„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. birželio 2 d., Nr.10 (210)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

 

Rusija – Gruzija – Lietuva: užburtas trikampis

Vakar, birželio 1-ąją, Vilniuje prasidėjo dvi dienas truksiantis Baltijos jūros šalių viršūnių susitikimas. Jis baigsis šiandien, trečiadienį. Renginyje dalyvauja Baltijos šalių, Norvegijos ir Suomijos premjerai, Danijos ir Švedijos vicepremjerai, Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso. Viršūnių susitikimas – bene aukščiausio lygio per pastaruosius kelerius metus renginys Vilniuje. Į jį buvo pakviesti 11 organizacijai priklausančių valstybių premjerai ir EK, kuri taip pat yra organizacijos narė, bei Baltijos jūros parlamentinės konferencijos vadovai. Tarybai priklauso 11 valstybių (Danija, Estija, Islandija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Norvegija, Rusija, Suomija, Švedija, Vokietija) ir EK.


Quo vadis, Ukraina?

Vertindami naujos politinės jėgos posūkį Ukrainos valstybės gyvavimo skalėje, negalime nepažymėti šaliai gresiančių praradimų daugelyje sričių, žiūrint nuo 18 metų Nepriklausomybės pasiektų rezultatų viršūnės. Jų yra ne vienas.

Politiškai atrodytų, kad Charkovo paktas kiekvienai šaliai leido pasiekti savo: Rusijai pavyko išspręsti karinio laivyno dislokaciją Kryme praktiškai pusei amžiaus, su teise pratęsti neribotam laikotarpiui, o Ukrainos prezidentas gali džiaugtis laimėjęs 30 proc. dujų kainos bei tuo, kad yra panaikintos ankstesnėje (2009 m. sausio mėn.) dujų sutartyje esančios sankcijos dėl mažesnių dujų apimčių užpirkimo – tai leis jo vadovaujamai politinei jėgai greitu laiku užtikrinti ekonominį stabilumą, kurį jie žadėjo savo rinkėjams.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija