„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2009 m. spalio 28 d., Nr.17 (196)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Į misiją Afganistane išlydėta 10-oji Lietuvos karių pamaina

Į Afganistaną išvykstantys kariai
atsisveikina su namiškiais

Spalio 26 dieną Alytuje, Rotušės aikštėje, į tarptautinę misiją Afganistane išlydėta Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės dešimtoji karių (PAG-10) pamaina. Išlydėtuvių ceremonijoje dalyvavo krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius, Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Jonas Vytautas Žukas,  Alytaus apskrities, miesto ir rajono valdžios atstovai, svečiai, išvykstančių karių artimieji.

Prieš ceremoniją PAG-10 kariai ir svečiai rinkosi Šv. Kazimiero bažnyčioje, kur už juos buvo aukojamos šv. Mišios.

Po Mišių Rotušės aikštėje kariai sustojo į iškilmingą rikiuotę. Ceremonijos metu krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė į PAG-10 vadui KASP 8-osios rinktinės vadui pulkininkui leitenantui Gediminui Macijauskui įteikė Lietuvos vėliavą. Krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė palinkėjo kariams sėkmės ir sugrįžti užsigrūdinusiems, o karių artimiesiems – džiaugsmo sulaukus sugrįžtančiųjų.

Išvykstantiems kariams kariuomenės vadas gen. mjr. A. Pocius palinkėjo pasiryžimo, drąsos, pasiaukojimo ir atsidavimo karo tarnybai. „Tikiuosi, kad misijos vietoje jūs dar kartą įrodysite, kad esate kariai, kuriais galima pasitikėti ir kurie yra verti pagarbos. Tarnyba Goro provincijoje jums bus iššūkis, ir esu įsitikinęs, kad šiam iššūkiai jūs esate pasiruošę“, – sakė kariuomenės vadas gen. mjr.  A. Pocius.

PAG-10 suformuota Lietuvos kariuomenės savanorių pajėgų (KASP) Dainavos apygardos 1-osios rinktinės karių pagrindu. Nemaža dalis į Afganistaną išvykstančių karių turi tarptautinių misijų patirties – yra tarnavę Balkanų regione, Irake, Afganistane. Trečdalis į misiją besiruošiančio išvykti kontingento – kariai savanoriai. Be Lietuvos karių, Goro provincijoje taip pat tarnaus ir dirbs Danijos, Gruzijos, Japonijos, JAV, Kroatijos, Rumunijos ir Ukrainos kariai ir civiliai.

Kartu su PAG-10 į misiją Afganistane išlydėta ir šių metų pradžioje veikti pradėjusio Lietuvos kariuomenės Nacionalinės paramos elemento (NPE) trečioji pamaina, teiksianti bendrąją logistinę paramą Afganistane tarnaujantiems Lietuvos kariniams vienetams, pavieniams kariams ir civiliams. NPE pamainoje kartu su Lietuvos kariais tarnaus  JAV ir Ukrainos atstovai.

Tradiciškai išvykstantiems kariams kariuomenės vadas įteikė simbolines dovanėles – gintarinius raktų pakabučius.

Lietuvos vadovaujama PAG Afganistano Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 metų birželį. Pagrindinė misijos užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti. Afganistane taip pat veikia Lietuvos specialioji misija.  

XXI
Alfredo PLIADŽIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija