„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. gegužės 5 d., Nr.8 (208)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

 

Ukraina: tarp demokratijos ir autokratijos

Rusijos ir Ukrainos prezidentai Dmitrijus
Medvedevas ir Viktoras Janukovyčius

Pajudėjus demokratinėms šalims įprastai švytuoklei Ukrainos politikoje iš neva dešinės į neva kairę, šalies Prezidento rinkimus laimėjo Viktoras Janukovyčius, Rytų Ukrainos pramoninių grupių partijos, pavadintos Regionų, vadas. Elgdamasis  su būdingu šiam regionui pragmatiškumu ir stačiokiškumu V. Janukovyčius pratęsė šią tradiciją jau būdamas Ukrainos prezidento poste. Praėjus nuo jo komandos valdymo 50 dienų, V. Janukovyčius nustebino ne tik Ukrainos, bet ir kitų šalių visuomenes sprendimais, kurie kelia klausimą, kas sudaro dabartinio Ukrainos prezidento sprendimų pagrindą. Šią savaitę Ukrainos Rada pritarė Sevastopolio uosto išnuomojimui Rusijai net 25 metams. Dėl to Parlamente kilo muštynės.


Prognozuojama Antano Mockaus pergalė

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Kolumbijos politikas lietuvis
Antanas Mockus

Šiuo metu pasaulio žiniasklaidoje dažnai minimas įtakingas Kolumbijos politikas lietuvis Antanas Mockus, kuriam prognozuojama pergalė artėjančiuose Kolumbijos prezidento rinkimuose. Jokiai partijai nepriklausantis A. Mockus rinkimuose konkuruoja su kitu žinomu politiku, buvusiu gynybos ministru Ch. Santosu. Pilna šio lietuvių kilmės politiko pavardė Antanas Aurelijus Rutenis Mockus Šivickas. Pagal daugelyje Lotynų Amerikos kraštų egzistuojančias tradicijas greta pirmojo vardo įrašomas antrasis vardas, krikšto vardas ir greta tėvo pavardės taip pat įrašoma motinos mergautinė pavardė.


Paskelbė įslaptintus Katynės žudynių dokumentus

Praėjus beveik trims savaitėms po Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio ir jo bendražygių žūties Rusijos valdžia ir Rusijos federalinė archyvų agentūra pirmą kartą sudarė galimybę visuomenei susipažinti su dokumentų, susijusių su 1940 metų Katynės tragedija, originalais iš vadinamojo „Ypatingojo segtuvo Nr. 1“. Federalinės archyvų agentūros vadovas Andrejus Artizovas pranešė, kad Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo sprendimu dokumentų elektroniniai pavyzdžiai įdėti į archyvų agentūros tinklalapį. Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto vadovas Konstantinas Kosačiovas po aviakatastrofos pareiškė, kad Rusija turi visiškai atverti visus archyvus, kuriuose minima Katynė. Tikimasi, kad šis precedento neturintis žingsnis gali padėti pasiekti persilaužimą pakankamai įtemptuose Maskvos ir Varšuvos santykiuose. Tokiu žingsniu Maskva siekia parodyti, kad Rusija užjaučia Lenkiją dėl balandžio 10 dieną prie Smolensko įvykusios lėktuvo katastrofos, kurios metu žuvo Lenkijos vadovas Lechas Kaczynskis ir dar 95 jo bendražygiai.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija