„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. vasario 24 d., Nr.4 (204)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Julija Tymošenko pripažino pralaimėjimą

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Ukrainos premjerė Julija Tymošenko

Ukrainoje baigėsi po prezidento rinkimų antrojo turo prasidėjusi sumaištis. Vos paaiškėjus rinkimų rezultatams (juos 3,48 proc. persvara laimėjo Viktoras Janukovyčius), kita kandidatė į prezidento postą dabartinė premjerė Julija Tymošenko pareiškė, kad nesutiks su rinkimų rezultatais. Kijeve, Lvove, Odesoje ir dar keliuose miestuose įvyko premjerės šalininkų organizuoti mitingai, kuriuose buvo protestuojama prieš rinkimų rezultatus, teigiant, kad jie suklastoti. Vasario 17 dieną J. Tymošenko pateikė ieškinį Ukrainos aukščiausiam administraciniam teismui. Ieškinyje teigiama, kad J. Tymošenko nesutinka su antrojo rinkimų turo rezultatais, atsisako juos pripažinti ir reikalauja pakartotinio balsavimo. Bet vasario 19 dieną Aukščiausiasis administracinis teismas atsisakė svarstyti ieškinį ir pareiškė, kad tai ne šio teismo kompetencija. Tada J. Tymošenko pareiškė, kad ji ir toliau laikosi nuomonės, kad rinkimų rezultatai neteisėti, bet netiki objektyviu teismų darbu ir toliau nebeskųs rinkimų rezultatų.

Išrinktasis prezidentas V. Janukovyčius yra vienas pagrindinių įtakingos šešėlinės grupuotės – Donecko klano – lyderių. Tai, kad jau ir taip įtakingas Donecko klanas bei jo lyderis Rinatas Achmetovas įgis dar didesnę įtaką Ukrainoje, yra akivaizdu. Demokratinės krypties Ukrainos apžvalgininkai mano, kad tokia padėtis nepadės kovai su korupcija, o priešingai – ją skatins. R. Achmetovas ir jam artimi asmenys iškilo, remdamiesi korupciniais ryšiais ir kriminaliniais metodais.

Viktoras Janukovyčius įvardijo tris pretendentus į premjero postą – tai vienas iš V. Janukovyčiaus vadovaujamos Regionų partijos lyderių N. Azarovas, bankininkas S. Tihipko ir įtakingas politikas, buvęs vidaus reikalų ministras A. Jaceniukas. Vienu iš kandidatų į vidaus reikalų ministro postą įvardijamas generolas A. Malyševas, 1996–2001 metais vadovavęs Donecko milicijai, o vėliau kelerius metus dirbęs Vidaus reikalų ministerijoje. A. Malyševas laikomas V. Janukovyčiaus ir Donecko klano lyderio R. Achmetovo bičiuliu. Šis  abejotinos reputacijos generolas yra šešėlinių klanų statytinis.

Naujojo Ukrainos prezidento inauguracijos ceremonija vyks vasario 25 dieną Kijeve. Į inauguraciją atvyks delegacijos iš įvairių pasaulio valstybių ir tarptautinių organizacijų. Europos Sąjungos delegacijai vadovaus ES tarptautinių reikalų ir saugumo politikos koordinatorė Ketrin Ešton, JAV delegacijai – JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais generolas Džeimsas Džonsas. Inauguracijos ceremonijoje dalyvaus ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Lenkijos prezidentas Lechas Kačynskis, Latvijos prezidentas Valdis Zatleris.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija