„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. vasario 10 d., Nr.3 (203)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

 

Apie Baltarusiją – be valkatų ir benamių

Politinio prieglobsčio
Lietuvoje paprašęs baltarusis
Igoris Suchorukovas
Autoriaus nuotrauka

Šis teiginys gali pasirodyti keistas. Juk ubagų esama ne tik Lietuvoje, bet ir Danijos ar Belgijos karalystėse. Tad ar tikrai Aleksandro Lukašenkos valdoma Baltarusija sugebėjo pasiekti puikių ekonominių rodiklių, kad šalyje tiesiog nebeliko bedalių, ir visi piliečiai nūnai gyvena daugmaž pasiturinčiai?.. Sunku patikėti tokiais oficialiojo Minsko pasiekimais. Greičiausiai čia egzistuoja visai kitos priežastys. Kiekvienas diktatoriškų užmačių vadovas didelį dėmesį skiria propagandai. Todėl tikėtina, jog benamius, valkatas ir ubagus Baltarusijos valdžia tiesiog kažkur slepia. Bet kur juos išveža? Lietuvoje jau keletą metų gyvenantis politinio prieglobsčio mūsų šalyje paprašęs baltarusis Igoris Suchorukovas įtaria, kad visi be išimties nelaimėliai, neturintys nei darbo, nei namų,  išgabenami į Baltarusijos organų transplantacijos centrus. Tokio pobūdžio medicinos įstaigų Baltarusijoje – per keturiasdešimt. Taigi Baltarusijoje pavojinga gyventi ne tik A. Lukašenkos politikos linijai nepritariantiems politikams, savarankiškai veikti siekiantiems verslininkams, bet ir ubagams. Mat šiandieninėje Baltarusijoje, kol prezidentauja A. Lukašenka, nevertinamas ne tik žmogaus orumas, bet ir jo gyvybė.


Davoso forumų aidai

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Sausio 27–31 dienomis Šveicarijos Davoso kurorte vyko 40-asis ekonomikos forumas, kurio darbe dalyvavo per 2000 dalyvių. Šiame renginyje svarstomos ne tik ekonominės, bet ir politinės, socialinės, aplinkosaugos problemos. Šį kartą Davoso forumą ignoravo daug žymių verslininkų ir politikų. Jame nedalyvavo ir Lietuvos valstybės oficialūs pareigūnai (anksčiau į forumą kelis kartus vyko ir Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus).


Kur pasuks Ukraina po rinkimų

Karolina Dirgėlaitė

Ukrainos prezidento rinkimus
nedidele persvara laimėjo
Viktoras Janukovyčius

Vasario 7 dieną vykusio Ukrainos prezidento rinkimų antrojo turo metu  nedidele persvara pergalę iškovojo 59 metų Viktoras Janukovyčius. Jei šie daliniai rezultatai bus patvirtinti, V. Janukovyčius pergalingai susigrąžins valdžią, kurią prieš penkerius metus iš jo atėmė šalyje praūžusi Oranžinė revoliucija. V. Janukovyčius jau ragina pagrindinę savo oponentę Juliją Tymošenko atsistatydinti, tačiau ji pralaimėjimo iškart nepripažino ir trauktis neketino. Spaudos konferencijoje šalies premjerė pareiškė, jog nedvejodama vėl kvies šalininkus į gatves, jei kils įtarimų dėl nesąžiningo balsų skaičiavimo.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija