„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. gegužės 5 d., Nr.8 (208)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Prognozuojama Antano Mockaus pergalė

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Kolumbijos politikas lietuvis
Antanas Mockus

Šiuo metu pasaulio žiniasklaidoje dažnai minimas įtakingas Kolumbijos politikas lietuvis Antanas Mockus, kuriam prognozuojama pergalė artėjančiuose Kolumbijos prezidento rinkimuose. Jokiai partijai nepriklausantis A. Mockus rinkimuose konkuruoja su kitu žinomu politiku, buvusiu gynybos ministru Ch. Santosu. Pilna šio lietuvių kilmės politiko pavardė Antanas Aurelijus Rutenis Mockus Šivickas. Pagal daugelyje Lotynų Amerikos kraštų egzistuojančias tradicijas greta pirmojo vardo įrašomas antrasis vardas, krikšto vardas ir greta tėvo pavardės taip pat įrašoma motinos mergautinė pavardė.

Antanas Mockus gimė 1952 metų kovo 25 dieną Kolumbijos sostinėje Bogotoje, išeivių iš Lietuvos dailininkų Nijolės ir Alfonso Mockų šeimoje. 1969–1979 metais mokėsi Prancūzijoje – Dižone ir Paryžiuje. Prancūzijoje A. Mockus įgijo puikų išsilavinimą, tapo filosofu ir matematiku. 1981 metais jis pradėjo dėstyti Bogotos universitete, 1985 metais jam suteiktas profesoriaus laipsnis. 1990–1993 metais A. Mockus ėjo ir Bogotos universiteto rektoriaus pareigas. Perspektyvus mokslininkas dėl konfliktų paliko rektoriaus postą, bet įsitraukė į politinę veiklą.

Šiuo metu Kolumbija išgyvena pakilimo laikotarpį. Nuo 2006 metų šalyje prasidėjo permainos – imtasi ryžtingesnės kovos su korupcija ir galingus mafijos tinklus, pradėtos įgyvendinti ir ekonominės reformos. Šalies sostinė Bogota stipriai keičiasi. A. Mockus Bogotos mero pareigas užėmė du kartus – 1994–1998 metais ir kiek vėliau, 2001–2004 metais. Šiuo metu sostinėje gyvena per 7 milijonai žmonių. (Visoje Kolumbijoje yra 43 milijonai gyventojų. Antrajame pagal dydį šalies mieste Medeline gyvena 3,3 milijono gyventojų, o trečiajame mieste Kalyje – 2,5 milijono žmonių.) A. Mockus organizuodavo įvairias įdomias akcijas – „Naktis moterims“, kurių metu vyrai buvo namuose su vaikais, o moterys nemokamai eidavo į muziejus, į pigius koncertus, spektaklius, buvo vaišinamos ledais ir arbata. Kitos akcijos buvo susijusios su kova prieš nusikalstamumą. A. Mockus inicijavo savigynos būrių kūrimą. Į tokius būrius susitelkę sostinės gyventojai padėjo policijai pažaboti tiek chuliganus, tiek prekeivius narkotikais bei parduotuves ir pašto skyrius plėšusius gangsterius. Bogotos meras A. Mockus dažnai organizavo viešus susitikimus su miestiečiais, su kuriais aptardavo įvairius aktualius klausimus. Meras bendravo ir su taksistais, asmeniškai aiškinosi, kurios taksi firmos toleruoja sukčiavimus. Palaikomi A. Mockaus, sąžiningi taksistai įkūrė ir klubą „Perėjos riteriai“.

Kolumbijos politiniame olimpe apie 2000–2004 metus buvo pasigendama naujų veidų. Kaip tik tuo metu vis aktyviau pradėjo reikštis grupė aktyvių, jokioms partijoms nepriklausančių politikų. Radikalas A. Mockus pasisako už griežtą kovą su korupcija ir mafijos klanus, už mokesčių reformą ir ryžtingas socialines permainas. Jis teigia, kad reikia mažinti valdininkų skaičių, o už sutaupytas lėšas didinti socialines išmokas bedarbiams ir daugiavaikėms šeimoms. Būdamas meru A. Mockus įrodė, kad yra ryžtingas politikas. O būtent tokių savybių – ryžto ir drąsos – reikia vadovaujant Kolumbijai. Šalyje egzistuoja ne tik problemos, susijusios su korupcijos ir mafijos klanų keliama grėsme. Kolumbijoje vis dar veikia komunistinė FARC grupuotė ir kitos komunistinių ekstremistų grupės. Jos iki šiol valdo apie dvidešimt procentų šalies teritorijos. Tad prezidento poste daugelis šalies piliečių norėtų matyti politiką, turintį tiek diplomatinių sugebėjimų, tiek ryžto, o būtent tokiomis savybėmis pasižymi A. Mockus. Jį kritikuoja mafijos klanų valdomi laikraščiai, nes lietuvių kilmės politikas savo veikla kelia grėsmę jų viešpatavimui.

A. Mockus patraukė Kolumbijos piliečių dėmesį, nes yra ryžtingesnis ir nuoširdesnis nei kiti kandidatai. Jis rinkėjams atvirai pasakė apie tai, kad serga Parkinsono liga, kad rūpinasi savo sveikata, bet liga po kiek laiko gali progresuoti. Toks atvirumas patiko rinkėjams, kuriems jau pabodo klastingi politikai, besišvaistantys tuščiais pažadais. Daug žmonių apsilanko ir kandidato į prezidentus interneto svetainėje: www.antanasmockus.com. Šis politikas nuolat atvyksta į Europą. Nuo 1990 metų jis kelis kartus lankėsi ir Lietuvoje, paskutinį kartą – 2006 metų rugsėjo mėnesį. A. Mockus dažnai būna Prancūzijoje, Italijoje ir Ispanijoje, keletą kartų lankėsi ir Skandinavijos kraštuose. Jis dažnai vyksta ir į kitus Lotynų Amerikos kraštus, ypač dažnai lankosi Argentinoje ir Urugvajuje. A. Mockus mėgsta poilsiauti Martinikoje ir Prancūzų Gvianoje, dažnai leidžia laiką ir Kolumbijoje gamtos prieglobstyje esančioje savo sodyboje. Beje, Kolumbijoje gyvena ir Lotynų Amerikoje žinoma lietuvių kilmės aktorė Natalija Klaus. Jos tėvas Julius Rastapkevičius yra išeivių iš Lietuvos, atvykusių į Argentiną 1930 metais, sūnus. J. Rastapkevičius gimė Argentinoje 1935 metais, o 1936 metais šeima atvyko į Kolumbiją. N. Klaus aktyviai dalyvauja A. Mockaus rinkimų kampanijoje. Jo rinkimų štabe darbuojasi ir lenkų bei kroatų kilmės pilietinių judėjimų aktyvistai, išeiviai iš Kinijos ir indėnai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija