„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2009 m. gruodžio 9 d., Nr.20 (199)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Imperatoriaus“ iš Čečėnijos Maskva nevaldo

Petras KATINAS

Čečėnijos valdovas Ramzanas Kadyrovas ištrimitavo: karas Čečėnijoje baigėsi, „liaudies priešai“ likviduoti, o rusų okupacinė kariuomenė gali vykti namo. Nuo šiol vos ne šventuoju paskelbtas Ramzanas vienas valdys Čečėniją ir sostinę Grozną padarys gražiausiu ne tik regiono, bet kone viso pasaulio miestu.

Tad kas gi vyksta Čečėnijoje ir už jos ribų? Akivaizdu, kad R. Kadyrovo samdyti žudikai be ceremonijų žudo savo politinius priešininkus netgi Maskvoje, Vienoje, Stambule ir pasiekia net Dubajų. Nesvarbu, kad nužudytieji niekada net nebuvo režimo priešininkai. Bet, atvirkščiai, netgi padėjo Kadyrovo gaujoms kovoti su buvusiais laisvais kovotojais. Padėjo nužudyti tokius Čečėnijos laisvės kovotojus kaip Šamilis Basajevas ir kiti.

Rusijos okupacinė kariuomenė, siautėjusi Čečėnijoje, masiškai bombardavo Čečėnijos sostinę Grozną ir degino gyvenvietes. Visi, netgi nepriklausomi Rusijos kariniai apžvalgininkai pripažįsta, kad okupacinės armijos daliniai dažniausiai būdavo girti ir masiškai žudė gyventojus. Be to, rusų kariškiai, o ypač R. Kadyrovo smogikai elgėsi kaip tikri banditai ir plėšikai – ėmė įkaitus reikalaudami išpirkos, o ją gavę – nelaimėlius dažniausiai nužudydavo. Žodžiu, naikino laisvės kovotojus, todėl Čečėnijoje, pačiam R. Kadyrovui vadovaujant, įsigalėjo kriminalinių nusikaltėlių ir už nieką neatsakančių banditų valdžia.

Dabar, paskelbus apie pergalę, visagaliu tapęs R. Kadyrovas jau nebesiskaito su jokia valdžia, netgi su aukščiausiąja – Kremliaus. Jis pastatė į labai nepatogią padėtį Kremliaus valdovus V. Putiną ir D. Medvedevą. Anie nors ir apdovanojo R. Kadyrovą ordinais ir medaliais, tačiau juo paklusnumu nebetiki. R. Kadyrovas tapo vienvaldžiu feodalu. Pradžią vienvaldystei ir savivalei davė jo tėvas pasiskelbęs imamu. Nužudžius tėvą, jo sostą užėmė sūnus Ramzanas, kuriam neseniai sukako 32 metai. Šis gana apsukrus, puikiai sutariantis su kriminalinėmis gaujomis, gana greitai sugebėjo patraukti į savo pusę ir nemažą dalį buvusių kovotojų, suteikdamas jiems teisę plėšti ir žudyti savo tėvynainius.

Paryžiuje išeinančio rusiško laikraščio „Russkaja mysl“ vedantysis redakcinės kolegijos apžvalgininkas Viktoras Lupanas viename savo rašinių pažymėjo, kad baigiantis susikompromitavusio Boriso Jelcino erai, valdžia atiteko Čečėnijoje R. Kadyrovui ir jo ginkluotoms gaujoms, kurios daro ką tiktai nori, nebekreipdamos dėmesio į jokius Rusijoje galiojančius įstatymus. Čečėnijoje galioja savi įstatymai, kuriuos nustato diktatorius R. Kadyrovas. Beje, atvirai ignoruodamas Maskvos nurodymus. Kita vertus, okupacinės rusų armijos generolai taip pat yra sėkmingai paperkami.

Svarbiausia yra tai, kad šiuo metu Čečėnijai suteikta plačiausia autonomija, beveik faktiška nepriklausomybė. Visi pripažįsta, jog šiuo metu nėra nė vieno Rusijos regiono, kuris beveik visiškai nepriklauso nuo Kremliaus valdžios. Tokiu būdu Ramzanas Kadyrovas nėra jokia marionetė, jis ne šunelis, nuolankiai laižantis šeimininko rankas: atvirkščiai – jis pats nurodinėja, kaip šeimininkas (Maskva) turi elgtis Čečėnijos atžvilgiu. Sukandę dantis Kremliaus valdovai paprasčiausiai neturi kitos išeities, tik kaip klusniai vykdyti visus R. Kadyrovo prašymus, kurie labai dažnai primena įsakymus, netgi ultimatumus. Taigi, Maskva klusniai Čečėnijos diktatoriui skiria didžiulius pinigus, nors, esant pasaulinei ekonominei krizei, pati tų pinigų turi ne per daugiausia.

Faktiškai nutilus karo veiksmams, R. Kadyrovas pasiekė savotišką Čečėnijos islamizaciją, įvedė griežtą islamišką tvarką, kas aiškiai nepatinka Kremliui. Maskvos ideologai ir strategai puikiai žino, kuo gali baigtis Čečėnijos islamizacija. Tuo labiau, kad visagaliu valdovu tapęs R. Kadyrovas pasiskelbė vos ne vyriausiuoju visų čečėnų imamu, t. y. dvasiniu vadovu ir nežinia kokiu keliu gali pasukti. Pirmiausia ką gali padaryti – tai paskelbti Čečėniją nepriklausoma valstybe. Todėl Paryžiaus laikraščio „Russkaja mysl“ redaktorius Viktoras Lupanas visiškai teisus sakydamas: „Rytai – tamsus reikalas. O Kaukazas išvis sunkiai suprantamas regionas. Iš Čečėnijos ir apskritai Kaukazo galima sulaukti pačių netikėčiausių veiksmų“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija