„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2009 m. sausio 7 d., Nr.1 (180)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

 

Rytų ir Vakarų kryžkelėje

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Lietuvoje pasikeitus įstatymų leidžiamajai ir vykdomajai valdžiai ir keičiantis situacijai Europoje bei visame pasaulyje daug svarstoma apie naujas realijas. Globalios finansų krizės, terorizmo, vis labiau stiprėjančio tarptautinio organizuoto nusikalstamumo akivaizdoje vis svarbesnis tampa pasaulio valstybių bendradarbiavimas. Pagrindiniai to aspektai – tarptautinis bendradarbiavimas siekiant taikos bei ekonominio stabilumo ir tarptautinis bendradarbiavimas kovoje su organizuotu nusikalstamumu bei korupcija. Lietuvos užsienio reikalų ministerijai nuo gruodžio vidurio ėmė vadovauti Vygaudas Ušackas. Teigiamu ženklu laikoma tai, kad V. Ušackas nepriklauso vadinamųjų valstybininkų klanui. Apie šį klaną nemažai rašoma spaudoje, dar daugiau apie jį kalbama. Net susidaro įspūdis, kad šis klanas kartais mitologizuojamas. Tokią situaciją lemia informacijos stoka, ir tai savaime suprantame, nes valstybininkų klanas – slapta organizacija. Jos lyderių ratą sudaro abejotinos reputacijos naujosios kartos valdininkai ir teisėjai, iš komunistinės nomenklatūros gretų kilę oligarchai ir kai kurie politikai, ties kuriais jau senokai sklando bendradarbiavimo su Rytų spec. tarnybomis šešėlis, kai kurie iš jų yra įvardyti kaip KGB rezervistai.


Internetiniai sukčiai ne tokie pavojingi kaip politiniai

Gintaras VISOCKAS

Tuoj po Naujųjų metų sulaukiau net keliolikos žinučių į elektroninę pašto dėžutę ir į mobilųjį telefoną, pranešančių, kad esu milijonierius. Elektroniniai laiškai atkeliavo iš Didžiosios Britanijos, JAV, Jungtinių Arabų Emyratų, žinutės į mobilųjį telefoną – iš Lietuvos. Jose buvo tvirtinama, jog garsios, turtingos pasaulio bei Lietuvos firmos nusprendė būtent mane apdovanoti vertingais piniginiais bei daiktiniais prizais. Norėdamas sulaukti dovanų privalau kuo skubiau į nurodytas sąskaitas pervesti po kelis šimtus dolerių ar kelis šimtus litų. Nieko nuostabaus, kad interneto bei mobiliųjų telefonų pagalba sukčiaujantys asmenys savo nusikalstamą veiklą suaktyvino būtent visuotinių švenčių metu. Tokiomis akimirkomis žmonės atsipalaidavę, džiugiai nusiteikę ir... visiškai nesitiki klastos. Liūdniausia, kad tokių sukčių sugauti beveik neįmanoma. Elektroninius laiškus ar žinutes mobiliojo ryšio telefonais jie siunčia iš neregistruotų šaltinių. Braižas jų visų vienodas. Jie prašo, kad prizą neva laimėjęs asmuo nurodytų savo banko sąskaitą, kur bus pervesta tariamai laimėtoji suma, arba reikalauja, kad asmuo į jų nurodytą sąskaitą pervestų nedidelę sumą pinigų persiuntimo išlaidoms padengti. Apsisaugoti nuo tokių sukčių nėra sunku. Tiesiog nereikia atsakinėti į jų žinutes, nereikia leistis su jais į diskusijas. Tačiau kaip apsisaugoti nuo tų sukčių, kurie dirba valstybinėse įstaigose, bankuose, policijoje, žiniasklaidoje, kurie išrenkami į Seimą, savivaldybes?


Tango su Pietų Amerika rusiškai balalaikai grojant

Petras KATINAS

Įsismaginęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, nežiūrint į didžiulį pagrindinio eksporto ir faktiško Rusijos ekonominio sąlyginio stabilumo šaltinio – dėl naftos kainų kritimo rublio kurso ritimosi žemyn ir ekonominę krizę, kuri neišvengiamai bei skaudžiai palies ir Rusiją, surengė vojažą į Pietų Ameriką. Į tas valstybes, kuriose pastaruoju metu atsirado „pažangūs“ antiamerikietiški režimai. Maskva taip pat susirūpino, kad Pietų Amerikoje vis labiau įsitvirtina Kinija, kuri neketina užleisti savo įtakos Maskvai. Žurnalistų paklaustas, ar jo vizitas į penkias Pietų Amerikos valstybes nėra pavėluotas kai ten įsitvirtina Pekino drakonas D. Medvedevas atsakė, kad gyvename konkurencijos pasaulyje. „Su kai kuriomis valstybėmis. Įskaitant ir Kiniją, turime partneriškus santykius. Tačiau tai nereiškia, kad eisime į vieną tikslą. Kinai turi savo projektus, amerikiečiai irgi savo, o rusų interesai visai kiti. Tai ir yra normali konkurencija. Paprasčiausiai reikia įrodyti, kuriose srityse rusai yra geresni už kitus“. Lotynų Amerika didelė, bet rusai čia niekada neturėjo didesnės įtakos. D. Medvedevas, aišku, su V. Putino žinia ir jo instrukcijomis, kelia koją į Pietų Ameriką.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija