„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. rugsėjo 15 d., Nr.16 (216)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

 

Po Europą klaidžioja putinizmo šmėkla

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Praėjusį šeštadienį buvo minimos 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro aktų, įvykdytų Jungtinėse Amerikos Valstijose, devintosios metinės. Per šiuos teroro aktus žuvo keli tūkstančiai žmonių. Ar išties islamo ekstremistai tokie grėsmingi? Be abejo, islamo ekstremistų grupuotės „Al Qaeda“, HAMAS, Hezbollah ir kitos ekstremistų organizacijos yra galingos ir grėsmingos, bet ar nėra kitų, dar didesnių grėsmių? Pasvarstykime apie rimtas grėsmes, kurias Europai ir net visam pasauliui kelia Rusiją valdantis kriminalinis Kremliaus režimas. Susidaro įspūdis, kad šios grėsmės dažnai sumenkinamos arba sąmoningai nutylimos. Kremlius, „Gazpromo“, „Lukoilo“, kitos galingos energetinės korporacijos, saugumiečių bei „rusų mafijos“ klanai turi didžiulę įtaką visoje Europoje. Beje, su įtakingais Kremliaus pareigūnais bei „Gazpromo“ imperija artimai susiję galingi saugumiečių ir rusų mafijos klanai veikia tarsi didžiulis artimai bendradarbiaujantis tinklas. Beje, būtent Kremlius ir Rusijos žvalgyba remia HAMAS, Hezbollah bei kai kurias kitas islamo ekstremistų grupuotes.


Šiaurės Kaukaze nesiliauja teroras

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Per pastarąsias dvi savaites neramiame Šiaurės Kaukazo regione įvyko keli rezonansiniai teroro aktai. Padėtis Čečėnijoje, Ingušijoje, Dagestane bei kitose Šiaurės Kaukazo respublikose lieka įtempta. Toliau tęsiasi kovos tarp okupacinių pajėgų bei jiems tarnaujančių vietos kolaborantų ir už laisvę kovojančių partizanų būrių. Vyksta ir galingi teroro aktai.

 Rugsėjo 5 dieną Dagestane, netoli Buinaksko miesto esančioje karinėje bazėje susprogo automobilis, kuriame buvo apie 80 kilogramų trotilo. Žuvo automobilį vairavęs mirtininkas ir penki rusų kariškai. Keturi kariškiai – trys karininkai ir vienas kareivis – žuvo vietoje, o vienas 23 metų kariuomenės seržantas mirė ligoninėje po paros. Sužeisti 35 rusų kariškiai, dalis jų gydomi Buinakske, o keliolika sunkiai sužeistų išgabenti į Rostovo prie Dono ligoninę.


Rugsėjo 11-osios teroro akto JAV devintosios metinės paminėtos prieštaringai

2001 metų rugsėjo 11-osios teroro akto devintosios metinės Jungtinėse Valstijose buvo paminėtos iškilmingomis ceremonijomis Niujorke, Vašingtone ir Pensilvanijoje. Tada, dviem lėktuvams įsirėžus į Pasaulio prekybos centro dangoraižius, žuvo, kaip dabar oficialiai teigiama, 2752 žmonės, kurių vardai buvo perskaityti ceremonijos metu. Gedulingos iškilmės dangoraižių vietoje, kur tik neseniai pradėjo įsibėgėti naujos statybos, prasidėjo nacionaliniu himnu, kurį sugiedojo jaunimo choras. Aukų giminaičiai laikė žuvusių artimųjų nuotraukas. Atminimo ceremonijoje Pentagone, į kurį rėžėsi trečiasis užgrobtas lėktuvas, dalyvavo ir kalbą pasakė JAV prezidentas Barackas Obama. Trečioji ceremonija buvo surengta Šanksvilyje (Pensilvanija), kur laukuose sudužo ketvirtas teroristų užgrobtas lėktuvas, numuštas JAV karinių oro pajėgų naikintuvų.


Vakarai Rusiją rengia stojimui į NATO?

Iš Maskvos ateina keistos ir kartu įdomios žinios. Kaip rašoma Vokietijos savaitraščio „Der Spiegel“ internetinėje versijoje paskelbtame straipsnyje, Kremliui artimų ekspertų strateginiame dokumente primygtinai rekomenduojama Rusijai stoti į NATO. Savaitraštis rašo, kad tokiam „revoliuciniam proveržiui, kuriam, panašu, pritaria prezidentas Dmitrijus Medvedevas, stipriai priešinasi valdantysis elitas“. Tiesa, straipsnio autorius Benjaminas Bidderis rašo, kad tuo metu šis pasiūlymas nesulaukė atgarsio Rusijoje. Pavyzdžiui, užsienio politikos ekspertas Fiodoras Lukjanovas teigė, kad neįsivaizduoja, kaip Rusija galėtų paklusti aljansui, kuriam vadovauja JAV. Tačiau leidinys primena, kad klausimas apie Rusijos stojimą į NATO keliamas ne pirmą kartą. Pavyzdžiui, šių metų kovo mėnesį interviu žurnalui „Der Spiegel“ buvęs Vokietijos gynybos ministras Volkeris Ruehe kalbėjo apie būtinybę atverti Rusijai duris į NATO. 

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija