„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2009 m. lapkričio 25 d., Nr.19 (198)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Rusiją sukrėtė pareigūno atskleista tiesa

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Lapkričio pradžioje Rusijos teisėsaugos pareigūno Aleksejaus Dymovskio atskleisti faktai apie milicijos darbą šokiravo šalies visuomenę. Šis milicijos majoras atvirai kalba apie tai, kad daug baudžiamųjų bylų yra fabrikuojamos, kad milicijoje paplitęs kyšininkavimas, girtavimas ir smurtas prieš suimtuosius. Buvęs Novorosijsko miesto kriminalinės milicijos pareigūnas aiškina, kad norėdami įvykdyti planus kai kurie pareigūnai fabrikuoja bylas – į butus įneša narkotikus, o po to jų savininkus suima už prekiavimą jais. Pasitaiko atvejų, kai narkotikai tiesiog įkišami į kišenę ir žmogus čia pat suimamas. A. Dymovskio atskleisti faktai buvo išdėstyti lapkričio 6 dieną pasirodžiusiame interneto portalo „Youtube“ įraše. Atskleidus šiuos faktus, majorui buvo pagrasinta, o keli milicijos pareigūnai pareikalavo parengti kitą videoįrašą ir atsisakyti savo žodžių. A. Dymovskis vos išvyko į Maskvą. Jo teigimu, jau kitą dieną, lapkričio 7-ają, jį po miestą vaikėsi du automobiliai, buvo išdaužtas jo buto langas. Lapkričio 9 dieną, vykstant į oro uostą, jam kelią bandė blokuoti visureigis užtamsintais stiklais. Šiuo metu majoras A. Dymovskis gyvena Maskvoje. Jau pasirodė keli nauji vaizdo įrašai, kuriuose jis atskleidžia kitas darbo milicijoje detales, korupciją ir užkulisinę milicijos veiklos pusę.

Lapkričio 13 dieną majoras A. Dymovskis buvo apkaltintas nužudymu. Teigta, kad jis susijęs su tardymo izoliatoriuje suimtojo mirtimi spalio pabaigoje. Lapkričio 17 dieną prokurorai paskelbė, kad A. Dymovskis nėra susijęs su šiuo nužudymu, tačiau lapkričio 18 dieną majoras buvo atleistas iš tarnybos, neva kaip susikompromitavęs.

Rusijos milicijos darbo problemos dažnai svarstomos visuomenėje ir žiniasklaidoje. Baudžiamųjų bylų falsifikavimas ir paplitusi korupcija tapo kasdienybe. Sufabrikuotos bylos kartais atskleidžiamos teismuose, ir tai kelia žmonių pasipiktinimą. Rusijos visuomenės rūmų atstovai susidomėjo A. Dymovskio atskleistais faktais. Visuomenės rūmų Žmogaus teisių komiteto vadovas Anatolijus Kučerena žada išsamiai išnagrinėti milicijos pareigūno atskleistus faktus ir atlikti nepriklausomą tyrimą.

Drąsūs A. Dymovskio veiksmai sukėlė grandininę reakciją. Korupcijos milicijoje faktus atskleidė Toljačio miesto milicijos pareigūnas majoras A. Mumolinas. Apie milicijoje paplitusią korupciją ir girtavimą atvirai pasisakė ir Sverdlovsko srities milicijos pareigūnė majorė T. Domračeva. Įrašus su faktais apie prokuratūros darbo trūkumus pateikė keli buvę prokurorai.

Vis dėlto padėtis Rusijoje išlieka sudėtinga. Lapkričio 19 dienos vakare Maskvoje nužudytas radikalus stačiatikių dvasininkas ir pamokslininkas Danilas Sysojevas. Jį tiesiog Šv. Fomos cerkvėje nušovė nežinomas įsibrovėlis. D. Sysojevas buvo aktyvus misionierius, vyko į Tatarstaną, Baškiriją, Sibirą, kelis kartus lankėsi Kazachstane. D. Sysojevas krikščionybės tiesas aktyviai skleidė ir internete. Lapkričio 16 dieną Maskvoje buvo nušautas antifašistinio judėjimo „Antifa“ lyderis Ivanas Chutorskis. Lapkričio 22 dieną I. Chutorskio bendražygiai Maskvoje surengė minėjimą, į kurį susirinko apie pusantro šimto žmonių. Minėjime dalyvavo ir žymus žmogaus teisių gynėjas Levas Ponomariovas. Dar nesurasti rugsėjo mėnesį Ingušijoje nužudyto opozicijos lyderio M. Auševo kaltininkai.

Rusijos Tolimųjų Rytų regione veikia galinga Obščiako gauja. Ši grupuotė vienija per 5 tūkstančius narių. Jos kontroliuojami regionai – Primorės, Chabarovsko, Kamčiatkos kraštai, Sachalino ir Amūro sritys, Jakutija. Gauja valdo per 300 įmonių,  50 iš jų – stambūs koncernai ir bendros Rusijos bei užsienio šalių kapitalo įmonės.  1987 metais Obščiaką įkūrė „įteisintas vagis“ (vor v zakonie) Jevgenijus Vasinas (Džemas). Jis vadovavo grupuotei iki pat savo mirties – 2001 metų. Gauja užsiima įvairiomis šešėlinės veiklos sritimis – nuo spirito ir cigarečių kontrabandos iki sukčiavimo ir reketo. Net kai kuriose mokyklose vyksta reketas. Čia veikia Obščiako kontroliuojamos jaunuolių grupės. Iš moksleivių reikalaujama atnešti arbatos, konservų (šie produktai vėliau siunčiami kalėjimuose esantiems Obščiako nariams), renkamos 30 rublių mėnesinės duoklės. Kriminalinių veikėjų įžūlumas jau peržengė visas ribas: nuo 2008 metų pradžios jie pradėjo reketuoti netoli Usurijsko miesto dislokuoto artilerijos pulko karius, nemokančius duoklių sumušdavo. Bandė reketuoti ir elitinės 83 desantininkų brigados kariškius, tačiau gavo griežtą atkirtį. Obščiako gauja dalijasi įtakos zonomis su kinų mafijos klanais. Šie klanai, vadinamosios triados, kontrabanda gabena kiniškas prekes iš Kinijos į Rusiją, metalą iš Rusijos į Kiniją, organizuoja nelegalius miškų kirtimus, alkoholio falsifikavimą, prostitucijos verslą. Obščiakas palaiko ir artimus ryšius su japonų mafija – jakudza. Vladivostoke nuolat lankosi ir su grupuotės lyderiais bendrauja žymus Japonijos kriminalinis lyderis Taja Taro.

Rusijoje prieš A. Dymovskį jau organizuojama ištisa propagandinė kampanija. Jis vadinamas nusikaltėliu, psichiniu ligoniu ir Vakarų šalių specialiųjų tarnybų agentu. „Buvęs mūsų pareigūnas Dymovskis turi tam tikrų asmeninių interesų, be to, vykdo ir kitų asmenų, siekiančių sukelti sumaištį mūsų šalyje, nurodymus. Turime informacijos apie tai, kad Dymovskį finansuoja Vakarų specialiųjų tarnybų valdomi fondai“, – pareiškė Krasnodaro krašto Vidaus reikalų valdybos viršininkas Sergejus Kučeriukas. Jo teigimu, visi A. Dymovskio pasisakymai yra grubus šmeižtas.

Lapkričio 28 dieną įvairiuose Rusijos miestuose planuojamos A. Dymovskio palaikymo akcijos. Šiuos renginius organizuoja žmogaus teisių gynėjai ir kai kurie opoziciniai politiniai judėjimai. Kaip toliau klostysis tyrimas dėl milicijos pareigūno atskleistų faktų, dar neaišku. Rusijos generalinės prokuratūros pareigūnai lapkričio 17 dieną pareiškė, kad tyrimas bus tęsiamas dar mėnesį – iki gruodžio 17 dienos. Vidaus reikalų ministras Rašidas Nurgalijevas teigia, kad Dymovskio pareiškimai prasilenkia su tiesa. A. Dymovskis norėjo susitikti su premjeru V. Putinu, tačiau šis atsisakė su juo bendrauti. Lapkričio 21 dieną Aleksejus Dymovskis pareiškė, kas jei V. Putinas atsisako susitikti su liaudies atstovais, tai ir jis daugiau nesieks bendravimo. A. Dymovskis rengėsi perduoti V. Putinui slaptus dokumentus, įrodančius jo teiginius. Žmogaus teisių gynėjai Novorosijske sukūrė Visuomeninį A.Dymovskio priimamąjį. Jo įkūrimo iniciatoriaus žmogaus teisių eksperto N. Korastyliovo teigimu, darbo netrūksta: „Susitinkame su žmonėmis, išklausome jų skundus, peržiūrime pateikiamus dokumentus. Tai prasmingas darbas, nes žmogaus teisių pažeidimų regione netrūksta“. Politologas Dmitrijus Oreškinas pareiškė, kad Vidaus reikalų ministerijos reakcija į A. Dymovskio pareiškimus primena mafijos klanų elgesį: ,,Jungtinėse Amerikos Valstijose po tokių pareiškimų prasidėtų tyrimas, kontroliuojamas paties prezidento. O mes pareiškiame, kad: 1. Dymovskis jau atleistas 2. Jis pats yra nusikaltėlis, galbūt ir psichinis ligonis. 3. Visas šis triukšmas keliamas už užsienio spec. tarnybų pinigus. Dar galima pridurti, kad per Rusiją radiją kalbėję Liberalų demokratų partijos atstovai išvadino Dymovskį liaudies priešu. Tokia reakcija primena stalininius laikus“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija