„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2008 m. gruodžio 10 d., Nr.20 (179)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

 

Stanislavas Šuškevičius: „Vakarai nesusigaudo, kas iš tiesų dedasi Baltarusijoje“

Gintaras VISOCKAS

Buvęs Baltarusijos
Aukščiausiosios Tarybos
pirmininkas Stanislavas
Šuškevičius Autoriaus nuotrauka

Jau prabėgo beveik trys mėnesiai, kai „XXI amžius“ ir internetinis portalas www.slaptai.lt oficialiai kreipėsi į Lietuvoje reziduojantį Baltarusijos ambasadorių, prašydami interviu. Mūsų klausimai nebuvo nei sudėtingi, nei tendencingi – mes tiesiog norėjome išgirsti oficialaus šalies atstovo komentarą, kokia iš tiesų šiandien susiklosčiusi politinė, ekonominė ir kultūrinė padėtis Baltarusijoje. Mes taip pat oficialiai pareiškėme, jog norėtume gauti interviu iš paties nevienareikšmiškai vertinamo Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos. Klausimus, beje, labai aptakius, geranoriškus, pasiuntėme iš anksto, kartu su prašymais. Iš pradžių Baltarusijos ambasados Vilniuje darbuotojai tarsi ir nudžiugo, kad kažkas iš Lietuvos žurnalistų susidomėjo jų šalimi, tačiau iškart pasakė, kad ambasadorius itin užsiėmęs ir galės priimti tik po savaitės ar dviejų. Bet prabėgdavo tos dvi savaitės, ir mums vėl būdavo atsakoma, esą ambasadorius labai užsiėmęs, nuolat tarnybinėse komandiruotėse ir galės mums skirti kokį pusvalandį tik po kelių savaičių. O paskui iš viso nustojo atsakinėti į skambučius bei elektroninius laiškus.


Metų pabaigą vainikuoja globali finansų krizė

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Metų pradžioje pasaulyje prasidėjusi finansų krizė jau pasireiškia visa jėga. Žvelgiant plačiau, tai ne vien finansų krizė, tai jau ir greta pasireiškiančios ekonomikos bei socialinės krizės. Kai kuriose pasaulio šalyse jau prasidėjo recesija (ekonomikos augimo nuosmukis), kurią lydi visa grandinė neigiamų ekonominių veiksnių – nustoja augti ar net mažėja bendrasis vidaus produktas, išauga infliacija, bedarbystė. Lietuvoje nuo metų pradžios smarkiai sumažėjo statybų, gerokai padidėjo bankrutuojančių įmonių skaičius, bankai kelia palūkanas paskoloms. Paskutinį metų ketvirtį sparčiai auga ir bedarbių skaičius.


„Nuosmukio laikotarpiu visada   geriau investuoti nei parduoti“

Su Ūkio banko valdybos pirmininke Edita KARPAVIČIENE kalbasi žurnalistas Gintaras VISOCKAS.

Kokia Jūsų nuomonė apie pasaulinę ekonominę krizę? Ar buvo galima jos išvengti, ar tai natūrali sėkmės ir nesėkmės kaita, kaip ir atoslūgiai bei potvyniai jūroje? Kada ji pasieks savo didžiausią tašką, kokios valstybės ir kodėl labiausiai nukentės?


Kur dingo Kinija?

Vilius BRAŽĖNAS

Ir namie, ir svetur viešumon prasiveržę įvykiai dažnai atrodo labai keistai, todėl pradedi abejoti: ar iš tiesų yra viskas taip, kaip atrodo?

Štai šiurpus terorizmo prasiveržimas Indijoje, Mumbajuje. Manytume, viskas aišku: visi pėdsakai veda į Pakistaną. Tačiau šiuo atveju įtarimą kelia tai, kad visa tai atrodo pernelyg aišku. Dar įdomiau tai, kad nei didžiojoje – tarpvalstybinėje politologijoje, nei pastebėtoje pakraštinėje analizėlogijoje nekeliamas detektyvų apysakose standartinis klausimas: „Kam naudingas šis nusikaltimas?“ Tikrai – kokia iš to nauda ką tik ant civilinės valdžios kojų atsistojusiam, ekonominių bėdų apsėstam ir su vidaus teroristais besigrumiančiam Pakistanui? Ir ar tokia provokacija apsimokėtų Indijai, jei ji sumanytų smogti nedraugiškam Pakistanui? Juk Indija dėl to patyrė milžiniškus nuostolius vien tik turizmo srityje.


Žiurkės

Algirdas PATACKAS

„…jos išlenda iš savo urvelių, baimingai kraipydamos ūselius. Tačiau pasigirdus šaižiam Šeimininko švilpukui, jos puola beatodairiškai…“

(turbūt iš Kafkos)

…Jie pasirodo tada, kada reikia, lūžio momentais. Švilptelėjus Šeimininkui, Kremliaus Žiurkinui, jie urmu išlenda į viešumas. Tik tada ir galima juos atpažinti, tik tada jie išsiduoda, išsiryškina iš tamsos, iš liguistų išduotos sąžinės sutemų…


Mirė Rusijos stačiatikių patriarchas

Rusijos Stačiatikių Bažnyčios
patriarchas Aleksijus II

Gruodžio 5 dieną eidamas 80-uosius metus mirė Rusijos Stačiatikių Bažnyčios vadovas – patriarchas Aleksijus II. Ta proga Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas arkivyskupas Sigitas Tamkevičius nusiuntė užuojautos laišką Vilniaus ir Lietuvos Metropolitui Chrizostomui. Joje sakoma:

„Visus mus šiandien nuliūdino skaudi ir netikėta žinia apie šviesios atminties Maskvos ir visos Rusijos Patriarcho Aleksijaus II mirtį.


Tailande įvyko taiki revoliucija

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Opozicijos protestų apimtame Tailande padėtis rimsta. Gruodžio 3 dieną opozicijos šalininkai išlaisvino užimtus oro uostus. Tai nulėmė esminės permainos, atvėrusios kelius politinės krizės sprendimui. Gruodžio 2 dieną Tailando konstitucinis teismas nušalino premjerą Samčajų Vangsavatą ir uždraudė penkerius metus užsiimti politine veikla. Uždrausta ir pagrindinė valdančioji partija ir dar dvi į valdančiąją koaliciją įeinančios partijos. Be premjero, penkeriems metams uždrausta dalyvauti politinėje veikloje dar 36 politikams. Šie sprendimai priimti dėl to, kad per praėjusius rinkimus užfiksuota nemažai klastojimo faktų. Opozicija ilgą laiką reikalavo premjero ir visos vyriausybės atsistatydino, o lapkričio 25 dieną pradėjo pagrindinių oro uostų blokadą. Šalyje įstrigo apie 250 tūkstančių užsienio turistų. Tai sukėlė didelį pasaulio bendruomenės susirūpinimą. Paskelbus konstitucinio teismo sprendimą, Tailando miestų gatves užplūdo džiūgaujančios opozicijos šalininkų minios. Padėtis krašte pradėjo stabilizuotis. Gruodžio 5 dieną visi Bankoko oro uostai pradėjo veikti visu pajėgumu.


Apetitai auga

Petras KATINAS

Tai, kad Rusija, apraizgiusi savo energetinių resursų čiuptuvais Europą,  nesustos, aišku visiems. Net ir Kremliaus pataikūnams, pavyzdžiui, Italijos premjerui Silvio Berluskoniui bei panašiems, kurių Europos Sąjungoje nors vežimu vežk. S. Berluskonis, V. Putiną ir D. Medvedevą vadindamas savo geriausiais draugais, lenkia netgi buvusius SSR „liaudies demokratijos“ komunistinio lagerio šalių lyderius – Bulgarijos Todorą Živkovą ar Rytų Vokietijos Eriką Honekerį. Gal tikisi už tą uolumą susilaukti „Rusijos didvyrio“ aukso žvaigždės ar prisikimšti kišenes „Gazprom“ milijonų, kaip buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Šrioderis. Bet apie juos kita kalba. Kur kas svarbiau ir pavojingiau yra tai, kad Maskva rezga dujų voratinklį, siekdama diktuoti dujų gavėjams savo politinę valią, ir grasina užsukti čiaupus.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija