„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. vasario 24 d., Nr.4 (204)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

 

Julija Tymošenko pripažino pralaimėjimą

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Ukrainos premjerė Julija Tymošenko

Ukrainoje baigėsi po prezidento rinkimų antrojo turo prasidėjusi sumaištis. Vos paaiškėjus rinkimų rezultatams (juos 3,48 proc. persvara laimėjo Viktoras Janukovyčius), kita kandidatė į prezidento postą dabartinė premjerė Julija Tymošenko pareiškė, kad nesutiks su rinkimų rezultatais. Kijeve, Lvove, Odesoje ir dar keliuose miestuose įvyko premjerės šalininkų organizuoti mitingai, kuriuose buvo protestuojama prieš rinkimų rezultatus, teigiant, kad jie suklastoti. Vasario 17 dieną J. Tymošenko pateikė ieškinį Ukrainos aukščiausiam administraciniam teismui. Ieškinyje teigiama, kad J. Tymošenko nesutinka su antrojo rinkimų turo rezultatais, atsisako juos pripažinti ir reikalauja pakartotinio balsavimo. Bet vasario 19 dieną Aukščiausiasis administracinis teismas atsisakė svarstyti ieškinį ir pareiškė, kad tai ne šio teismo kompetencija. Tada J. Tymošenko pareiškė, kad ji ir toliau laikosi nuomonės, kad rinkimų rezultatai neteisėti, bet netiki objektyviu teismų darbu ir toliau nebeskųs rinkimų rezultatų.


Lietuvos santykiai su Rusija „keičia kryptį“

Neseniai įsteigtos Lietuvos liaudies sąjungos lyderė, kuriai per teismą vėl pavyko (laikinai?) atsikratyti „Šatrijos“ etiketės, praėjusią savaitę susitikusi su  aukštais Rusijos valdininkais tarėsi „dėl regionų bendradarbiavimo skatinimo“. Oficialiai jokių pareigų neužimanti politikė K. Prunskienė į Sankt Peterburgą vyko šios srities įstatymų leidybos organo vadovo ir valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ vietos skyriaus pirmininko kvietimu. Per dviejų dienų vizitą K. Prunskienė susitiko su Sankt Peterburgo gubernatore, Pramonės ir prekybos rūmų, turizmo institucijų atstovais. „Šis vizitas buvo mūsų (?) bendradarbiavimo pradžia – gera darbo pradžia“, – džiaugėsi K. Prunskienė. Ji sakė, kad susitikimuose aptarti klausimai dėl regionų bendradarbiavimo, turizmo srautų abiem kryptimis skatinimo ir jaunimo mainų.


Baltarusijos prezidentas ir sportas

Baltarusijos prezidentas
Aleksandras Lukašenka
Reuters nuotrauka

Baltarusijos valstybinės masinės informacijos priemonės tiesiogiai ar netiesiogiai yra išlaikomos diktatoriaus režimo. Susidaro įspūdis, kad jos formuoja ir Aleksandro Lukašenkos įvaizdį taip, tarsi jis būtų koks dvimetrinis sportininkas ar tiesiog A. Švarcnegerio antrininkas. Tačiau prezidento ūgis tėra 185 cm, todėl norisi smulkiau panagrinėti, kodėl Lukašenkai klijuojama labai tvirto „supermeno“ etiketė.


Atšaldytas atšilimas Kopenhagoje

Pasaulio galvų ir pusgalvių susibėgimas 2009 metų pabaigoje Kopenhagoje mūsų planetai nuo perkaitimo gelbėti prasidėjo skandalingai ir baigėsi juokingai. Pora savaičių prieš susibėgimą kažkas įsilaužė į vieną globalistų mokslininkų elektroninį susirašinėjimą, kur užtiko faktus, kad JTO (Jungtinių Tautų Organizacijos) remiami „atšilimo“ aliarmistai mokslininkai sąmoningai klastojo temperatūros duomenis.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija