo cenzūra, o dabartinė situacija vis labiau primena sovietinius laikus. Be to, Rusijos užsienio politika – karas su Gruzija, po to sekęs Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybės pripažinimas – rodo, kad valstybė sugrįžo į šaltojo karo būseną. Taip šiuolaikinę Rusiją apibūdina rusų disidentas, profesorius Borisas Sokolovas.

Publikavęs daugybę pasaulio kultūrai svarbių monografijų,  prieš keletą savaičių išspausdinęs poleminį straipsnį „Ar pralaimėjo Saakašvilis?“, B. Sokolovas tapo Rusijos cenzūros auka.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija