„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2009 m. gruodžio 9 d., Nr.20 (199)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Europos Sąjungos prezidentu tapo belgas

ES prezidentas Hermanas
Van Rompėjus ir ES užsienio
politikos vadovė Katrin Ašton

Nuo gruodžio 1-osios įsigaliojo Europos Sąjungos (ES) Lisabonos sutartis. ES šalių vadovai dar anksčiau Briuselyje nusprendė, kad pirmuoju Europos Sąjungos prezidentu taps Belgijos premjeras Hermanas Van Rompėjus (Herman Van Rompuy), o ES užsienio politikos vadovo postą užims moteris – Didžiosios Britanijos politikė eurokomisarė Katrin Ašton (Catherine Ashton).

H. Van Rompėjus – nuosaikus, gebantis siekti kompromiso politikas, studijavęs ekonomiką ir filosofiją, pirmenybę teikia santūriam stiliui. Tačiau kartu, kaip pabrėžia kai kurie politikos apžvalgininkai, tai nuobodus, nesunkiai valdomas žmogus. Gal tai ir nėra svarbu, nes, kaip kalbėjo pats H. Van Rompėjus, nebūtinai jo nuomonė turi vyrauti, nebūtinai jo nuomonė turi būti svarbi.

 Didžioji Britanija apgailestavo, kad jos kandidatas į prezidento postą Tonis Bleiras nesulaukė palaikymo ir turėjo tenkintis tuo, kad Europos Komisijos narė K. Ašton užėmė ES užsienio politikos vadovės postą. Baronienė K. Ašton yra Britanijos lordų rūmų narė, studijavo ekonomiką.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija