„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. spalio 6 d., Nr.17 (217)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Maskvoje pasikėsinta į „krikštatėvį“

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Rugsėjo 16 dieną Maskvoje pasikėsinta į vieną iš žymiausių kriminalinių lyderių Aslaną Usojaną (Senelį Hasaną). Jis sužeistas šūviais į pilvą Maskvos centre, sužeistas ir jo asmens sargybinis A. Bagramianas. Medikai garsųjį „įteisintą vagį“ iškart išgabeno į Botkino ligoninę, čia jis buvo operuotas. Ligoninėje jį saugojo didžiulė apsauga – kelios dešimtys milicijos ir OMON pareigūnų, FSB darbuotojai, gausus būrys „Senelio Hasano“ vadovaujamo stambaus kriminalinio klano narių. Rugsėjo 24 dieną A. Usojanas paleistas į namus ambulatoriniam gydymui. Ligoninės personalas skundėsi, kad apsaugininkų būriai labai trukdė dirbti. Niekas nepamena tokio atvejo, kad sužeistąjį saugotų tokios didžiulės pajėgos.

73 metų A. Usojanas turi namus Maskvoje, Kislovodske ir Uzbekijoje, Samarkando mieste. Dalį laiko šis krikštatėvis leidžia Maskvoje, bet dažnai vyksta į Rusijos pietus – Kislovodską ir Krosnodaro kraštą, nuolat lankosi Uzbekijoje. Jo sūnus Nodaris Usojanas siejamas su šešėliniu verslu, tačiau valdo ir oficialias verslo struktūras – naftos biznio, statybos ir prekybos alkoholiu įmones, o A. Usojano sūnėnai Jurijus Usojanas ir Saidas Usojanas turi „įteisintų vagių“ titulus.

A. Usojanas „įteisinto vagies“ titulą gavo 1972 metais, gyvendamas Gruzijoje. Jis ir gimė 1937 metais Gruzijos sostinėje Tbilisyje, tik yra ne gruzinas, o kurdų jezidų kilmės. Kriminalinę karjerą būsimasis „krikštatėvis“ pradėjo nuo smulkių vagysčių – jau nuo 14 metų pasižymėjo kaip kišenvagis, vėliau apiplėšdavo kioskus. Vėliau A. Usojanas užsiėmė stambiais plėšimais, organizavo grobstymus iš statybines medžiagas gaminančių įmonių – pardavinėjo plytas, metalo konstrukcijas, vėliau užsiėmė alkoholio falsifikavimu. 1980 metais išvyko gyventi į Krasnodaro kraštą, o 1994 metais apsigyveno Peterburge. 1996 metais A. Usojanas apsigyveno Maskvoje, čia netrukus tapo labai įtakingas.

Šiais metais pasibaigė keli teismo procesai, kuriuose buvo teisiami įtakingi kriminaliniai lyderiai. A. Usojano konkurentas, gruzinų kilmės Tarielas Onianis šių metų liepos mėnesį nuteistas 10 metų įkalinimo bausme, o kitame teismo procese, kuris pasibaigė balandžio mėnesį, garsios Peterburgo „tomboviečių“ gaujos vadeiva V. Kumarinas-Barsukovas nuteistas 14 metų įkalinimo bausme. Nuteisti ir keli „įteisinti vagys“ iš Sibiro.

Su A. Usojanu ir jo klano nariais bendradarbiauja žymus oligarchas Iskanderas Machmudovas ir kai kurie kiti verslo magnatai. Oligarchų ir žymių „įteisintų vagių“ bendradarbiavimas abipusiai naudingas – kriminaliniai lyderiai padeda oligarchams perimti kai kurių vertingų įmonių kontrolę, o patys už tai gauna dalį akcijų arba teisę užsiimti statybų verslu prestižinėse vietose. Kai kas, kalbėdami apie 2009 metais įvykusį A. Usojano bendražygio V. Ivankovo („Japončiko“) nužudymą ir šį pasikėsinimą į Usojaną, teigia, kad tai Kremlius naikina kriminalinius lyderius. Tačiau ši versija mažai tikėtina, nes kai kurie žymūs „įteisinti vagys“ – V. Kumarinas-Barsukovas (Kumas) ir T. Onianis (Taro) atsidūrė už grotų, o jų konkurentai – legendiniai „krikštatėviai“ A. Usojanas (Senelis Hasanas) ar D. Chačidzė (Džamalas) beveik teisėsaugos neliečiami. Svarstant apie pasikėsinimo motyvus, keliama ir versija, kad šiuo metu vykstanti kova dėl 2009 metais uždaryto Čerkizono turgaus teritorijos kontrolės galėjo tapti bandymo nužudyti A. Usojaną priežastimi.

Per pastaruosius kelerius metus nužudyti jau keli A. Usojanui artimi veikėjai. 2008 m. birželio mėnesį Krasnodare nušautas M. Manukianas, vadintas A. Usojano vietininku Krasnodaro krašte, o 2008 m. rugsėjį Krasnodare nušautas kitas Usojanui artimas veikėjas A. Narsisianas. 2009 m. liepą Maskvoje sunkiai sužeistas V. Ivankovas (Japončikas) mirė ligoninėje 2009 m. spalio pradžioje. Šių metų liepos mėnesį kalėjime nunuodytas vienas artimiausių „Senelio Hasano“ bendražygių A. Topurija. Stambiausi Rusijos kriminaliniai klanai palaiko ryšius su politine mafija – tarpusavyje konkuruojančiais įtakingais saugumiečių klanais. Visi klanų „stogai“ – įtakingi saugumiečiai. Rusijoje į vieną kamuolį susiveja verslas, valdžios struktūros ir kriminalinis pasaulis, tad ir rezonansiniai nužudymai ar pasikėsinimai nužudyti susiję tiek su kovomis tarp įtakingų kriminalinių lyderių, tiek su kovomis dėl įtakos zonų oficialiame bei šešėliniame versle ir valdžios struktūras apraizgiusių saugumiečių klanų pastangomis kontroliuoti kriminalinį pasaulį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija