„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. rugsėjo 15 d., Nr.16 (216)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Rugsėjo 11-osios teroro akto JAV devintosios metinės paminėtos prieštaringai

2001 metų rugsėjo 11-osios teroro akto devintosios metinės Jungtinėse Valstijose buvo paminėtos iškilmingomis ceremonijomis Niujorke, Vašingtone ir Pensilvanijoje. Tada, dviem lėktuvams įsirėžus į Pasaulio prekybos centro dangoraižius, žuvo, kaip dabar oficialiai teigiama, 2752 žmonės, kurių vardai buvo perskaityti ceremonijos metu. Gedulingos iškilmės dangoraižių vietoje, kur tik neseniai pradėjo įsibėgėti naujos statybos, prasidėjo nacionaliniu himnu, kurį sugiedojo jaunimo choras. Aukų giminaičiai laikė žuvusių artimųjų nuotraukas. Atminimo ceremonijoje Pentagone, į kurį rėžėsi trečiasis užgrobtas lėktuvas, dalyvavo ir kalbą pasakė JAV prezidentas Barackas Obama. Trečioji ceremonija buvo surengta Šanksvilyje (Pensilvanija), kur laukuose sudužo ketvirtas teroristų užgrobtas lėktuvas, numuštas JAV karinių oro pajėgų naikintuvų.

B. Obama Rugsėjo 11-osios išpuolių minėjimo renginyje pareiškė, kad Jungtinės Valstijos niekada nekariaus su islamu, ir pabrėžė: „Juk ne religija mus atakavo tą rugsėjo dieną. Tai buvo „Al Qaeda“, apgailėtina gauja vyrų, iškraipančių religiją“.

Rugsėjo 11-osios atakų metinės paprastai minimos su didele pagarba. Tačiau šiemet jas temdė ginčai dėl planuojamo statyti musulmonų bendruomenės centro netoli Pasaulio prekybos centro ir Floridos pastoriaus grasinimai viešai sudeginti Koraną.

Pastorius Terry Jones‘as penktadienį vakare net buvo atvykęs į Niujorką tęsti savo kampanijos. Tokie pastoriaus užmojai išprovokavo musulmonų protestus, o netoli prieštaringai vertinamos mečetės buvo planuojami jos šalininkų ir priešininkų mitingai. Demonstrantai, remiantys musulmonų teisę netoli nuo Pasaulio prekybos centro vietos statyti Islamo bendruomenės centrą ir mečetę, penktadienį sakė, kad musulmonai visose Jungtinėse Valstijose dėl Rugsėjo 11-osios teroro aktų yra demonizuojami.

Mečetės statymo priešininkai prognozavo šeštadienį įvyksiant didelį protestą. Kai kurie protestuotojai kaltina islamo centro sumanytojus norint pagerbti Rugsėjo 11-osios teroristus ir teigia, kad musulmonams neturėtų būti leista kurti centrų netoli atakų vietos. 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją žuvusių žmonių artimieji nėra pasirengę sutikti su tokiu projektu. Tačiau jau kitą dieną pastorius Terry Jonesas sakė, kad jo (sekminininkų) Bažnyčia niekada nedegins Korano, kaip grasinta anksčiau. Jis teigė, kad jo Bažnyčios tikslas yra „parodyti, kad esama labai pavojingo ir labai radikalaus islamo elemento“.

B. Obama, tvirtai gynęs planus dėl musulmonų centro statybos, per radiją ragino laikytis vienybės. Savaitinėje radijo kalboje prezidentas sakė: „Dabar sunkus laikas mūsų šaliai. Dažnai būna, kad tokiais momentais kai kas mėgina kurstyti kartėlį – perskirti mus pagal skirtybes, kad nematytume to, kas bendra“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija