„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2009 m. vasario 4 d., Nr.3 (182)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Davose tarėsi pasaulio lyderiai

Už nuopelnus Lietuvos Respublikai
ir už Lietuvos vardo garsinimą
prezidentas Valdas Adamkus apdovanojo
Pasaulio ekonomikos forumo vadovą
Klausą Švabą ordino „Už nuopelnus
Lietuvai“ Komandoro kryžiumi
Nuotrauka iš president.lt

Davose (Šveicarija) prieš savaitę prasidėjusiame ir šeštadienį pasibaigusiame Pasaulio ekonomikos forume (PEF) dalyvavo daugiau kaip 2500 atstovų iš 96 pasaulio šalių. Forume apie pasaulį po ekonomikos krizės diskutavo apie 40 valstybių vadovų. Dalyvavo įvairių kompanijų, nevyriausybinių organizacijų, akademikų ir kitų organizacijų atstovai iš viso pasaulio.

PEF įkūrėjas Klausas Švabas įspėjo, kad krizė toli gražu nesibaigė. Didėjantis sąmyšis ekonomikoje vyravo į Davoso forumą susirinkusių pasaulio lyderių ir šimtų įtakingiausių finansų bei verslo vadovų kalbose ir mintyse. Šių metų pasaulio ekonomikos forumas, kasmet rengiamas Šveicarijos kalnų kurorte Davose, tapo vienu niūriausiu per beveik keturis dešimtmečius. Tačiau vyriausybėms mėginant skubiai lopyti finansų sistemos skyles, daugelis valstybių lyderių, finansų ministrų, centrinių bankų ir verslo vadovų dėmesį kreipia kitur. Kova su didžiausia recesija nuo praėjusio amžiaus 4-ojo dešimtmečio Didžiosios depresijos tampa dar sunkesnė. Ekonominės audros debesys užgožė kitas svarbias temas – konfliktus, pasaulinius klimato pokyčius, demokratijos įtvirtinimo pastangas, nemažėjantį trečiojo pasaulio skurdą. Naujienos apie masinius atleidimus iš darbo ir nuogąstavimai dėl socialinių neramumų bei protekcionizmo lėmė Pasaulio ekonomikos forume tvyrojusią atmosferą. Tačiau tai, kad šiame Šveicarijos kurorte nebuvo nė vieno aukšto rango atstovo iš JAV prezidento Barako Obamos administracijos, pasėjo abejonių, ar visos didžiosios valstybės bendradarbiaus šioje kovoje.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasiūlė įsteigti Jungtinių Tautų ekonomikos tarybą, remiantis Saugumo Tarybos, kuri po Antrojo pasaulinio karo slopino valstybių rietenas, modelį. Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Braunas paragino taikyti „pasaulinę reguliavimo sistemą“ ir stiprinti Tarptautinį valiutos fondą (TVF) bei Pasaulio banką. Jis sakė, kad vyriausybės bankams paremti jau išleido trilijoną dolerių, ir pareiškė, kad nors vyriausybė ir nenori būti bankų akcininkė, bet „negalima visko palikti rinkai“. Keli ministrai kalbėjo apie tikriausiai laukiančias sunkias dienas. Policija Ženevoje ir Berne susigrūmė su demonstrantais, kurie protestavo prieš Davoso forumą ir neleido kitiems protestuotojams prisiartinti prie paties Davoso, o Brazilijos užsienio reikalų ministras Celso Amorimas perspėjo: „Didesnei (grupei) pažeidžiamų valstybių iškilo nestabilumo ir socialinių neramumų grėsmė su visomis jos baisiomis pasekmėmis“.

Prancūzijos finansų ministrė Christine Lagarde sakė, kad „socialiniai neramumai ir protekcionizmas yra du pagrindiniai pasaulio ekonomikos krizės pavojai: „Manau, kad tai kelia pavojų Europoje ir kitur”. Beveik kiekvienas dalyvaujantis premjeras ir ministras žadėjo kovoti su protekcionizmu, tačiau nerimaujama dėl JAV Kongreso pasiūlymo už JAV finansinės pagalbos paketo pinigus pirkti tik amerikietišką plieną.

Sesijoje, skirtoje Europos vaidmeniui pasaulyje aptarti, Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus kalbėjo apie ryšį tarp Europos Sąjungos vidaus integracijos ir jos efektyvaus dalyvavimo pasaulio reikaluose, ES plėtros svarbą ir glaudesnius ryšius su kaimyninėmis šalimis, transatlantine bendrija bei kitais pasaulio regionais. V. Adamkus pasaulio ekonomikos forumo Davose dalyviams sakė, jog Europos Sąjungai gyvybiškai svarbi bendra energetikos politika. Pasak Prezidento, vargu ar galima tikėtis, kad Europa „operatyviai derins pozicijas ir vienbalsiai kalbės su išoriniais naftos bei gamtinių dujų tiekėjais“, jei pačioje ES nebus integruotos energetikos rinkos, į kurią būtina įtraukti ir iki šiol izoliuotą Baltijos regioną. „Sakydamas integruota rinka, turiu galvoje tikrą visų valstybių narių integraciją, kai nepaliekama nė vieno regiono izoliuoto, koks vis dar yra Baltijos regionas, ir sukuriama tikra konkurencija, o mūsų vartotojams suteikiama reali galimybė rinktis tiekimo šaltinius“, – tvirtino V. Adamkus. Prezidento teigimu, iki šiol susiskaldžiusios arba iš viso nesančios bendros ES rinkos ir bendros energetikos politikos kūrimas – vienas iš elementų, būtinų „darniai ir stipriai Europai, sprendžiančiai pasaulinius reikalus“. Kiti du nuosekliai ES politikai būtini dalykai – euras ir pasitikėjimo finansų rinkomis bei institucijomis atkūrimas bei Europos atvirumas pasauliui. „Tokiai mažai ir atvirai šaliai kaip Lietuva euras būtų strateginio saugumo garantas. Dabar darau tvirtą išvadą: reformos kainuoja, bet galimybių neišnaudojimas arba tikslų sumažinimas kainuoja dar daugiau. Taikau tai ir Lietuvai, ir Europai“, – kalbėjo Lietuvos vadovas.

Sekmadienį Pasaulio ekonomikos forumas Davose pasibaigė raginimu atkurti pasaulio ekonominę sistemą. Forumo įkūrėjas K. Švabas paskelbė apie „pasaulinę pertvarkos iniciatyvą“ siekiant reformuoti bankininkystės sektorių, rinkos priežiūrą ir įmonių valdymą. Penkias dienas per 2 tūkst. verslo ir politikos lyderių Davose diskutavo apie tai, ką kai kurie pavadino „kapitalizmo krize“. Tačiau diskusijų metu tik apibrėžtos problemos, o sprendimų nerasta. Šiais metais forumo devizas buvo: „Formuojant pokrizinį pasaulį“. Tačiau apie pokrizinio pasaulio formavimą kalbėti dar per anksti. Forumas tik atskleidė tarp politikų ir korporacijų vadovų tvyrantį netikrumą jiems mėginant aprėpti pasaulinės ekonomikos krizės mastą ir ieškant būdų iš jos išsikapstyti. Niekas Davose nemėgino prieštarauti tam, kad pasaulio ekonomika smunka vis labiau ir artėja prie gilios ir ilgos recesijos. „Jei Jūs tikite, kad pasaulio ekonomika ims atsigauti šių metų pabaigoje ar ateinančių pradžioje, galiu Jums pasakyti, kad nematome jokių atsigavimo ženklų ir nežinome, kada padėtis ims gerėti“, – sakė vienas pinigų rinkos ekspertas. Kitas Davoso forumo dalyvis reziumavo: „Mes nežinome, ką daryti, tačiau žinome, kad kažką reikia daryti, ir tai reikia daryti greitai“.

Davoso forumo įkūrėjas K. Švabas pareiškė manąs, kad šiuo metu bankams yra gera galimybė imti vadžias į savo rankas ir sukurti savireguliavimo sistemą nelaukiant, kol tai padarys valdžia. Tiesa, jau gali būti per vėlu: pasaulio politikai, įskaitant Didžiosios Britanijos ministrą pirmininką Gordoną Browną ir Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, jau paragino sukurti pasaulinę rinkos priežiūros instituciją, kuri užtikrintų sklandų tarptautinės finansų sistemos darbą. Beveik visi Davoso forumo dalyviai sutarė, kad kapitalistinę sistemą būtina tvarkyti, nes ji nepataisomai sugedo.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija