„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. sausio 27 d., Nr.2 (202)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

 

Filmas apie agresiją prieš Gruziją

Gintaras Visockas

Režisierius Andriejus Nekrasovas,
sukūręs dokumentinį filmą
„Uroki russkogo“ apie Rusijos
ir Gruzijos konfliktą
Autoriaus nuotrauka

Su režisieriumi iš Sankt Peterburgo Andriejumi Nekrasovu pirmą kartą susipažinau 2009-ųjų vasaros pabaigoje, kai jis viešėjo Lietuvoje. Rugpjūčio 1–7 dienomis Vilniuje surengtame festivalyje „Kinas prieš melą“ buvo rodoma trumpoji A. Nekrasovo dokumentinio filmo „Nedoverije“ (apie tikrąsias gyvenamųjų namų sprogdinimo Rusijoje priežastis) versija. Beje, festivalio atidarymo metu režisierius A. Nekrasovas pabrėžė esąs laimingas, galįs dalyvauti kino festivalyje, skirtame morališkai palaikyti tuo metu Kaune įkalintus čečėnus Chadižat ir Maliką Gatajevus. Mat kaip ir kiti festivalio rengėjai bei dalyviai, jis  buvo įsitikinęs, jog Gatajevų byla yra politinio pobūdžio.


Ukrainos laukia lemtingas pasirinkimas

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Sausio 17 dieną Ukrainoje vykę šalies prezidento rinkimai neatnešė didesnių staigmenų. Kaip ir tikėtasi, į antrąjį rinkimų turą pateko dabartinė šalies premjerė J. Tymošenko ir ekspremjeras, Regionų partijos vadovas V. Janukovičius. Už V. Janukovičių balsavo 35,5, o už J. Tymošenko – 25,3 rinkėjų. Trečias liko bankininkas S. Tihipka (13,2 proc.), ketvirtas žinomas politikas A. Jaceniukas (7,3 proc.), o dabartinis šalies vadovas V. Juščenka liko penktoje vietoje (5,4 proc.). Kai kas stebisi, kad Julija Tymošenko sulaukė tokio aktyvaus rinkėjų palaikymo tuo metu, kai Ukrainoje jaučiamas didžiulis ekonominis nuosmukis. Bet premjerė Tymošenko, jau visą dešimtmetį žinoma kaip patyrusi politinės kovos specialistė, garsi  savo sugebėjimu keisti poziciją priklausomai nuo aplinkybių, turi gabumų politinei retorikai. Šios savybės jai ne kartą padėjo.


Suteiktas Ukrainos didvyrio vardas

Prezidentas Viktoras Juščenka suteikė Ukrainos didvyrio vardą nacionalinio išsivadavimo lyderiui Stepanui Banderai. Išsivadavimo nuo sovietų valdžios vadas KGB nurodymu 1959 metais buvo nužudytas Vokietijoje. V. Juščenka pareiškė, kad šis garbingas vardas S. Banderai suteiktas už nacionalinės idėjos gynimą ir kovą už nepriklausomą ukrainiečių valstybę. Apdovanojimą iš prezidento rankų gavo Banderos anūkas, irgi Stepanas.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija