„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2009 m. birželio 10 d., Nr.11 (190)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

 

Čečėnija šiandien

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Padėtis Čečėnijoje stabilesnė. Tačiau tai tik išorinis stabilumas, krašte įsigalėjęs diktatoriškas R. Kadyrovo režimas vykdo masines represijas, suiminėja ir žudo neįtikusius asmenis. Daug čečėnų pasitraukė iš savo istorinės tėvynės, apsigyveno įvairiuose Europos kraštuose. Lietuvoje irgi gyvena apie tūkstantis pabėgėlių iš Čečėnijos. Tačiau Kadyrovo režimas pabėgėlius persekioja. Kovo 28 dieną Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) sostinėje Dubajuje nužudytas pulkininkas Sulimas Jamadajevas, buvęs specialios paskirties bataliono „Vostok“ vadas. Jis nuo 2008 metų pradžios konfliktavo su prezidentu R. Kadyrovu, o šių metų sausį išvyko iš Rusijos ir apsigyveno JAE. Dubajaus policijos vadovai pareiškė, kad S. Jamadajevo nužudymą organizavo Čečėnijos vicepremjeras A. Delimchanovas ir paskelbė jo paiešką. 2008 metų rugsėjo 26 dieną Maskvoje buvo nušautas S. Jamadajevo brolis pulkininkas Ruslanas Jamadajevas.


Vilties dėmuo  reikalauja   europolitikų  dėmesio

Edmundas  SIMANAITIS

Reikia tikėtis, kad naujieji Lietuvos atstovai Europos Parlamente suaktyvins teisingumo atkūrimo Europoje bylą. Jau nesame balsas tyruose. Štai Horst Moeller („Der rote Holocaust und die Deutschen...“  Muenchen, 1999) rašo: „Antrąjį  pasaulinį karą reikia suprasti kaip nacionalsocializmo ir komunizmo  susirėmimą (...) Po 1945 metų Vakarų ir Rytų blokų kolektyvinė sąmonė radikaliai išsiskyrė, naujas požiūris (...) komunizmą  pripažįsta buvus kriminaline valdymo sistema,  kaip ir nacionalsocializmą“.


Lenkų reikalavimai dvelkia nacizmu

Vilius BRAŽĖNAS

Lenkų atstovų Lietuvoje ir net Lenkijoje Lietuvai ir lietuviams keliami reikalavimai neabejotinai dvelkia nacizmo tvaiku. Reikalavimas lietuviams pakeisti savo rašybą kai kurių lenkų tautinio išskirtinumo jausmui patenkinti ne visus prajuokina. Lietuvius  jis verčia atsisukti atgal į istoriją, kuri vis dar kelia klausimų.

Kas nors gali paklausti: kas ką išmokė tokio nacizmo – vokiečiai lenkus ar lenkai vokiečius? Nacizmas, kurį asmeniškai patyriau, yra savos tautos iškėlimas virš kitų, „nelygiaverčių“, tautų.


Vieniems – pasaulio teisuoliai, kitiems – žydšaudžiai

Antanas R. ŠAKALYS

Šimtų lietuvių, tarsi dalyvavusių žydų genocide, pavardės skelbiamos Lietuvos žydų asociacijos Izraelyje interneto svetainėje. Asociacijos pirmininkas, iš Lietuvos kilęs Josifas A. Melamedas, regis, savo svetainėje kurpia tai, ką jam yra pašnibždėję bolševikai. O vertėtų tam „litvakui“ pasiskaityti ir gal persirašyti Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus (VVGŽM) tinklapį. Jame tikrai rastų ne pašnibždėjimų, o kruopščiais tyrimais paremtų duomenų (ten A. Melamedo sąrašų nesimato).

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija